Zigovanje

Postavio Pedja Pašćan 07/10/2020 0 Komentara Ribolovački pribor i oprema,
Proleće je bez sumnje najpogodnije godišnje doba za pecanje pomoću zig-riga. Šarani se polako bude iz zimskog dremeža i počinju da se kreću unaokolo, najčešće se zadržavajući u srednjem sloju vode, jer tamo često nailaze na područja sa prirodnom hranom. Vremenom postaju sve radoznaliji, isprobavaju novu hranu i izlažu se sve većem riziku da budu upecani. Tokom proleća šaran najviše vremena provodi u gornjim slojevima vode, spuštajući se u dubinu tek kada oseti glad. Ako planirate da pecate sa mamcima za dno, može se dogoditi da se malo njih „odazove“ vašem pozivu i da se spusti do dna. Ipak, pomoću zig-riga možete podesiti mamac tako da ostane u srednjem sloju vode, te da na taj način ulovite ribe koje su do sada bile van vašeg domašaja. Nastavite sa čitanjem i stručnjaci iz Korde će vam otkriti par trikova o zig-rigovima koji vam ovog proleća mogu pomoći da upecate kapitalne primerke!

Mamci

 

Mnogi pecaroši se kunu u crnu penu. Ona se koristi za imitaciju određenih vrsta larvi koje žive u našim vodama. Nema sumnje, ova boja funkcioniše odlično, čak i noću, kada postaje samo silueta na mesečini. U stvari, ja mislim da definitivno najbolje i radi po mraku! Ipak, nemojte se libiti da koristite i pene neke druge boje. Ponesite sa sobom što je moguće više različitih boja i na licu mesta, sistemom pokušaja i pogrešaka, izaberite najbolju. Pena vam pomaže da postignete potrebnu plovnost, a ako nanesete malo Goo tečnosti, to će sigurno pomoći da lakše dođete do ulova.

 

Zategnut najlon

 

Ovo je suprotno od onoga što većina pecaroša koji se odlučuju za lov sa mamcima za dno čini. Zategnut najlon vam osigurava optimalni indikator ugriza, a za razliku od korišćenja mamaca za dno, kada se trudite da najlon potone i ne smeta, kod korišćenja zig-riga to nije bitno, jer se mamac nalazi iznad svega ostalog. Ne samo to, on odlično funkcioniše i sa težim olovom

Delovi riga

Što je ribolovačka oprema jednostavnija i suptilnija, više ćete se napecati. Na čistim i prozirnim vodama, gde nema opasnosti u vidu podvodnog granja ili trave, koristite predveze od 9 ili 10lb. Guru N-Gauge i Korda Kruiser Control su idealni za ovakve prilike. Uparite ih sa malim, ali pouzdanim Mixa udicama. Ove lepotice su oštre kao igle. Ukoliko želite ojačaniji sistem, koristite izdržljivije predveze i uparite ih sa Wide Gape ili Choddy udicama.

 

Spoding

 

Na nekim revirima ovaj pristup ostvaruje strahovito dobre rezultate. Iako ovo nije taktika koja se preporučuje za pecanje na revirima u kojima živi relativno mali broj šarama, ona se pokazala kao izrazito pogodna za pecanje krupnih šarana na revirima koji su bogati ovom vrstom ribe. Formiranjem miksa sastavljenog od laganih sastojaka i tečnosti na bazi mleka, kao što su kondenzovano mleko, ulje, tečnosti za spod poput Mainline Cloud 9, vi podstičete šarana da se kreće ka višim slojevima vode. Kada napravite mali oblak vode oko vašeg zig-riga, vi ustvari pravite savršenu atmosferu za početak agresivnog hranjenja. Ne treba stavljati puno hrane u miks, treba više potencirati atraktore, a ribe će čim dođu i čim počnu da se nadmeću oko hranljivih materija naići na ono najbitnije… vaš mamac. Dodavanje atraktora treba da bude često i u malim količinama. Pet spodova na svakih petnaest minuta je idealno... iako to zavisi i od broja riba koje ste uhvatili. Dodavanjem Goo tečnosti ćete svakako biti na dobitku. One svojim bojama i nivoom atrakcije izazivaju pravu pomamu među šaranima. Pomoću njih će čitav gornji sloj vode biti prepun šarana koji neće moći da odole vašem mamcu. Možete dodati Goo tečnosti i na sam mamac!

