Zabacivanje u daljinu

Postavio Pedja Pašćan 29/05/2020 0 Komentara Ribolovački pribor i oprema,

U ovom članku, Jamie Lamine nam objašnjava kako da unapredimo svoje zabacivanje i da zabacujemo na dalje distance, čime ćemo konačno uspeti da dobacimo do onih mesta koja su oduvek bila izvan naših domašaja.

Zamislite da pecate na jezeru koje je pod pritiskom, ali upotreba čamaca nije dozvoljena. To automatski znači da se prostor na kojem možete da pecate prostire od obale do maksimalno 100m u daljinu. Za većinu pecaroša je i to teško dostižna daljina, te samo malobrojni mogu da zabace svoje mamce tamo. Šarani se na takvim jezerima osećaju mnogo bezbednije u tom području. To ne znači da ih nećete pronaći u blizini obale, ali obratite pažnju na to da se tu mnogo opreznije ponašaju. Sve u svemu, ukoliko uspete da dosegnete tih 100 ili više metara prilikom zabacivanja, odmah ste stekli veliku prednost u odnosu na druge pecaroše. Zvuči poznato? Nastavite onda sa čitanjem ovog članka o podešavanjima i tehnikama u situacijama kada je najbolje rešenje zabacivati u daljinu. Nadam se da će vam saveti iz ovog članka pomoći pri zabacivanju u daljinu i da će vam omogućiti da upecate nekoliko dodatnih riba.

Savet 1 Uvek obratite pažnju na izbor ribolovačke opreme, ukoliko ne odaberete prikladnu opremu nećete imati nikakve šanse za dobar ulov. Moj izbor je Daiwa Infinity Magnum Taper 3¼ lbs štap ukombinovan sa Daiwa Black Basia QDX. Ovo je veoma dobar štap, lagan ali veoma moćan, a u kombinaciji sa laganom mašinicom poput navedene ću imati sasvim solidnu osnovu za dostizanje razdaljine od 100 ili više metara.

Savet 2 Sledeća najbitnija stvar je najlon. Ja koristim Adrenaline od 10lbs ili ponekad 12. Ovaj najlon je specijalno dizajniran tako da omogućava zabacivanje u daljinu, ali i da to čini tako da se uvek možete pouzdati u njega. Veoma je savitljiv i gladak, a relativno je otporan i na abraziju. Kada koristim Adrenalin najlon od 10lbs, dodajem i sužavajući leader, što doprinosi povećanju razdaljine.

Savet 3 Sa ovakvom postavkom, svi koji poznaju pravilnu tehniku zabacivanja mogu da zabace 100 ili više metara. Danny Fairbrass i Mark Hutchinson imaju veoma poučne video klipove, a njih možete pogledati na Korda-inom web sajtu ili na YouTube-u.

Savet 4 Veoma važan savet u vezi sa sprečavanjem zapetljavanja prilikom zabacivanja se odnosi na to da leader čvor bude pozicioniran na najnižem delu špulne. Na ovaj način ne ostavljate ni najmanju mogućnost zapetljavanja.

 

 

Savet 5 Da biste dodali još koji metar, postarajte se da vaš najlon prolazi kroz prstenove štapa ne stvarajući trenje. Pokvasite najlon i prstenove pre zabacivanja i to bi trebalo da reši stvar.

Savet 6 Vreme je da se pozabavimo sistemom olova, a za mene postoji samo jedan najbolji, helikopter sistem. Odlično se ponaša prilikom zabacivanja, ne zapetljava se i može se koristiti pri pecanju na skoro svakoj podlozi. Još jedna prednost ovog sistema je ta što ćete uvek moći da podesite vaš sistem prilikom pecanja na mekanijim podlogama, i to tako što ćete promeniti razdaljinu između perle i olova.

Savet 7 Prilikom zabacivanja u daljinu koristim isključivo dva riga. Prvi je N-trap combi rig u kombinaciji sa mamcem za dno, a drugi je Choddy u kombinaciji sa pop up-om. Veličina mamca nikad ne prelazi 15mm. Ovo takođe doprinosi postizanju veće razdaljine prilikom zabacivanja.

Savet 8 Jedan od najvećih problema prilikom ove vrste pecanja bi mogao da predstavlja vaš mamac. Kako uspeti precizno prihraniti, bez upotrebe čamca, na 100 ili više metara od obale. Postoji rešenje i za ovaj problem, a to je korišćenje spoda. Ono što sam već ranije napomenuo važi i ovde, pravilan izbor opreme je ključan prilikom zabacivanja u daljinu. Ja koristim Daiwa Infinity Spod štap u kombinaciji sa Daiwa Spod mašinicom. Ovoj kombinaciji pridodajem još plutajući upleteni najlon od oko 18/25lbs.

Savet 9 Preporučujem korišćenje shock leadera, pogotovo Armakord 30lbs. Na taj način će najlon transferovati jačinu zabačaja ka spodu a neće ga oštetiti, što bi se moglo desiti ukoliko koristite najlonske shock leadere. Takođe, uvek koristim i preporučujem Skywinder. Ovaj spod je apsolutno savršen za ovaj posao, a može se napuniti vodom ili drugom tečnošću, što će povećati ukupnu težinu spoda.

 

Autor teksta : Jamie Lamine
Objavljeno u ribolovačkom magazinu "Reviri Srbije", broj 38, Maj 2012

Ostavite komentar