Zadnje olovo / Back Lead

Postavio sportski ribolov 12/01/2017 0 Komentara Ribolovački pribor i oprema,

Svi jako dobro znamo koliko je bitan BACK LEAD i koliko problema može da napravi. Ovog puta objavljujemo način izrade back lead-a poznatog španskog majstora, gospodina Adriana Alvareza. U svome prvom obraćanju našem čitalačkom auditorijumu gospodin Alvarez kaže: "Pozdrav prijatelji, Pišem vam iz Leona, grada u Španiji, i baš kao i vi, gajim strast prema predivnom svetu pecanja i osećam duboko poštovanje prema prirodi. U mojoj domovini pecanje pastrmki ima dugu tradiciju, a Španija je nekad bila jedno od najboljih mesta za njihov lov, što, nažalost, danas nije slučaj. Skoro sam shvatio da ne nalazim pastrmke čija me veličina zadovoljava, te sam počeo sa pecanjem drugih vrsta, koje su mi omogućile bolji ulov. Jednog dana sam „naleteo” na jedan francuski video zapis o pecanju šarana koji ima zdrav i plemenit način razumevanja ribolova."

Voleo bih da pokušam da objasnim jednostavan proces pravljenja back lead-a namenjenog lovu na šarana. Back leads često imaju gumene hvatače koji se otkinu pre nego što bi trebalo. S druge strane back leads koja ja pravim ne zadaju nikakve probleme pri izradi ili upotrebi. Ovaj sistem mi dozvoljava da napravim olova sa prilagodljivim pritiskom, u skladu sa debljinom najlona koji izaberem.

 

Materijal

  • Olovo – sami izaberite težinu.
  • Nerđajuća čelična žica debljine oko 1mm (0,04 inča).
  • Dve male kuglice od metala ili tvrde plastike – ni prevelike ni premale.

Pribor

  • Ručna ili električna bušilica
  • Burgija debljine 1mm (0,04 inča)
  • Klešta sa pljosnatim zubima
  • Klešta za sečenje
  • Lepak

 

Proces pravljenja

Napravite rez na prednjoj strani olova. Teži kraj mora biti pozadi. Izbušite rupe duž cele prednje strane olova. Ne bi trebao biti veći razmak od 0,2 inča između rupa. Dva puta presavijete žicu i ubacite je sa kraja prema napred. Izravnajte krajeve tako što ćete iseći duži kraj, tako da vire oko 0,8 inči na prednjem delu. Ispunite blago krajeve - lepak će odraditi posao. Stavite kapljicu lepka na jedan kraj i namestite kuglicu, prethodno probu- šenu. Sačekajte 30 sekundi i namestite drugu kuglicu na isti način kao i prvu. I gotovo! Kuglice bi kada ih postavite, trebalo da stvaraju međusobni pritisak. Što su kuglice dalje jedna od druge lakše će najlon ispasti, a što su, iste, bliže olovu teže će najlon ispadati sa olova. Zahvajujući funkciji olova i mogućnosti da riba zagrize u isto vreme kada vi podignete štap, olovo pri padu može biti oštećeno, pogotovo kuglice. Kako bih izbegao ovu mogućnost, pokrivam olovo dvoslojnom cevi koja se na toploti skuplja (veličine koja odgovara veličini olova). Olovo mora biti pokriveno sa kraja zadnje strane do malo ispred kuglica sa žicama istegnutim unapred. Onda zagrejte i osušite. Možete koristiti upaljač. Sad napravite rez sa obe strane cevi tako da najlon može proći između kuglica do kraja prednje strane olova. Pozadi, gde je savijena žica, vežite čvrstu i snažnu strunu. Zatim privežite za štap ili kamen kako ne biste izgubili usled ugriza. Sad imate efektivan, jeftin i veoma dugotrajan BACK LEAD.

 

 

Autor teksta: Adrian Alvarez
Objavljeno u ribolovačkom magazinu "Reviri Srbije", broj 7, oktobar 2009.

Tagovi: olovo

Ostavite komentar