Vrhunske takmičarske udice

Postavio Pedja Pašćan 05/06/2019 0 Komentara Ribolovački pribor i oprema,

Slobodno možemo reći da na našem tržistu postoji velika raznolikost u ponudi udica, pa zaista nije lako snaći se i odabrati pravu.

Mnogi ribolovci greše i odlučuju se za najjeftinije modele udica, rezonujući da će i one poslužiti, pošto planiraju da pecaju sitnu belu ribu. I baš tada se po pravilu dešava da nam na udicu dođe krupna riba poput šarana, te se loša udica ili ispravi ili pukne, a na nama ostaje da tugujemo za izgubljenim ulovom. Upravo je udica ta koja omogućava direktan kontakt između ribe i nas, i džaba nam najbolji najlon, vrhunski štap i skupa mašinica, kada naša udica popusti pod opterećenjem. Da ne pominjem oštrinu udica, pa kada sa lošom udicom počnete da promašujete kontre, da vam se ribe otkačinju i sl. Zatim sledi vaše nerviranje, od čega vam propadne ceo ribolovački dan, a sve to zbog najmanjeg dela našeg pribora - udice.

Zbog toga vas odmah na početku savetujem da odvojite malo više novca i kupite kvalitetne udice, a budite sigurni da će vam se svaki uloženi dinar višestruko vratiti kroz brojniji ulov i vaše zadovoljstvo. Suma koju treba izdvojiti za kesicu kvalitetnih udica renomiranih proizvođača zaista nije velika, i kreće se oko 100-200 dinara.

U tekstu koji sledi, upoznaćemo vas sa veoma kvalitetnim modelima svetski priznatih proizvođača. Predstavićemo udice malih veličina, primerene takmičarskom ribolovu i lovu sitnije ribe.

Pa da krenemo redom:

 

FLY KATSUICHI SA-110

 

Udica bakarne boje izrađena od veoma tanke žice. Srednje širokog je otvora, vršni deo je prav i ima veoma mali kontra-šiljak. Uprkos veoma tankoj žici od koje je napravljena, udica je veoma čvrsta, ne otvara se i može podneti veće opterećenje. Odlična je za lov sitne ribe poput kedera, bodorke, crvenperke i sl. Što se mamaca tiče, preporučuje se prilikom pecanja na larvu ili sitne crviće - pinkije.

 

 

COLMIC Nuclear B935

 

Proizvedena od srednje debele žice bronzane boje. Udica je ravna, srednje dugačkog vrata. Vršni deo je prav i paralelan sa vratom. Kontra-šiljak je mali, ali sasvim dovoljan da sigurno drži zakačenu ribu. Odličan izbor za brzi lov sitnije ribe. Dovoljno je jaka da bez problema trpi veoma brzo skidanje ribe, bez bojazni od krivljenja. Što se mamaca tiče, idealna je za nizanje sitnih crvića - pinkija. Zahvaljujući snazi, čvrsto drži zakačenu ribu, pa i sa veoma malom udicom možemo izvaditi ribu zavidne težine.

 

 

Gamakatsu LS-1120G

 

Za njenu izradu korišćena je veoma tanka žica zlatnožute boje. Veoma je dugog vrata, srednje širokog otvora, ravnog vršnog dela, koji je blago usmeren ka unutrašnjosti udice. Jedna od najboljih udica za delikatno, precizno pecanje. Pod time podrazumevam veoma teške uslove ribolova, pri kojima se na takmičenju ulovi veoma mali broj riba, ponekad i manje od deset. Jednostavno, sa ovim modelom Gamakatsu udica nećete imati promašaj i realizovaćete svaki trzaj, što će se direktno odraziti na vaš plasman. Tokom skidanja ribe najčešće zahteva pomoć vadilice udica. Nije dobar izbor kod brzinskog ribolova, pošto ćete pri brzom skidanju ulova sigurno, pre ili kasnije, iskriviti njen tanak vrat. Ipak, ova udica ima dovoljno snage da nam omogući da sa recimo velicinom 18 izvučemo ribu težu od pola kilograma. Što se mamaca tiče, pored larve, odlično se pokazala i sa većim crvićima, pošto ih zbog njenog dugačkog vrata cele možemo nanizati. Nažalost, ovaj model udice se više ne proizvodi, pa nam ostaje da pokušamo da je nađemo u nekim starim zalihama ili kod nekih takmičara koji je imaju u svom priboru.

