Zimski lov smuđa

Postavio Pedja Pašćan 08/05/2019 0 Komentara Ribolovački pribor i oprema,

Zimsko vreme na DTD kanalu, pogotovo još kada pobele obale od snega i uhvati se pokorica leda po površini, deluje jezivo pusto...

Da nema ono malo pravih fanatika smuđaroša, koji na svojim xy mestima jure krupnog barona i armije ribokradica, koji rade vredno svoj prljavi posao, nad kanalom bi nadvladala grobna tišina, koju bi samo divlje patke i guske povremeno prekinule...

Kanal je unazad nekoliko godina postao jako zamuljen, a prirodnih mesta na kojima se smuđ može sakriti i mirno pratiti šta se u njegovom vidokrugu dešava je jako malo. Tek tu i tamo ima mikrolokacija koje su razbacane jedna od druge i po više stotina metara, pa i mnogo više od toga. Kada zahladni, krupniji smuđ, pogotovo u klasi 2+kg na DTD kanalu migrira, i nizvodno i uzvodno, do zimskih staništa. Raštrka se po celom toku kanala u potrazi za udubljenima i mestima sa većom dubinom, a na DTD-u su to već ona od preko 3 metra. On traga za većim granama, panjevima, jačim škarpama i betonskim jezicima kod šlajzova, gde uvek ima razbacanih i krupnijih kamenja. Naročito voli da se grupiše oko srednje škarpe, jer tu ima dosta granja i debala koji vire iz muljevitog dna. U ovo doba se tu muva i bela riba, koja se tu i krtoži, a i smuđ je odmah tu oko njih, sve osmatra i nastoji da mu hrana bude nadohvat nosa, da se puno ne zamara oko toga. Oko srednje škarpe se skriva i zbog drugih razloga, jer krš pruža koliko-toliko dobar zaklon i od mreža. Po kanalu nije ostalo puno ovakvih udubljenja, jer je mulj koji se taloži uradio svoje, pa ribolovci koji žele da ulove opreznog i lukavog kanalskog smuđa treba da ulože puno napora i sposobnosti, ali i znanja, da bi ih vremenom pronašli i uspešno ulovili tokom hladnog vremena.

Kanalski smuđ je sada manje-više stalno na istom mestu, retko napušta svoje sklonište, osim ako je primoran da to učini zbog preteranog uznemiravanja, pogotovo imajući u vidu činjenicu da je jako proređen zbog jakog udara ribokradica, koje su desetkovali riblji fond po celom kanalu. Još ga ima i baš zbog toga je jako plašljiv i lukav, te ga nije nimalo lako uloviti, pogotovo onog krupnijeg od kilograma. Na kanalu se uglavnom javljaju smuđevi meraši do 700gr, ali na mestima sa kršem znaju se skrivati i oni do 3kg, dok se oni teži poslednjih godina već smatraju pravim kapitalcima. Izuzetno su to zdrave i snažne ribe i vrede više nego dunavski smuđevi, baš zbog tog svog lukavstva.

Neozbiljni varaličari kanalskog smuđa traže na mestima na kojima vlada gužva i galama. Na ovakvim mestima preko zime se mogu uloviti samo nedorasli primerci, koji agresivno napadaju silikonce koji im se serviraju. Ovakve lokacije treba zaobići jer ih krupni smuđevi izbegavaju, oni vole mir i tišinu, i baš zbog toga ozbiljni smuđaroši na kanalu izbegavaju da su uvelikom društvu. Uglavnom su sami ili u izuzetnim prilikama sa još jednim kolegom sa kojim dele sve - gde, šta, kako i sa kojim, kao i svoja xy mesta za lov istog...

Zimi su dani kratki, i najudarniji period je sada od 11h, pa do samog ljutog mraka u 18h. Smuđ je na samom dnu i javlja se u kratkim cugovima po 10-20 minuta. Taj kratki period smiraja pred mrkli mrak je posebno zanimljiv, jer tada krupan smuđ krene da se hrani. Vrlo je važno na pravom mestu znati šta mu ponuditi i ne gubiti vreme na menjanje silikonaca... Kanal je uglavnom spor, protok vode kontrolišu brane, i kada su spuštene kašike, kanal malo jače protiče, i upravo zbog toga se male olovne glavice od 3-7gr koriste jedino kada duvaju jake košave, a kada su potrebni izuzetno dugi zabačaji koriste se glave do 12gr. Pošto sam fanatik, ja lično koristim i lagana otežanja od 0,7 do 2,5gr, koja koristim baš zbog usporenog zimskog smuđa koji lako usisava silikonce, ali i brzinom munje ispljune istog ukoliko zakasnimo za delić sekunde. Zato tokom zime treba biti izuzetno koncentrisan tokom lova na ovog lukavog predatora. Zbog jake turbulencije vode, kod brane se koriste olovna otežanja do 22gr, kako bi se lakše radilo sa silikoncem i kako bi imali dobar kontakt. Dobitna kombinacija sada je što sporije povlačenje sa što više kontakata sa dnom. Uzimanje je sada uglavnom sa munjevitom čvrgom od strane smuđa ili se javi iznenadno otežanje, mada, kada se koriste lagane glavice, ili tokom tokom faze lebdenja silikonca prema dnu pored grana, udarci znaju da budu i veoma reski i energični, kao tokom leta, i to uvek od strane mužjaka, koji su borbeniji. Na svaki sumnjivi znak treba lupiti kontru.

