Vunica

Postavio Pedja Pašćan 21/03/2019 0 Komentara Ribolovački pribor i oprema,

Kada budete čitali ovaj tekst, hladan talas će biti iza nas i jako će nas žuljati da što pre krenemo na vodu. Prošle godine je zig-rig doživeo punu afirmaciju na tradicionalno konzervativnoj šaranskoj sceni Srbije. Uz afirmaciju, krenula je i improvizacija, ali u totalno pogrešnom smeru. To nam je i bio povod da jedan tekst posvetimo materijalima za predveze.

Najlonski predvezi

 

Za početak, podelićemo ih u dve osnovne grupe, kojima treba još malo zaviriti u sitna crevca. Prva grupa neka budu najlonski materijali, druga upredene strune. Kada, koji predvez, kako i zašto koristiti, pokušaćemo u narednim redovima da objasnimo. Izbor će nam zavisiti od mnogo faktora, kao što su količina mulja, količina krša u vodi, sastav dna, daljina na kojoj se peca, koncentracija ribe, koncentracija rakova, cverglana i ostalih smetala...

Kao najrasprostranjeniji predvez od najlona, kod nas se koristi fluorokarbon, za koga teorija kaže da je nevidljiv u vodi. To sa obale ne izgleda tako, ali kada bi ga pogledali iz vode, skoro da je nevidljiv. Niti je tanak, niti wireless, nego ima indeks prelamanja svetlosti isti kao voda. Osnovna karakteristika mu je da je krut, lako se ubada ribi u usta, tone kao sekira, odlična prezentacija na dnu (pogotovo ako se dlaka veže od neke tanke, meke pletenice), teže ga cverglan mrsi, ali ima i loših strana. Duže pecanje (par dana) sa njim na mulju mu unakazi i inače očajnu otpornost na prepreke i smanji mu nosivost. Puca kao paučina, a koga god sam pitao zašto, ili su slegali ramenima, ili mi kazali da nisam dobro vezao. Važi! Takođe, fluorokarbon nemojte koristiti kada imate u vodi bilo kakve prepreke. Ako već pecate s njim, ne dajte ribi da dođe u dodir čak ni sa trskom polegnutom po površini. Jako zategnut fluorokarbon + list od trske na njemu, jednačina koja garantuje pucanje. Još jedan savet. Kada pecate fluorokarbonom koristite udice ili dugog vrata ili sa okom koje beži napolje. Klasičan Wide Gape oblik nije za ovo. Kao pouzdane predstavnike izdvojio bih Kordin IQ, Gardner Subterfuge, a bogami i odličan Coax fluorokarbon iz Spro Strategy serije.

Drugi najlonski predvez koji spominjem je ustvari lajt motiv celog teksta. U Srba je masovno počeo da se zig-rig peca sa fluorokarbonom. Naravno, može i tako, može sve sem drvenog šporeta, ali nije to to. Zig-rig mora da se peca sa PLIVAJUĆIM najlonskim predvezom. Na dubini od 10 metara treba da dignete parče sunđera na 5. Malo parče. Parčence! Na udici 10, koja isto ima neku težinu. Ako vežete fluorokarbon, vaš sistem će landarati ko zna na kojoj dubini, dosta sa strane mesta na kojem smatrate da se nalazi mamac, jer, kao što smo rekli, fluorokarbon tone. Napominjem, ovo sve pišemo iz iskustva, nakon par odučavanja od zigovanja. Ovo je ovako i nikako drugačije! Udica treba da je kratkog vrata i lagana (Korda Mixa npr., pravljena baš za ovo) i izbegavati bilo kakve čvorove, šrinkove i bilo šta što će poremetiti plovnost. Od onih što sam ja probao,izdvojio bih Kordin Kruiser Kontrol, koji pliva kao Vlada Vujasinović. On je namenjen izvorno za pecanje šarana na površini, ali evo nam primera i pametne improvizacije. Uglavnom plivajući najlonski materijali u nazivu imaju zigrig. Tako sigurno nećete pogrešiti.

 

Upredenice

 

Za početak, krenućemo od klasične upredene strune za lov šarana. Ona ne sme da je abrazivna kao strune koje se koriste za varaličarenje i nikako ne savetujem da koristite te neke alternative. Jedna obična, meka, lakomršeća struna je idealan izbor za pecanje na kratkim distancama. Proverite prvo da li tone, nikako ne bi valjalo da ne tone i da pravi mašnicu pred boilom. Neće se šaran uplašiti toga ali može da rezultira lošim ubadanjem. Za pecanje na pesku, nema alternativu. Odsecite 30-ak santimetara Kryston Super Nove i vežite najmekši predvez u istoriji šaranskog pecanja. Od njega i dlaka. Pošto pecamo „na kratko“, pre nego što padne u vodu, ceo sistem malo uštopujte. Boila će povući predvez i neće se zamrsiti. Apsolutno ne postoji ništa bolje, a jednostavnije i efikasnije za pecanje na kanalu od ovoga. Ako naiđete na Kordin Supernatural, ili Staminu Strategy, takođe nećete pogrešiti. E, zbog ovoga postoji Wide Gape oblik udice. Ali i ona ima mane. Skinite je gde ima cverg - lana, a umesto nje stavite neku stiff (krutu) varijantu upre - dene strune. U novije vreme su se pojavile i strune (Strategy Effect) koje imaju srž od krutog fluorokarbona, a plašt od meke strune. Izgurate fluorokarbona koliko vam ne treba, a od plašta vežete udicu i dlaku. Dobijate idealan kombi link, a bez ijednog čvora.

Kada Barselona godinama nije mogla da osvoji Euroligu, dovela je Bodirogu. Doduše i Pešića, ali o njemu drugi neki put. E, pa šta je za nas bio i ostao Dejan Bodiroga, to je za celokupno pecanje šarana Kryston Mantis. Pletenica sa omotačem, zmijska koža sa izolacijom i bog zna koliko su joj još dali imena. Omotač dovoljno krut da se ne zamrsi i kod najekstremnijih izbačaja, tone, nosi izuzetno mnogo za svoj dijametar, a nije gruba i kruta. Apsolutni MVP pred - veza. Postoje, naravno, i kod ostalih firmi slične stvari, Man - tis je prvi došao, i verovatno zbog toga postao sinonim za sve presvučene strune: „Jel imate Mantis od Korde?“.

Poenta je da se oguli deo sa kojim će se vezati dlaka i čvor bez čvora i možda još par santimetara. Ostali deo pred - veza do virble ostaje obučen. Još jedna bitna stvar je da se sa obučenom strunom ne vezuje zbijeni čvor na virbli, nego da mu se da mesta da diše. Predvez mora da ima prostora u glavi virble. Tada najbolje ubada i tada je najefikasniji.

Prošle godine me je divni i simpatični gospodin prostodušno pored vode pitao: „A na kakvu ti to vunicu de - rane pecaš?“. E, pa pred vama je tekst sa malom podelom predveza, a ujedno sa kompletnim mojim arsenalom „vunica“.

Proleće će brzo

 

Autor teksta: Blagoje Nemčev
Objavljeno u ribolovačkom magazinu "Reviri Srbije", broj 35, Februar 2012

Ostavite komentar