 

Suehiro T116

 

Izrađena od srednje debele ali veoma jake žice. To je zasluga specijalnog čelika oznake C110, sa veoma velikim procentom karbona. Ovaj model ima srednje dugačak vrat i veoma širok otvor. Vršni deo je prav i jedva primetno povijen ka unutrašnjosti. Izvanredna je za korišćenje većih mamaca, poput tanje crvene gliste i „sendviča” u kombinaciji crvić-larva. Takođe, ima savršen oblik za lov bodorke zrnom kuvanog žita. Zahvaljujući dubini vrata, veoma čvrsto drži zakačenu ribu, pa je i u najmanjim veličinama pogodna za lov krupnije ribe poput protfiša, deverike, babuške i sl. Zaista višenamenska udica.

 

POLEMASTER NU HOOKS-BARBED MAGGOT

 

Udica za istinske profesionalce. Izrađena je srednje debele žice srebrne boje. Dugačkog je vrata, srednje širokog otvora i povijenog vršnog dela, koji se, suprotno ustaljenim oblicima, širi ka vrhu udice. Kontra-šiljak je veoma mali, skoro neprimetan, ali sasvim dovoljan da udica ne može da ispadne kada se riba zakači. Ovo je specijalno dizajnirani oblik udice, sa kojim ćete zakačiti i ribu koja bi sa drugog modela spala. Iz tog razloga je njen oblik ovako neobičan. Izvanredna je za sve vrste mamaca, a pogotovo za veće mamce poput gliste, ruže crvića ili hlebne ruže. Preporučujem je za lov krupne ribe, pogotovo na takmičenjima.

 

MILO Captain Hook-Sir Drake

 

Veoma slična udica prethodno opisanom modelu. Razlika je u tome što je izrađena od nešto snažnije žice i ima izraženiji kontra-šiljak. Sa ovim modelom mi se dešavalo da na takmičenjima zakačim i više od pedeset riba za redom bez ijednog promašaja! Nažalost, ovaj model se veoma teško nalazi kod nas, pa je jedina varijanta da vam je neki poznanik donese iz Italije. Budite sigurni da će trud oko nabavke ovog modela biti višestruko nagrađen kroz neverovatno visok procenat zakačenih riba.

 

 

MILO Series D

 

Klasičan engleski model udice srednje dugog vrata i širokog otvora. Izrađena je od jake žice bronzane boje. Kontra-šiljak je srednje veličine i veoma snažno drži udicu na zakačenom mestu. Koliko je ovaj model dobar i popularan, govori podatak da ga skoro svaki proizvođac udica ima u svom asortimanu. Preporučuju se za lov lukave i krupne ribe, koja oprezno uzima ponuđeni mamac. Podjednako dobra za sve vrste mamaca, kako živih, tako i onih poput ruže hleba ili kuglice valjka. Skoro svaki takmičar ima u svom priboru neku varijaciju ovog modela.

 

DRENNAN Forged Match

 

Još jedan vrhunski model udice. Izrađen je od srednje debele žice sa dodatim visokih procentom karbona. Srednje dugog je vrata, otvora srednje veličine i pravog, ravnog vršnog dela, koji je paralelan sa vratom. Veoma jaka udica, koja će se izboriti sa ribama teškim više kilograma. Vrh udice je oblika igle i veoma je jak. Izvanredan model za kačenje za sam kraj jednog crvića ili par larvi, pogotovo kada krupna riba veoma oprezno uzima mamac. Neretko se dešava, pogotovo na takmičenjima, da ribe, čak i teže od kilograma, izuzetno oprezno grizu, i to samo pojedinačne crviće. Kada se to desi, ovaj model udice je pravi izbor.

 

Autor teksta: Nenad Đumić​
Objavljeno u ribolovačkom magazinu "Reviri Srbije", broj 37, April 2012

Ostavite komentar