O štapovima za ribolov

Postavio sportski ribolov 27/04/2020 0 Komentara Ribolovački pribor i oprema,

O štapovima za ribolovRibolovački štap je osnovni deo ribolovačke opreme koji koristi ribolovac za upravljanje i kontrolu ribolovačke strune, na koji može biti montirana mašinica za ribolov. Štapovi su različitih dužina i mogu se izrađivati sa tačnim specifikacijama i karakteristikama za specijalizovane namene. Ribolovački štapovi postoje već hiljadama godina u raznim oblicima, napravljeni od bilo kojeg lako dostupnog drveta, postajući sve sofisticiraniji kako napreduju materijali i tehnologija. Bambus je postao najčešći materijal za proizvodnju lakših i fleksibilnijih štapova za ribolov, i danas je opcija za ribolovce i nostalgične proizvođače štapova. U neprekidnoj potrazi za snagom, osetljivošću, izdržljivošću i lakim konfiguracijama, moderni štapovi za ribolov izrađuju se od stakloplastike, grafita ili karbonskih vlakana.

 

Glavni deo štapa je blank, što predstavlja štap ili sekciju štapa bez dodatnih delova. Blankovi su ocenjeni sa dve veličine: snaga / težini bacanja i brzina / akcija štapa. Snaga se odnosi na snagu štapa u odnosu na težinu mamaca tj. kolike težine štap može da baca, kao i na večinu ribe za koju je štap namenjen. Štapovi velike snage ne samo da omogućavaju ribolovcu da baca teži mamac nego štapovi srednje snage, već mogu izdržati i više borbe prilikom pokušaja kontrole i vađenja snažne i teške ribe. Brzina se odnosi na fleksibilnost blanka, kako pri zabačajima tako i prilikom vađenja ulova. Štap sa brzom akcijom brzo će se povući i brzo ostvariti kontakt sa ulovom, a štap sa sporom akcijom imaće mekši, gotovo odložen kontakt. Duži i sporiji štapovi mogu delovati kao amortizeri kada se borite protiv jakih riba tanjim strunama, dok kraći i brži štapovi sa debljim strunama daju maksimalnu kontrolu i snagu.

 

Komponente pričvršćene na blank štapa za pecanje uključuju rukohvat, držač mašinice i vođice. Vođice za strunu su mali prstenovi koji su trajno pričvršćeni na blank u određenim intervalima da bi vodili strunu od mašinice do vrha štapa. One takođe prisiljavaju štap da se savije kako se povećava pritisak, a dizajnirane su tako da ne oštećuju strunu koja prolazi kroz njih. Neki štapovi imaju rukohvate od plute ili pene na kojima je montiran nosač mašinice. Većina štapova sadrži stalni nosač mašinice na određenom delu rukohvata. Pozicija držača mašinice može drastično uticati na balans i udobnost prilikom ribolova dok zabacujete, povlačite strunu ili se borite sa ribom. 

 

Štapovi za ribolov proizvode se za specifične tehnike i vrste riba, kao i za upotrebu u slatkoj ili slanoj vodi. Modeli štapova koji su dostupni u prodavnici Sportski RIBOLOV uključuju štapove za sve tehnike ribolova. Tu su i štapovi namenjeni lakšem transportu, putnički. Štapovi se mogu izrađivati u jednodelnim konfiguracijama koje daju najveću snagu i osetljivost, ili u više delova radi lakšeg transporta i skladištenja. Štapovi za ribolov dužine preko pet metara najčešće su od dva do šest delova. Moderni materijali koji se koriste omogućavaju da višedelni štapovi budu gotovo jednako snažni i osetljivi kao jednodelni. Iako mnogo toga može da funkcioniše kao štap za ribolov, savremenim ribolovcima su dostupni savršeni štapovi koje mogu da kupe za svoj stil i budžet.

Tagovi: štap ribolov

Ostavite komentar