Zimsko mušičarenje

Postavio Pedja Pašćan 22/01/2018 0 Komentara Ribolovački tekstovi,

Nakon hladnog talasa koji je ledom pokrio priobalja mnogih reka, vreme je kao stvoreno za izlazak u ribolov. Spojeni praznici su mnoge naše kolege izveli u prirodu. Prema izveštajima, na sitne imitacije cimet i crnog mrava (koje su lagano vođene u plitkoj vodi) pred podne je dobro radila bela riba. U okolini Kajtasova to vreme je bilo rezervisano i za štuku, koja je lepo lovljena na zonkere.

Generalno, zima je deo godine kada ne treba prerano izlaziti na vodu već se dobro odmoriti, popiti kafu kao čovek, doručkovati. Tu je i kuvana rakija - tradiciju treba poštovati... U zimski ribolov treba uvek nositi termos sa nekim toplim bezalkoholnim napitkom koji će nas zagrejati u čestim pauzama. Upotreba neoprenske opreme je poželjna zbog njenih termo i hidrozaštitnih svojstava. Hoćemo li se opredeliti za kombinezone ili pantalone stvar je ličnog afi niteta ali čarape i rukavice su neophodne. Da bi ova odeća dala maksimum treba je obući u toplom okruženju. Jakna bi morala da bude adekvatna ovom delu godine a one od Gore -Texa su po kvalitetu i zaštiti savršene.

Mušičarska oprema bi trebala da bude što manje klase jer sada je napad ribe mnogo blaži. Ne bi trebalo forsirati velike mušice. Bolje je imitirati mali zalogaj koji se lagano kreće u priobalnoj zoni. Neizostavni deo u prsluku je i fl ašica sa glicerinom kojim ćemo povremeno namazati karike na štapu, kako bi se predupredilo skupljanje leda. Neki mušičari praktikuju raspucavanje mušice kako bi se oslobodili viška vode i time olakšali mamac koji treba da zadrži svoja lelujava svojstva. Savetujem da se u vezivanju koristi što više materijala kakvi su marabu, CDC i pera prepelice, oni će udahnuti život mušici i pri najsporijem vođenju... Upotrebu silikonskih maziva ne bih preporučio jer su u većini slučajeva toksični kako za okolinu, tako i za nas. Ona specijalizovana su na našem tržištu teško dostupna a koliko znam, do sada ih niko nema u redovnoj ponudi.

Mnogi Valjevci, Nišlije i Užičani su proteklih dana mokrim muvama dobro lovili klena a bilo je i lepih primeraka. Klen je solidno lovljen i na Mlavi, gde se javljao u srednjim slojevima. Najbolji rezultati postizani su od podneva pa do 14 sati. Nijedan primerak nije uhvaćen u delu koji je bio direktno osunčan već ili u senci ili u periodu sa suncem iza oblaka. Lovilo se na neotežane ili lagano otežane nimfe u prirodnim bojama. Na žalost svih, tekuće vode su dosta zamućene i relativno visoke. Pa ipak, kolege koji su mušičarili na zatvorenim vodama imali su lepe primerke štuke (u meri) na Kajtasovu. I ovde se dokazalo da je uz lake zonkere dovoljna oprema klase 5 a nekoliko komada je uhvaćeno i na plivajuće kreacije. I Wolly Bugger je ponovo bio lovna mušica a osim tradicionalne štučje crvene, lovne su bile i maslinasto zelena, crna i fl uožuta. Najbolje rezultate je ostvarivala udica od broja 8 do 12 - što je bilo sasvim dovoljno za primerke između 600 i 800 gr.

Zima nije doba godine kada ćemo se pohvaliti količinom ulova ali je svakako vreme kad i najmanja riba pruža zadovoljstvo. Iskoristimo svaki slobodan trenutak da budemo kraj vode sa štapom, u druš- tvu prijatelja. Ne mogu da zamislim lepšu zimu od one pored reke. Pastrmke su tu i neće pobeći...

 

Autor teksta: Zoran Premčevski
Objavljeno u ribolovačkom magazinu "Reviri Srbije", broj 23, Februar 2011

Ostavite komentar