Na kanalu DTD, na potezima gde ima dosta oborenih stabala i dosta granja, sada je najbolje koristiti lagane montaže Texas Ring-a, i tako izbeći kidanja koja znaju da poplaše smuđa koji je stacioniran pored ovakvih mesta. Pored klasike sa jednim silikoncem, treba koristiti i sistem sa dva silikonca, od kojih je onaj na bočnom predvezu uvek drugačijeg tipa - recimo jedan je tvister, drugi je šed, ili tvister i strimer u kombinaciji. Dugogodišnje iskustvo sa kanala DTD pokazuje da smuđ najviše voli silikonce koji imaju umerenu vibraciju, posebno kada je voda spora i mutnjikava. To su silikonci tipa Tejl-tvisteri, kao što su Kalin’s, Action Plastic i Orka tvisteri. Silikonci sa nešto jačom vibracijom, uprkos tome što imaju malo deblji rep, odlično rade i izazovno deluju na smuđa koji nije pri naročitom apetitu. To su Orka Šedtvister, Yum samuraj, Smuki tvister i Relax.

Kada je voda toliko spora da skoro i da ne teče, najbolji izbor su silikonci sitne vibracije, kao što su Orka Sirena i Hamer. Ima dana kad smuđ voli i silikonce koji nemaju puno vibracija, i to posebno Orka Oskar-a, koji je broj jedan u lovu letargičnih smuđeva na Halibut montaži, gde ribolovac sam udahne u ovaj silikonac život putem cimkanja štapa. Pojavom novog modela Orka Feniksa, koji ima u sebi džep za skrivanje udice, dobilo se na tome da se kršvita mesta lakše pročešljaju sa manje kidanja. A bolji prolaz znači ribu plus, ako se mesto ne remeti čestim kačenjem silikonaca.

Kad pričamo o upotrebi šedova, kao što i na fotki možete videti, svaki je priča za sebe, jer sama pečurka na kraju repa određuje vibraciju. Neki sitni rade a neki su pravi šamarači, iako su istih dužina. Sada je najbolje ponuditi krupnom kanalskom smuđu šeda od 8-15cm, ali da budu vitkiji u telu.

Zašto ovako veliki silikonci?

Na sredini kanala nema malih kedera, tu su sve krupne bodorke, babuške i kesege, pa je logično da ih smuđ jede, jer nema u blizini malih ribica, koje su uglavnom blizu obale, a krupan smuđ sada ne prilazi obali ni pod razno. Kao bolji su se pokazali Orka šedovi, Cormoran, Smuki i Mann’s. Svako izgledno mesto treba pročešljati temeljno, jer samo tako se može saznati pod kojim uglom zabačaja se smuđ javlja, a kanalski je po tom pitanju prilično zaguljen i osetljiv. Način vođenja silikonaca, brzina kretanja i dužina pauza između dva skoka od dna, uvek se prilagođavaju samoj brzini toka. Strimeri koji se koriste zimi treba da budu što živahniji i da pulsiraju u vodi na bočnom predvezu prilikom sporog cimkanja silikonca, jer smuđ ih voli i usisava ih jako. Sad uglavnom preovlađuje marabu perje, kao i rep od lisice. Na fotki možete videti nekoliko najlovnijih iz mog ličnog arsenala koje sam vezujem. Lov kanalskog krupnog smuđa je zahtevan vid varaličarenja jer traži mnogo iskustva, upornosti i stalnu potragu. Udaraca bude uglavnom malo, ali možemo biti skoro sigurni da će ulovljena riba biti pravi smuđ, a ne smuđarak. Poštujte nadolazeći lovostaj na smuđa koji počinje 1. marta! Moj lovostaj je već počeo 25. januara, jer imam svoj princip lova svih grabljivica od malena, koje mi je preneo moj pokojni otac i pridržavam se toga, jer nema smisla loviti trudnice sada.

Vidimo se na vodi!

 

Autor teksta: Tibor Mesaroš - Toblerone
Objavljeno u ribolovačkom magazinu "Reviri Srbije", broj 36, Mart 2012

Ostavite komentar