Zimski lov smuđa voblerima

Postavio sportski ribolov 09/03/2017 0 Komentara Ribolovački tekstovi,

Moram da priznam, dugo godina sam bio pasivan u korišćenju voblera. Jednostavno povlačenje mrtvog mamka „muvanje” i leti i zimi, u svim vremenskim situacijama, mi je bilo izazovnije, sigurnije, a i više smuđeva. Kako vreme čini svoje, nisam više tako raspoložen da zimi lutam po kamenjarskom ostrvu, sedim u čamcu i čekam na minus temperaturi, tražim dan kada će biti najbolji ulov... Retki ulovi i hladna zima su me naveli da počnem praviti voblere, to sam činio prošle, a činim i ove godine. Jednostavno nada da pravim voblere koji će loviti smuđa, kada dođe lepše vreme, čini me upornijim da deljem drvo i čekam da ih oprobam u Dunavu...

Kada sam pre par godina rekao prijateljima da ću da bacam voblere umesto gumice preko zime, kazali su mi da je slab ulov od novembra do maja i da su bolje gumice. Cenio sam njihovo iskustvo, ali ja više volim kada se sam uverim. Dosta njih mi je poklonilo voblere, njihovih ruku dela. Zapitao sam se zašto je onda u Hrvatskoj na Savi pop u l a r n i j i vobler od gumice i rešio da istrajem. Jedno veče, sneg je već bio pao, izašao sam na novosadski kej i kao što uvek činim odvojio se od gužve varaličara. Spustio se niz jedne stepenice, za koje neki, koji su me tada posmatrali i kada hoće da mi objasne mesto, obično kažu „na mojim stepenicama”. Nije bilo jako hladno, voda je bila baš onako kako odgovara za vobler. Prelazila je preko razlokane kamene staze, ranije locirane. Imam običaj kada je niska voda, da snimam gde bi bilo zgodno mesto za smuđa, da se pritaji i čeka plen kada ga voda prekrije. Posmatrajući takva mesta i razmišljajući gde bi kasnije tu mogao biti smuđ, „čovek počne da misli kao smuđ”, onda mu nije teško da proveri da li su istomišljenici u izboru mesta za lov!

 

Zabacio sam prvo gumicu sa sakrivenom udicom, i prešao teren da proverim ima li kakvih prepreka da ne bi zakačio voblera. Izgledalo je čisto. Reskirao sam jedno „ružno pače” tonuće, 6 cm dužine. Ranije mi nije dalo rezultate, pa mi nije bilo žao da na njega probam. U prvom zabačaju nije se javilo ništa, ali sam nastavio da ga bacam. U jednom povlačenju me je trgao poznati „kvrc”, osetio sam da ima smuđa i u sledećem zabačaju je žestoko udario. Imao sam smuđa od 800 gr. Još nekoliko kvrcova i ponovo se javio jedan manji.

 

Te jeseni glavni vobler lovac mi je bio proizvod drugara Miše - Brade, u čiju sam se lovnost uverio. Naravno odradio je već u prvom prolazu još jednog smuđa i posle se smuđ nije javljao. Prošao mu je cug.

 

Grupa varaličara koja je plovila sa strane bila je iznenađena tolikom broju udaraca na voblera. Sledeći dan sam opet bio na „mojim” stepenicama, imao sam par smuđeva, a i zakačio sam „ružno pače” te je ostalo u Dunavu. Ovo me je ražalostilo, jer sam ga imao dugo godina i sada kada je počeo da lovi izgubio sam ga.

 

Da ne bi reskirao proveren Bradin vobler, zakačio sam „Goldi” od 6 cm, dubokoronac. Iznenadio sam se da i ovaj vobler ovde daje iste rezultate. Promenio sam mesto i otišao na sledeće stepenice. Nakon nekoliko zabačaja javio se smuđ i to me je izazvalo da promenim „Goldia” sa „Alex” voblerom, „tango” model, dubokoroncem od 6 cm. Nekoliko zabačaja, smuđ se ne javlja. Premestio sam se na jedno dobro poznato mesto na kojem sam isto zimi dobijao smuđeve na gumice sa sakrivenom udicom. Tu je „tango” fantastično lovio. Jednostavno, znam da je dole veliko kamenje nasuto i kako on udari u prepreku mene prođe jeza, da mi se ne zakuca negde između. Odjednom osetim drugačiji udarac, to je smuđ! Nažalost, i „tango” je ostao na istom mestu gde i „ružno pače”.

 

Iskustvo ranijih godina mi govori da ne treba ostati na jednom lovnom vobleru, već odmah kupiti još par komada na kojima treba usaglasiti rad - vibraciju ili odabrati vobler sa najsličnijom vibracijom.

Zimski lov voblerom postao mi je navika, kao po kalendaru, s tim što danas koristim svoje voblere. Vobler je zadovoljstvo u ribolovu, a isto tako i njegova izrada. Što se tiče samog načina vođenja, mogu reći da sam ih vodio do 5 m od obale, sve preko kamena, sa dubinom vode 1,5 do 3 m, lakom vožnjom, sa kratkim zastojima, ili lakim trzajima na mestima gde sam očekivao udarac.

 

Prošlogodišnji lov smuđa mi je bio slab na Dunavu. Zima je hladna, pa ne izlazim. Koristim vreme da eksperimentišem u pravljenju voblera. Ja sam pripremio i pripremam za bolje dane nove voblere, vidi se na slikama. Interesantno je praviti ih, kod mene nema tajni, pisaću vam jednom i o tome - ako vas interesuje!?

 

Autor teksta: Danilo Demko Rishter
Foto: Gajić Aleksandar
Objavljeno u ribolovačkom magazinu "Reviri Srbije", broj 11, februar 2010.

Ostavite komentar