 

Dešava se s vremena na vreme da se pojavi neki novi proizvod koji potpuno zaokupi vašu pažnju. Mnogima će se možda činiti da su Goo tečnosti od Kiana Carpa samo još jedan proizvod isti ili sličan onome što kompanije u Ujedinjenom Kraljevstvu i Evropi već decenijama izbacuju na tržište. Oni koji su malo više upućeni znaju da će evropska šarandžijska scena biti bogatija za tečne mamce koji već 16 godina dominiraju pecaroškom scenom u Južnoafričkoj Republici. Da, dobro ste pročitali, u Južnoafričkoj Republici. Da li je uopšte moguće da oni izumeju nešto što će nadmašiti proizvode engleskih kompanija i pecaroša?

 

Sprečavanje zapetljavanja

 

Zapetljavanje može biti stvar prošlosti ukoliko usvojite nekoliko ključnih pravila. Morate pažljivo spustiti rig do površine vode nežno koristeći prste da usporite zabacivanje. Koristite klips mašinice kako biste osigurali precizno zabacivanje i pecanje. Postoji takođe i specijalna oprema za rešavanje ovakvih problema, poput Anti-Tangle prevlake za svivel. Na taj način obezbeđujete udaljavanje mamca od olova prilikom zabacivanja. Postavite tubu ili leader, i na taj način amortizuje predvez i sprečite ga da se zapetlja oko glavnog najlona. Poslednji savet se odnosi na korišćenje PVA grudvice. Postavite jednu grudvicu oko vašeg mamca, to će doprineti tome da, kada se grudvica otopi, mamac bude savršeno prezentovan.

 

Odabir prave dubine

 

Veoma je bitno da otkrijete na kojoj dubini se ribe nalaze i hrane, a jedini način da to uradite je pomoću sistema pokušaja i pogrešaka. Proveru dubine započnite sa marker plovkom. Započnite pecanje sa tri štapa. Jedan zabacite na dubinu od oko pola metra, drugi na dubinu od oko metra i treći na dubinu od oko dva metra. Ako se ništa ne događa, povećavajte dubinu na kojoj pecate. Ako je riba u okolini, uspećete da nađete zonu u kojoj se hrani, te ćete moći da prebacite i ostala dva štapa u tu zonu. Sistem pokušaja i pogrešaka je veoma bitan prilikom korišćenja zigrigova, te se nemojte plašiti da eksperimentišete sa dubinom i bojom mamaca. Svakog dana može funkcionisati neka drugačija kombinacija.

Upravo su ovakvo neznanje i britanska nadmenost razlozi zbog kojeg je ovaj proizvod bio neprimećen punih 16 godina! To je potrajalo sve do Svetskog šampionata 2008. godine u Južnoafričkoj Republici, kada je Ian Huntington, menadžer Korda Carp Teama Engleske i vlasnik Kiana Carpa, pecao pored domaćih predstavnika. Ian i njegov pecaroški partner Pete Holehouse (šarandžijski šampion Ujedinjenog Kraljevstva i glavni trener engleske reprezentacije) su najbolje pozicionirane match šarandžije u svojoj zemlji, a ipak su ostali zapanjeni pred činjenicom da su domaćini na svaku njihovu upecanu ribu vadili tri! Izgledalo im je potpuno nelogično, nisu razumeli kako se to dešava, ali jedno je bilo očito... posle svakog zabacivanja tima domaćina deo površine bi prekrila zelenkasta boja! Njih dvojica su se vratili kući i počeli da istražuju šta bi to moglo biti.

