Zimski šaran

Postavio Pedja Pašćan 18/03/2019 0 Komentara Ribolovački tekstovi,

Za mnoge pecaroše je zimsko doba vreme za primirenje. Vreme pogodno za sticanje kredita kod supruge... ali često je to vreme samo za sebe, vreme da se napune baterije za predstojeću sezonu.

Tokom zimskih meseci su vode obično mirne. Stojim uz revir i razmišljam kako je obala levo od mene obično krcata a sada stojim sam i imam vremena da se posvetim sebi. Zbog spokojne tišine i opšte atmosfere, zima je za mene jedno od najlepših doba za pecanje. A iznad svega, ulov šarana sa prelepim zimskim sjajem je nešto što me ispuni energijom koja mi je potrebna da izguram sledeću godinu. Znam, nije ovakvo pecanje gušt svima, ali za pecaroše poput mene, koji ne mogu da sede u svojim foteljama a da stalno razmišljaju o pecanju, ovo je raj. Lako je pronaći mir na vodi, većina pecaroša je kod kuće u toplom i suvom, a na vodi nema puno razonode i rekreacionista. Sami ste i možete da pecate odakle kod želite.

Zašto viđam tako malo drugih pecaroša tokom zimskih meseci? Moguće da je zbog toga što se šaran veoma teško lovi tokom zime. To misle mnogi pecaroši, ali ne znaju da je to sa dobrom pripremom sasvim moguće. Pogotovo kad se radi o hvatanju najkrupnijih šarana. Kada sagledam istoriju svog pecanja tokom zime, i kad se setim svih riba koje sam u tom periodu uhvatio, dolazim do zaključka da je to za mene period br. 1!

Postoji nekoliko bitnih stvari koje mi pecaroši moramo uzeti u obzir. Priprema je sada ključna, bitnija nego što je to bio slučaj tokom letnjih meseci. Moramo da napravimo prave izbore i da se zapitamo šta je najvažnije za pecanje zimskog šarana. Moramo razumeti kako se šaran sada ponaša. Moramo preduzeti sve potrebne mere kako bi nam izlazak na vodu bio što prijatniji.

 

Saveti za zimske mamce

 

Ribe su hladnokrvne životinje, što znači da šaran ima istu telesnu temperaturu kao i voda u kojoj pliva. Ona zimi iznosioko 4-5°C. Za razliku od proleća, zimi su temperature veoma stabilne. Možete i sami pretpostaviti da će šaran sa takvom telesnom temperaturom teško stupati u neke veće akcije. Ta činjenica je baza od koje pecaroši moraju poći. Ako tu informaciju stalno imate na umu povećavate šanse za ulov zimskog šarana.

Šaran može lako da preživi celu zimu a da ništa ne pojede. Naučno je dokazano da se šaranovi digestivni organi smanjuju tokom zimskih meseci (ako ništa ne pojede tokom dužeg vremenskog perioda). To za nas pecaroše znači da prihranjivanje moramo da svedemo na najmanju moguću meru, jer svaka čestica hrane koju šaran pojede ga čini sve sitijim. To se događa jer je šaran već sit i pre dolaska zimskih meseci. Obilje hrane ga čini debelim i lenjim, i nema nikakvu stimulaciju da se sada hrani. Sa uobičajenim režimom prihrane, u ovo doba godine i na ovakvim mestima, jednostavno nemate nikakve šanse da upecate šarana.

No, takođe je dokazano da ako prihranjujete male količine specifičnog zimskog mamca možete stimulisati digestivni sistem šarana, te da on proradi i na niskim temperaturama. Ako ste pažljivo čitali ovaj članak do sada ste mogli da shvatite da je mamac veoma važan aspekt zimskog pecanja. Želite li da sve bude pod kontrolom i da okrenete šanse u svoju korist, morate pažljivo da isplanirate sve u vezi sa mamcima i prihranjivanjem, kao i da uzemete u obzir istoriju vode na kojoj ste se odlučili da pecate. Sledeći saveti vam mogu u tome pomoći:

▶ Ako ste se odlučili da prihranjujete, koristite mrvice a ne cele boile. Ne samo zato što se šaran neće dodatno zasititi već će mrvice biti mnogo više privlačne šaranu. A uz to, bićete sigurni da neće ostati celi mamci na vašoj lokaciji ukoliko poželite da ponovo pecate na istom mestu. Izmrvljene boile su svakako dobar izbor tokom zimskih meseci.

▶ Ja lično volim mamce koji imaju visok nivo atrakcije i koji šarana podstiču da razvije refleks jedenja kad naiđe na njih. To povećava šanse da ih ulovite.

▶ Singl mamci su mi omiljeni. Ako se odlučite za prihranjivanje uzmite malu Solidz PVA vrećicu i napunite je izmrvljenim boilama. Time obezbeđujete dodatnu atrakciju vašem mamcu a ne zasićujete ribe.

▶ Za prihranjivanje koristite mamce koji imaju dosta vlakana, jer tako stimulišete digestivni sistem šarana, što znači da će šaran nastaviti da jede čak i kada je ustvari sit.

▶ Boile su dobri mamci, ali ipak bih se zimi odlučio za crve. Do sada mi se dešavalo da tokom zime uočim grupicu šarana ali da uopšte ne reaguju na boile ili partikle. Tek kada bih zabacivao šaku crva, sa broda ili pomoću spoda, šarani bi reagovali. Koristite crve tokom zime, to vam je moj savet!

