Tony Mills - Pravljenje boila

Postavio sportski ribolov 09/03/2017 0 Komentara Ribolovački pribor i oprema,

Tokom narednih 10 meseci pisaću seriju lako shvatljivih, a opet iscrpnih članaka o pravljenju mamaca za šarane, i o tome kako izvući najbolje iz njih. Prilažem vam spisak tema koje ću pokriti.  1. Pravljenje boila 2. Sastojci 1.deo 3. Sastojci 2.deo 4. Sastojci 3.deo + recepti 5. Partikle 1.deo 6. Partikle 2.deo 7. Partikle 3.deo 8. Peleti, nova partikla 9. Prirodni mamci 10. Metodi mešanja

 

Pravljenje boila

Ovo je kompletni vodič kroz pravljenje svog ličnog mamca. Mnogi pecaroši propuštaju bit svega, ne praveći svoje mamce. Ne košta mnogo. Mešenje mamca nije kvantna fizika i ne trebaju vam stotine i stotine funti ili dolara vredne opreme kako biste počeli. Ja sam mesio mamce godinama bez ikakve specijalne opreme koristeći samo veliku činiju za mešanje, viljušku i mali baštenski sto na preklapanje. Pravljenje mešavine od 12 jaja od početka do kraja ne bi trebalo da vam oduzme više od 1,5 sat. Međutim, ako želite da kupite zamrznute mamce, radnja je uvek u blizini. Postoje desetine kompanija koje prodaju osnovne mikseve, ali one koje bih ja preporučio su: Nutrabaits, Mainline, Solar, Nash i Meleg baits. Sa Zoranom Melegom radim već 10 godina i pomogao sam mu da razvije potencijal mamaca do krajnjih granica. Njegovi mamci su ekonomični, hvataju krupnu ribu, a njegovi takmičarski mamci su uvek dobitna kombinacija. Ja sam izvor većine Zoranovih sastojaka, tako da pouzdano znam da su uvek najbolji na tržištu. Prva i jedna od osnovnih stvari pri pravljenju mamaca je da nađete pravo mesto za rad. Ukoliko planirate da to radite u ženinoj kuhinji, pogotovo ako koristite Squid&Octopus ili esencije luka, možete samo izazvati štetu. Nađite garažu, mesto u bašti ili bilo gde izvan kuće. Namestite da vam sve bude pri ruci kako ne biste trč- kali svakog časa po sastojke. Na ovom mestu moram napomenuti da bi bilo dobro da imate pouzdanu i preciznu opremu, kako bi ste se mogli pridržavati tačnog doziranja prema receptima. Bilo bi dobro da u neku knjižicu upisujete tačne mere. Kašičica ovoga, kapljica onoga, odokativno, to ne funkcioniše. Onog dana kad nađete pravu kombinaciju, biće vam žao ako niste zapisali. Trebaće vam velika činija za mešanje, električni mikser, šerpa za kuvanje gotovih mamaca, kašika za uklanjanje viška vode, dobar sto i štoperica ili sat. Predlažem i pi- štolj za mamce, bilo ručni ili onaj kompresorski, a možete i dlanom mešati komade testa dok ne dobijete oblik kakav želite.

 

Sad je sve spremno za miksovanje! Jaja su veoma važan deo osnove miksa i zato se potrudite da jaja uvek budu sveža. Pokušajte da ih kupite direktno od farmera. Postoji način da proverite kvalitet jaja. Postavite jedno jaje u činiju sa vodom, ako ostane na dnu - dobro je, ali ako počne da pluta - beskorisno je. Ja uvek koristim jaja srednje veličine. UVEK koristite jaja iste veličine. Razlupajte 6 jaja u veliku činiju za mešanje ili mikser. Mešajte ih viljuškom. Pazite da ne pravite previše mehurića, što će se loše odraziti na mix. Počeće da pluta. Sada možete dodavati ukuse. Možete dodati i malu kašičicu boje ako želite, ali zapamtite da će uglavnom boja na kraju biti braon ili crvena zahvaljujući boji osnovnih sastojaka. Sipajte tečnost da se rasprši po jajima. Ako dodajete atraktore ili pojačivače u prahu, dodajte ih i budite sigurni da ste ih fino izmiksovali. Potrudite se da tačno izmerite ulje i tečnu hranu pridržavajući se preporučene doze. Ako slučajno preterate, krenite sve ispočetka.