Posle dve godine traženja i isprobavanja svih razumnih stvari kojih su mogli da se sete, posle još jednog Svetskog šampionata u šaranskom pecanju i još jedne pobede predstavnika Južnoafričke Republike, bilo je jasno da nisu ni na tragu pronalaženja recepta koji bi mogao da parira onom koji su Južnoafrikanci razvili. Na svu sreću, sudbina je umešala svoje prste u celu priču. Uspeh ovog tima se podudarao sa uspehom čoveka koji se zove Loutjie Louwies, a to je osoba koja je razvila Goo tečnosti i osoba koja je postala blizak prijatelj Iana Huntingtona.

Zaključno sa 2011. godinom Južnoafrička Republika je osvojila četiri vezane zlatne medalje (pre tog niza, i pre nego što je Loutjie ušao u tim, su u prethodnih 10 godina imali samo jednu srebrnu medalju, osvojenu u individualnoj kategoriji)!!! Loutjie je poverio Ianu da bude zadužen za proizvodnju i distribuciju Goo tečnosti u Evropi i Ujedinjenom Kraljevstvu. Ove tečnosti su se pokazale kao zbilja izvanredan proizvod.

Ali Hamidi je takođe imao priliku da ih isproba u avgustu 2011. godine na Layer Pitu, reviru poznatom po svojoj ćudljivosti. On kaže: „Layer Pit je revir na kojem sam odrastao. To je uvek bilo odlično mesto za testiranje nekog proizvoda ili taktike. Na njemu veoma brzo možete ustanoviti da li je nešto dobro ili loše. Tog dana sam pecao sa dva štapa na kojima su se nalazili isti mamci, kao i Funnel Web miksevi u vrećici. Jedina razlika se sastojala u tome što sam na jedan štap naneo Kiana Carp Pineapple Power Smoke pre zabacivanja. Kao što sam rekao, ovo jezero nije poznato kao lako mesto za pecanje. Retko kada se neko može pohvaliti dobrim ulovom, i baš zbog toga sam bio iznenađen što se moj štap sa Goo tečnošću odmah 'dao u akciju'. Slučajnost? Moguće je. Posle druge ribe, koja se upecala oko dvadeset minuta posle ponovnog zabacivanja, zapitao sam se da li je to bilo slučajno, jer je drugi štap sve vreme stajao nepomično. Treća riba se upecala na isti štap dok sam razmišljao da zarotiram štapove. Štap sa Goo tečnostima sam zabacio na mesto koje nije bilo produktivno na mojim prethodnim izletima, a neaktivni štap sam zabacio tamo gde znam da je bilo akcije. Moje iznenađenje je bilo ogromno. Skor na kraju dana je iznosio 7:0. Sedam za štap sa Goo tečnostima, nula za štap bez. Tokom celokupne pecaroške karijere nisam video da je nešto napravilo toliku razliku, pogotovo na ovakvom reviru, pogotovo kada se još uzme u obzir da je dan bio veoma sparan i topao. Moj slučaj se pokazao kao obrazac i za sve koji su imali sreću da isprobaju Goo tečnosti na revirima sa dosta ribe tokom zimskih meseci. Jon Mann, zaposlen u Kordi, je na jednom izletu upecao 14 riba pomoću štapa na kojem je bio ovaj proizvod, naspram 7 koje je upecao na štapu na kojem nije koristio Goo tečnosti. Neil Spooner, menadžer prodaje zadužen za tržište Ujedinjenog Kraljevstva, je jednog zimskog dana upecao devet riba sa štapom na kojem je koristio Goo tečnosti, i samo dve na štapu na kojem nije! Slučajnost? Sreća? Neobična zgoda? Ne bih rekao. Četiri zlatne medalje za redom! Mogao bih vam navesti još velik broj sličnih primera. Statistike ne lažu, a ovi proizvodi su zaista nešto posebno.“

