Zimsko doba shokka

Postavio Pedja Pašćan 18/03/2019 0 Komentara Ribolovački tekstovi,

Način da ih upecate sve

Kako zima sve više pritiska, ponekad mislimo da su i najmanji trzaji i oglašavanja bipera znak za upecanu ribu a ne samo lažne uzbune. Svima nam je poznat osećaj da nam, usled ovakve jedne lažne uzbune, srce počne gotovo iskakati iz grudi, i svima nam je jedna stvar na umu – iskoristi svaku priliku, ko zna da li će ih još biti na ovom izletu. Ponekad ipak, te uzbune stvaraju izbirljivi šarani, što nas navodi na pomisao da ih je tokom hladnijih meseci jednostavno nemoguće upecati. Čak i u Francuskoj, uhvatiti ih pod ovakvim uslovima se može pretvoriti u pravu zavrzlamu.

Iako se efekti zime na pecanje u Francuskoj ne mogu porediti sa onim u Ujedinjenom Kraljevstvu, to je skup faktora koji dovode do značajnog „usporavanja“ pecanja. Tada su potrebna određena prilagođavanja. Ističem da je za uspešno pecanje šarana veoma ključno da se: „razume, prilagodi i nasluti ponašanje riba“. Pažljivo posmatranje mi pomaže da uvidim stvari koje su mi bile nevidljive dok sam bezbrižno sedeo u svom šatoru, ispijajući vrelu šoljicu čaja i čuvajući se od hladnoće. Sa pravilnim razumevanjem, ovi znakovi mi pomažu da razvijem predstavu o kretanju riba, te tako mogu da ih presretnem. Tokom brojnih sati provedenih na čamcu, pomoću akvaskopa sam posmatrao šarane i shvatio da se oni, tokom određenih godišnjih doba u godini, fokusiraju na određene vrste hrane i konzumiraju je tada više nego bilo koju drugu. Najbolji primer je verovatno hrana bogata proteinima koju šaran koristi kako bi se pripremio za zimu, kao i u periodima posle mresta. Na nekim mestima, šarani najradije jedu račiće, jer oni predstavljaju hranu bogatu proteinima. Usled toga, šarani će se pozicionirati na kamenitom delu dna, u granju ili po hrapavim marginama. Na revirima sa ravnim i pravilnim dnom ili na onim na kojima nema prirodne hrane, šarani nalaze potrebne nutritivne zalihe samo u vidu pecaroških boila. Danas su mamci uglavnom napravljeni od visokoproteinskih sastojakaiz ribljeg brašna. Razjasnimo nešto. Ako neka riba na komercijalnoj vodi dobije značajno na težini, to se desilo zahvaljujući kvantitetu peleta i boila zabačenih u vodu. Ove ribe su postale zavisne od dodatnih izvora hrane, ali su i iskustvom razvile sumnjičavost. Kada nastupi zima, postaje sve teže i teže da se one upecaju uobičajenom opremom i taktikama prihranjivanja na koje su navikle. Kada gledate podvodne snimke shvatite da čuveni „stiff rig“ nije najbolje rešenje i da se nećete baš napecati. Ribe mogu da usisaju vaš mamac a da ga ne pomere i isto tako i da ga ispljunu, a da vi to ni ne primetite. Zadivljujuće! U ovakvim situacijama, Shokka vam obezbeđuje interesantnu alternativu. Bazira se na principu mogućnosti klizanja opreme zajedno sa predvezom, što dozvoljava šaranu da se mirno pomera sa mamcem sve dok mašinica nije pod tenzijom. Riba tada nije sumnjičava i to vam dozvoljava da pretvorite lažne uzbune u prave ulove. Odličan način da zagrejete atmosferu na pecanju!

Zimsko pecanje može biti veoma zahtevno i zahteva visok nivo motivacije, ponekad i više od strasti. Hladne noći i dugi periodi čekanja lako utiču na pecarošev moral. Pravilno unosite hranu i tečnost. Nosite toplu odeću i koristite najkvalitetniju opremu iz vašeg arsenala. Tada ste spremni da se izborite sa ekstremnim zimskim vremenskim (ne)prilikama.

 

Autor teksta: Bruno Mèdou
Objavljeno u ribolovačkom magazinu "Reviri Srbije", broj 34, Januar 2012

Ostavite komentar