Zube menja, a ćud ne!

Postavio Pedja Pašćan 13/07/2017 0 Komentara Ribolovački tekstovi,

Ne postoji jalovija diskusija od one na temu: da li štuka menja zube, jer činjenica je da ih menja, ali to nema nikakvog ribolovačkog značaja

”Štuka se hrani tokom cele godine, izuzev u vreme mresta i u periodu izmene zuba. Fiziološki proces promene zuba – po pravilu u letnjem periodu – prvo se javlja kod većih, kasnije kod manjih jedinki. Posledica toga je jednomesečni post.”

 

 Navodnici su potrebni samo zato, jer se radi o citatu iz stručnih izdanja. I koliko god da prekopavamo literaturu, teško je da ćemo naći više od navedenog. Imajući u vidu činjenicu da autori uopšte ne objašnjavaju mehanizam procesa, stvara se utisak da je pojava aksiomatskog karaktera. Ono što se zna, ne podleže dokazivanju.

 

Istovremeno nije na odmet napomenuti, da su riblji zubi (tako i štučji – poprilično primitivna „grickala”. Ne služe žvakanju zalogaja već samo hvatanju lovine. Nemaju koren, samim tim nisu usađeni u vilicu, već samo naležu na nju, za podogu ih vezuju niti kolagena, i zato se lako odvajaju od nje. Pošto se radi o hladnokrvnim životinjama, koje rastu tokom celog života, raspored i broj zuba mora da se prilagođava permanentnom rastu vilica. Mnoge riblje vrste imaju zube ne samo po vilicama, nego i na drugim mestima u usnoj duplji – nepcima, „jeziku”...

 

Racionalno posmatrano nije nam jasno zašto se oko te pojave razvila polemika u ribolovačkim krugovima. Verujemo da tema ima psihološku pozadinu, i posežemo za njom, kada smo iscrpili priče o odbeglim kapitalcima. Jer da nam je cilj utvrđivanje činjenica, do njih bi u datom slučaju lako došli eksperimentalno. Nekoliko obeleženih štuka raznih veličina u osrednjem bazenu; dovoljno hrane za sve njih; povremena kontrola stanja zubala tokom godine il’ dve... I eto odgovora. Naravno, lepše je i lakše doveka divaniti, nego godinu-dve poraditi.

 

Period posta – mrest, nepovoljni uslovi života – ostavlja jasne tragove u krljuštima (i ne samo krljuštima) riba. Utvrđeno je da kod štuke takvi tragovi nastaju i u letnjem periodu, kada su uslovi života dobri, a zalogaja ima u izobilju.

 

Sudeći po informacijama sa varaličarskih foruma, mnogi engleski i severnjački majstori udice za tu pojavu do nedavno nisu ni čuli. Ne zbog toga što to „njihove” štuke – za razliku od „naših” – ne menjaju zube, već zato što se radi o, ribolovački gledano, marginalnoj pojavi. Stručnjake nisu pitali, oni nemaju vremena da „vise” po forumima. Osim toga, usled različitih klimatskih uslova, ta pojava se kod njih ne odigrava u isto vreme kao kod nas i u okruženju. Ali, za razliku od nas, oni su u situaciji da svežim zapažanjima obogate oskudni fond saznanja na zadatu temu. Prvo: imaju štukom mnogo bogatije vode, nego što ih imamo mi. Drugo: oni svaku jedinku ulove po više puta, dok naše štuke nakog prvog ulova više niti rastu, niti zube menjaju. Treće: ostatak sveta teži da ulovi štuku od što više kila, dok se neki „naši” nadmeću kako da smeste što više komada u kilo!

 

Pojava promene zuba inače se zove polifiodontizam.

 

Autor teksta:  Mihalj Buzaš
Objavljeno u ribolovačkom magazinu "Reviri Srbije", broj 15, jun 2010.

Tagovi: stuka riba ribolov

Ostavite komentar