 

Sad je sve spremno za dodavanje osnovnog miksa u jaja. Izgleda da mnogim ljudima ova faza predstavlja problem. Nemojte usuti 1000 g osnovnog miksa i očekivati da će sve ispasti dobro, jer neće. Zavisi od toga koliko tečnosti vam je ostalo posle dodavanja tečne hrane, hranljivog ulja, aroma i varijacije u veličini jaja. Treba- će vam između 450 i 1000 g. Bilo bi odlič- no da imate rezervni miks pri ruci u slučaju da vam zatreba. Ako pak, iz nekog razloga promenite recept, sačuvajte dodatni miks. Ako je nekorišćen, odložite ga i ostavite za sledeći put. Dodajte suvu mešavinu u činiju, 200 g odjednom, i koristeći viljušku ili el. mikser miksujte dok ne očvrsne. Kada postane nemoguće mešati viljuškom, vreme je da počnete sa ručnim radom. Zdrav razum i nekoliko pokušaja će vam reći kad je miks dobar. Pre nego što uzmete miks, stavite malo sojinog ulja na ruke, čime ćete sprečiti da se miks lepi.

 

Počnite da mesite miks ručno. Na ovoj fazi, isprva će vam se činiti da je previše lepljivo. Stavite još jednu šaku osnovnog miksa u činiju i ubacite lopticu smeše unutra. Konstantnim pritiskanjem i mešanjem lepljivog osnovnog miksa sa suvim miksom, počinje da se stvara formirani čvrst oblik. Pazite da ne bude suviše suvo, inače će se raspadati. Ako mislite da je previše suvo, dodajte malo vode u smesu. Da bi ste proverili da li je spremno za mešenje, uzmite mali komad smese i mesite ga dlanom. Ako sve ide glatko, bez pukotina i ako se ne lepi za ruke, spremni ste za pravljenje boila.

 

Uzmite smesu i mesite je da dobijete oblik dugačke kobasice, tako da stane u pištolj za mamce. Svaki višak se može iskoristiti kasnije. Stavite višak smese u plastičnu kesu, što će sprečiti isušivanje. Pri toplim uslovima, ja pravim samo onoliko smese koliko treba da stane u pištolj. Mali savet je da ako koristite pištolj na ručno punjenje ne stavljate direktno na vrh. Još jedan od problema je veličina nozzle. To za posledicu može imati loš oblik mamaca. Različite vrste osnovnog miksa mogu zahtevati drugačiju veličinu nozzlea. Ovo zavisi od osnovnog miksa sastojaka. Samo zato što mesite 18 mm ptičiju hranu, ne znači da nozzle treba da bude 18 mm. Kada istisnete kobasicu neke me- šavine se mogu raširiti do 1 mm. Kada 18 mm kobasica završi kao 19 mm, rezultat je loša boila. Probanje i grešenje će vremenom proizvesti preciznu veličinu nozzle. Ja uvek zato stavljam 1 mm manje nego što mesim i sečem komadiće sve dok nisam zadovoljan gotovim mamcem. Označite nozzle za sledeći put. Zaliha rezervnih nozzli će osigurati da možete nastaviti sa me- šanjem ako jednu odsečete pažljivo.

 

Kada završite sa mešanjem vašeg osnovnog miksa, stavite posudu sa vodom da ključa, očistite posuđe, odložite arome, ulja i tečnu hranu. Zapečatite kesu koja sadrži bilo koji osnovni miks i uskladištite ga u suvu plastičnu posudu za sledeći put. Ja koristim i veliki peškir, da stavim na njega prokuvale mamce što im pomaže da se brže osuše. Najvažnija stvar pri stavljanju boili u ključalu vodu je da ih stavljate samo par u isto vreme i voda NE SME nestati sa njih. Štoperica je bezvredna. Previše ključanja može poništiti sav trud i proces pravljenja tako što će uništiti nutricionističke vrednosti. Podesite tajmer na određeno vreme, ubacite par mamaca, mešajući ih svakih 30 sekundi. Kada prođe dva minuta pokupite ih i stavite na peškir, ponavljajući proces sve dok sve boile ne budu skuvane. Moguće je da ćete zbog isparavanja morati dodati još vode. Obavezno se pridržavajte vremena priloženog na kraju. Ponekad od grupe do grupe boili menjam tajming. Neke budu mekše pa lakše puste atraktor, neke tvrde pa idu na udice. Zatim stavljam po kilogram u plastičnu kesu na kojoj napišem osnovne informacije - ukus, atraktor... Znati sa čime pecate je veoma bitna stvar.

 

Eto ga - kompletan vodič za pravljenje sopstvenih boila. Možda isprva izgleda previše komplikovano, ali posle nekoliko puta ćete to činiti kao profesionalci. Zapamtite da boile ne moraju da budu male lopte. Šniclast oblik i oblik pelete često odlično odrade posao jer izgledaju drugačije od onoga što koriste ostali ribolovci.