 

Tehnički saveti za zimsko pecanje

 

Tokom zime se peca samo malobrojni uzorak iz celopkupne populacije riba. To se događa jer se većina populacije prebaci na „zimski manir“. Pod tim podrazumevam činjenicu da se veliki broj riba ubaci u određenu vrstu hibernacije i postane potpuno pasivan tokom zimskih meseci. Čak i oni šarani koji pokazuju „znake života“ će to činiti veoma polako i oprezno. To znači da pecaroši moraju da budu veoma strpljivi i pažljivi. Nekoliko puta mi se događalo da sva „akcija“ bude u roku od jednog sata a da onda moram da čekam 24, pa čak i 40 sati na ponovnu akciju.

Jasno vam je sada da šaran usled hladne vode sve čini kao na usporenom filmu. Pošto se kreće minimalno, morate pecati mnogo oštrije (i u bukvalnom smislu i u prenesenom značenju). U bukvalnom smislu to znači da morate koristiti udice koje su oštre poput igle. Oštrije udice su potrebne jer se u ovom periodu i šaranova usta otvaraju teže i tromije i ovakva udica će se lakše, brže i bolje zakačiti za šaranova usta. A kako je šaran sada mnogo sporiji, takva udica će se mnogo nenasilnije zabiti nego što to obično čini. Preneseno značenje se odnosi na registraciju mamca, koja omogućava da se svako trzanje od strane ribe odlično prenese. Evo par saveta u vezi sa tim:

▶ Koristite mono najlone male rastegljivosti, oni značajno povećavaju registraciju mamca.

▶ Korišćenjem petrolejskog želea smanjujete šanse da se najlon zamrzne za okca štapa.

▶ Koristite najoštrije udice, jer se šaran veoma sporo kreće i udica mora dobro da se zakači.

▶ Zakačite bobine malo ispod udice i podesite alarm na najsenzitivniju moguću opciju, tako ćete veoma lako primetiti da je riba zagrizla mamac.

▶ Koristite polu-fiksni sistem olova u kombinaciji sa aluminijumskom folijom kao alarmom ugriza (za kratke distance). Sada možete primetiti i one najopreznije.

 

Saveti vezani za odabir zimske lokacije za pecanje

 

Usled svoje pasivnosti, šaran će vešto skrivati svoju poziciju, što dodatno otežava njegovo lociranje. To možete nadomestiti tako što ćete sve vreme biti na oprezu, pažljivo posmatrati i mobilno pecati. Obratite pažnju na mesta na kojima se pojavljuju mali balončići ili mesta na kojima se iznenada pojavi zamuljana voda na površini, to su potencijalno dobra mesta za zabacivanje. Kako još da nađemo mesta gde se šaran odmara, pa da povećamo šanse za dobar ulov?

▶ Ako znate mesta na kojima izbija topla voda, potražite ih tu. Šarani su životinje koje vole toplotu. To je verovatno i najbolji savet vezan za zimsko pecanje koji vam mogu ponuditi. Još jedna prednost takvih mesta je što se veoma teško lede. Mogu vam reći da nije ni malo zabavno kada se ujutro probudite i kada primetite da vam je najlon zarobljen u ledu a da je šaran na drugom kraju.

▶ U kanalima sa tekućom vodom šaran je mnogo aktivniji, te ga je stoga tu mnogo lakše uhvatiti.

▶ Pristaništa, mostovi, jame i sl. su mesta na kojima gotovo uvek možete upecati ribu. Šarani vole da imaju „krov“ nad glavom.

▶ Prepreke u vidu drveća koje prave „nadstrešnice“, kao i oblasti prekrivene travom su mesta na kojima sigurno možete očekivati šarane.

▶ Obratite pažnju na mesta na kojima ima patki i gusaka, jer one otkrivaju gde se mogu kriti ribe.

 

Praktični saveti za zimsko pecanje

 

Prihranjivanje traje kratko ali se period čekanja može odužiti. Ako to spojite sa oštrim zimskim uslovima i činjenicom da mrak pada veoma rano, morate razmislite o tome kako da vam vreme na obali protekne što ugodnije. Morate se dobro čuvati ili ranije prekinuti izlet, u svakom drugom slučaju ćete sa pecanja otići potpuno pokočeni. S toga želim da vam dam neke praktične savete koji će vaš ostanak na vodi učiniti što je moguće ugodnijim.

▶ Zimski pokrivač za šator nije luksuz, on obezbeđuje toplotu ali i štiti od kondenzacije iznutra. On održava vaš šator suvim, što je veoma bitno tokom zimskih meseci.

▶ Najviše toplote se gubi preko tela i vrata; savetovao bih vam da nosite kapu sa šalom, kako bi vam bilo što je toplije moguće.

▶ Topla kafa ili vruća čokolada će vas svakako ugrejati.

▶ Nemojte sedeti na vetru i koristite kišobran sa zakrilcima.

▶ Volim da koristim „Coleman“ lampe u kombinaciji sa kišobranom. U ovo doba godine se rano smrkava a vi ne morate da idete u pet sati popodne u svoju vreću za spavanje. Osim toga, lampa vam neće obezbediti samo svetlost, već će i generisati toplotu. Lampa je kao peć, pogotovo kada iskoristite kišobran za zaustavljanje vetra, tada će biti mnogo toplije i mnogo udobnije.

 

Ko ne bi želeo susret sa zimskim šaranom?

 

Jedna stvar je sigurna, istinski zaljubljenici u ribolov neće pobeći pred oštrim zimskim uslovima. Ti pecaroši znaju da je hvatanje zimskog šarana prelep osećaj i da ćete tada brzo zaboraviti na hladnoću kojoj ste izloženi. Nadam se da sam vam dao dovoljno inspiracije da krenete na zimsko pecanje. Možda ulovite zimskog šarana mnogo pre nego što to očekujete!

 

Autor teksta: Ernesto Kamminga
Objavljeno u ribolovačkom magazinu "Reviri Srbije", broj 34, Januar 2012

Ostavite komentar