Danas je Korda zadužena za distribuciju Goo tečnosti, proizvoda koje je tim Južnoafričke Republike koristio i pobedio na četiri uzastopna Svetska šampionata. To su njihovi domaći proizvodi sa kojima je bila upoznata tek nekolicina Evropljana. Nikada ranije nisu postojali proizvodi koji su mogli tako brzo da privuku ribu vašem mamcu. Dakle, šta je to? Kako rade? Koje arome postoje? Kako se koriste? Držite na umu samo to da Južnoafrikanci imaju startnu prednost od 16 godina kada su u pitanju ovi proizvodi, ima tek dve ili tri godine kako su im se Ian i Pete posvetili. Još uvek imamo dosta toga da sjajani i retko dođe do zbrke prilikom korišćenja.

Naravno, veoma je važno naglasiti da ne treba očekivati čuda. Goo tečnosti u pravim okolnistima zaista pružaju neopisivu pomoć, ali ne mogu vam omogućiti da se napecate na reviru koji je gotovo u potpunosti lišen šarana. Neće privući ribe sa jednog kraja jezera na drugi, ali će stvoriti oblak unikatne smeše boja, arome, ukusa i drugih tajnih dodataka koji će privući ribu iz okoline ka vašem mamcu i vrećici za miksom. Ako su ostali elementi vašeg postavke dobri, rezultat će biti munjevit!

Korišćenje gotovo da ne može biti jednostavnije i ograničeno je samo vašom maštom. Najlakši način je da bukvalno nanesete Goo tečnost na spoljašnost vaše PVA vrećice ili mamca. Međutim, ako želite da zadržite ribu u delokrugu vašeg mamca na duži period, onda dodajte Goo na prihranu, nanesite nekoliko mililitara na spod pre svakog zabacivanja, što se u praksi pokazalo kao sjajna taktika. Preporučili bismo vam da se jednostavno prepustite i eksperimentišete. Ako prihranjujete mesto pomoću boila, recimo kilogram po štapu, onda nanesite na 30 do 50 boila ili Perfect Peach Power Smoke ili Corn Twist Bait Smoke. Ovo će otvoriti sasvim jednu novu dimenziju pecanja i stvoriti na vašem odabranom mestu oblak koji će pomoći da upecate što više riba. Takođe, možete premazati vaše mamce za udicu i ostaviti ih da se osuše na suncu. Na taj način ćete postići efekat prašnjavosti, a to znači da će se aroma sporije i duže otpuštati, što je itekako od pomoći pri pecanju na revirima u kojima nema puno ribe, na kojima se čeka i po 10 sati na akciju. To naravno ne znači da Goo tečnosti ne možete koristiti i u svim drugim pecaroškim situacijama sa kojima se susrećete. Ovaj proizvod odlične rezultate ostvaruje i sa fiderima, osnovnim mamcima, PVA vrećicama... Ako imate bilo kakve sumnje, sprovedite sopstveni eksperiment, baš kao što smo i mi to učinili. Pecajte pomoću potpuno iste opreme, samo neka razlika bude u tome što ste na jednom štapu koristili Goo tečnosti. Neodoljivi oblak ukusa, mirisa i boje će pomoću svojih prirodnih sastojaka napraviti značajnu razliku privlačeći ribe mnogo brže i zadržavajući ih mnogo duže u blizini vašeg mamca.

Ali Hamidi dodaje: „Ono što želim da istaknem je da su skoro svi članovi Kordinog tima i Mainline Baits fanatici. Goo tečnosti nisu mamci u pravom smislu te reči, već atraktori, pa su zbog toga i Mainline mamci osnovni deo našeg pecaroškog arsenala. Zajedno čine oružje zbog kojeg ribe dolaze i vraćaju se na naša mesta, iz sata u sata, iz dana u dan. Goo tečnosti privlače ribe u vaše područje i stvaraju ukusne oblake oko vašeg mamca. One su novi dodatak pecanju, ali nama se čini kao da su zajedno sa Mainline mamcima već postale sastavni i nezaobilazni deo našeg pecaroškog arsenala.”