Na raspolaganju su 3 isprobana i testirana miksa iz asortimana Meleg baits range-a osnovnih mikseva, tečne hrane i aroma:

 1. 6 JAJA SREDNJE VELIČINE MELEG BAITS FISH MIX 1000 g 6 ml MELEG BAITS PLUM SHELLFISH FLAVOUR 40 ml MELEG BAITS AMINO COMPLEX LIQUID FOOD 30 ml SOJINOG ULJA 6 ml MELEG BAITS SWEETENER 10 g BETAIN HCI Miksajte i izmesite 16 mm-ske boile 2 minuta, zatim ih sušite 4 sata a potom zamrznite. Super savet - uvek odmrznite vaše mamce 24 sata pre upotrebe.
 2. 6 JAJA SREDNJE VELIČINE MELEG BAITS FISH MIX 900 g 100 g MELEG BAITS RED SPICE 6 ml SQUID AND OCTOPUS FLAVOUR 40 ml MELEG BAITS AMINO COMPLEX LIQUID FOOD 30 ml SOJINOG ILI LOSOSOVOG ULJA 6 ml MELEG BAITS SWEETENER 10 g BETAIN HCI 50 g MELEG BAITS SPECIAL LIVER POWDER Miksajte i izmesite 16 mm-ske bojle 2 minuta, zatim ih sušite 4 sata a potom zamrznite.
 3. 6 JAJA SREDNJE VELIČINE MELEG BAITS SWEET MIX 1000 g 6 ml MELEG BAITS SPECIAL TUTTI FRUTTI FLAVOUR 20 ml MELEG AMINO COMPLEX LIQUID FOOD 20 ml MELASE 30 ml SOJINOG ULJA 10 g BETAIN HCI 25 g SOLI Miksajte i izmesite 16 mm-ske bojle 2 minuta, zatim ih sušite 4 sata a potom zamrznite.

Korišćenje boili za taktičke promene mamca

Postoji mnogo drugih upotreba boili sem kao okruglog mamca koji ide na udicu. Predlažem vam 10 saveta koje možete isprobati.

 1. Istrljajte spoljašnjost parčetom šmirgle ili peskom, to će obezbediti bolje curenje atraktora.
 2. Da bi ste dobili oblik peleta, koristite nož sa jakim oštricama i tako ćete dobiti modifikovan mamac i brže curenje.
 3. Presecite boile na pola i okrenite naopako. Brzo curenje i drugačiji oblik čine da šarani prosto ne mogu da odole.
 4. Zdrobite boile kleštima.
 5. Stavite komadiće u PVA kesicu i pecajte sa po 3 komada na dlaci. To uvek uhvati par riba.
 6. Pomoću tečnosti pretvorite par boila u mrvice koje možete iskoristiti za stavljanje u PVA kesicu, bacite ih zajedno sa kukuruznom tečnošću ili uljem od melase ili lososa.
 7. Mrvicama takođe možete dodati vode i praktično dobiti testo. Pokušajte da to zatim obmotate oko mamca.
 8. Napravite rupu u boili pomoću burgije za boile. Zatim iskoristite penu ili čep da napravite izbalansirani pop-up. Rupa u boili takođe može biti začepljena testom ili raznim paketom atraktora. Belachan-ovi fermentisani škampi su posebno dobri za ovakvu namenu.
 9. Uzmite pola boile i pola pop-upa da biste napravili izbalansirani mamac tipa – Sneško Belić.
 10. Natopite mamac u tečnu hranu.
SUPER SAVET - Uvek sačuvajte nešto smeše i pokušajte da umotate boilu. Curenje će privući ribu veoma brzo. Molim vas da zapamtite da osnovni miksevi sa visokim procentom proteina i prirodnim ekstraktima uvek više koštaju nego ostali. Moj savet je da kupite miks koji možete sebi da priuštite i dopunite ga peletima, seckanim boilama, partiklama i osnovim mamcem.

Mnoge kompanije to proizvode, ali moj omiljeni je svakako MELEG BAITS AMINO COMPLEX. Takvi mamci kada odstoje 24-48 sati su se pokazali nepogrešivim. Natapajte mamac u jezerskoj vodi 24 sata. To se zovu isprani mamci. Oni simuliraju stare mamce koje šarani uzimaju bez bojazni da će biti upecani.

 

Bistro i srećno sa pravljenjem mamaca!

 

Autor teksta: Tony Mills
Objavljeno u ribolovačkom magazinu "Reviri Srbije", broj 11, februar 2010.

Ostavite komentar