Inicijalna serija Goo tečnosti uključuje šest različitih bočica sa različitim aromama i različitim jačinama. Međutim, treba napomenuti da se planira pokretanje proizvodnje 26 različitih mešavina u budućnosti. Ian Huntington je povodom toga izjavio: „Neke od aroma Goo tečnosti su toliko jedinstvene i specifične da mislim da evropsko tržište šaranskog ribolova još uvek nije spremno za njih. Proizvodi iz ovog asortimana su izvanredni. Prvih šest aroma će pecarošima dati odličan uvid u karakteristike i u to kako da ih koriste, a vremenom će pristizati sve novije i novije arome.”

 

Arome koje su dostupne u inicijalnoj seriji proizvodnje:

 

- Pinapple Supreme Bait Smoke (ananas)

- Raspberry Plume Bait Smoke (malina)

- Corn Twist Bait Smoke (kukuruz)

- Tutti-Frutti Power Smoke (razno voće)

- Perfect Peach Power Smoke (breskva)

- Pineapple Power Smoke (ananas)

 

Atraktori iz Bait Smoke serije su svetlijih boja, ali su podjednako efektivni u svim situacijama. Imaju potpuno prirodan miris, te se ne može preterati prilikom dodavanja! Kada smo već kod toga, bočice Goo tečnosti mogu da traju veoma dugo! Pustite mašti na volju. Umačite pelete, nanosite na osnovne mamce, dodajte atraktore iz Bait Smoke serije na PVA vrećice ili ih mešajte sa atraktorima iz Power Smoke serije, umačite boile… lista opcija je veoma dugačka.

Atraktori iz Power Smoke serije su izuzetno snažni i često znaju da budu odlučujući faktor koji dobar izlet pretvara u odličan. Boje koje ispuštaju u vodi su istovetne onima koje je Ian uočio pre toliko godina u Južnoafričkoj Republici, a sada ih i vi imate na raspolaganju. Nekoliko zabacivanja Power Smoke atraktora pomoću spoda ili nanošenje na PVA vrećice će stvoriti jedinstveni oblak mirisa, ukusa i boje, i jednostavno namamiti sve ribe iz okruženja u neposrednu blizinu vašeg mamca.

Svi ovi proizvodi su dostupni u bočicama od 115ml za samo 11.99£ (preporučena maloprodajna cena)

U Kiana Carpu se ne boje falsifikatora. Ovi proizvodi su toliko kompleksni i prolaze kroz veoma specifičan proces proizvodnje da bi čak i onim najučenijima trebale godine i godine kako bi mogli da smisle nešto što bi im moglo parirati. Pitanje je i da li bi forenzička jedinica uspela da otkrije sve sastojke ovih proizvoda. Dakle, ako vam neko bude tvrdio da prodaje „gotovo sasvim isti“ proizvod, znajte da priča nebuloze. Samo Goo atraktori iz Kiana Carpa su oni pravi, a njihov recept je i razvio čovek koji stoji iza cele priče – Loutjie Louwies.

Pre nego što vas pozdravim, želim samo da još jednom ponovim da Kiana Carp Goo nisu magični napici koji lošeg pecaroša mogu pretvoriti u izvanrednog, ali ako poslušate naše savete sa DVD izdanja koje objavljujemo, TV emisija i članaka u časopisima, i inkorporirate ove proizvode u sopstveni pecaroški arsenal, primetićete ogromnu razliku. Ako već pecate dobro, pomoći će vam da pecate još bolje, a ako ne znate da pecate, slabo šta vam trenutno može pomoći. Mi smo sami isprobali i uvideli razliku.

Šta vi čekate?

 

Autor teksta : KORDA fishing team

Objavljeno u ribolovačkom magazinu "Reviri Srbije", broj 39, Jun 2012

 

Ostavite komentar