Varalice za veliku

Postavio Radovan Stanic 29/11/2018 0 Komentara Ribolovački pribor i oprema,

Pamtićemo ovu godinu po izuzetno maloj vodi koja je poprilično skratila ribolovačku sezonu. Očekivana jesen koja je trebala da osveži malo vodu i podstakne štučji apetit dosta je podbacila, jer su mali vodostaji na zatvorenim vodama doveli do toga da se ovaj predator smiri na onim mestima koja daju maksimum kiseonika. Štuka voli svežinu i od svih grabljivica naših ciprinidnih voda ona najviše voli hladno, te zato dolazak jeseni i hlađenje vode jesu i najava najboljeg perioda za lov na ovu zubatu ajkulu.

Mnoge vode su podbacile i daju ribu samo onima koji poznaju svoje terene, jer kada su godine kao i ova sada, sa malim vodostajem u udarnom delu sezone, skrivaju krupnu ribu na mestima koja su pre svega u najhladnijim slojevima vode pored samog dna, gde je sakrivena i nije kao nedorasla, koja odaje svoju aktivnost na plitkim potezima jurcajući za kederima. Sa sve većim zahlađenjem vode, kad se temperaturne razlike između slojeva izjednače, štuka je naterana da svoje zone patroliranja proširi... čak i kapitalna štuka. To nikako ne znači da se došeta u sam plićak i tu zeva, već i dalje provodi većinu vremena na tamnim i dubokim mestima, i plen napada skriveno od očiju nas ribolovaca. Ali to radi sve češće i češće. Jer došlo je vreme kada treba da nabije kilažu i počne intenzivnije da se hrani, ne samo radi utoljavanja gladi već i radi skupljanja naslaga sala, koje im je dragocena rezerva energije tokom najhladnijeg perioda godine, pogotovo pred mrest i pre posta koji se podrazumeva za vreme tog iscrpljujućeg perioda. Velike jedu slasnije zalogaje i do pola kilograma a komade gutaju kad imaju mogućnosti, i to nije nikakav bauk, te zato treba bacati za njih velike krupne varke.

Kapitalne štuke s jeseni i najviše dobijaju na svojoj dužini i težini baš upravo zbog toga. Ali sada su i sve u poznom trudničkom periodu i sve ženke su debele, jer nose u sebi dosta ikre koja je svakim danom sve zrelija. Kako sada jesen odmiče, voda se hladi i one prelaze na zimski režim rada i traže krupnije varke, kao i usporene prezentacije pojedinih modela – što znači da su nam potrebne varalice koje dublje rone ali i rade pri sporijem povlačenju. 

Silikonci su na pojedinim vodama na prvom mestu, ali i kašike ih prate u stopu zbog propadajućeg lelujanja. Veliki leptiri, veličine od 4 do 7, su pravi bum tamo gde treba duboko da spustite varku i vobleri koji itekako vrckaju izazovno. Varaličariti u ranu jesen je uživancija, ali kada kasna jesen prelazi u zimu, kada vegetacije više i nema, i nije, barem ne na površini vode. Znatno je teže, jer treba znati odabrati one koje će vam doneti ribu, roniti dublje u zavisnosti od vode, raditi sporo i pri tom radu izazovno mamiti predatora. U ovom delu Banata mnoge vode su desetkovane i puste baš iz tog razloga što mnogi ni ne pokušavaju da love krupne štuke, jer treba puno iskustva da se one prevare svakodnevno. Lakše je koristiti male varalice, koje se isto brzo povlače baš neprimereno ni manjim ribama ali dok ima ribe pune se i kese tregeruše tim sitnim polno nedoraslm štukicama koje kidišu na sve.

Mnogi baš iz tog razloga ni ne ulove kroz svoj ribolovački staž štuku od 3+kg ili se ti ulovi mogu izbrojati na prstima jedne ruke.

 

Moj prevashodni cilj kada krenem da je lovim, preko cele godine posle mresta, je štuka preko 2kg. Na sve varalice koje vidite u tekstu, a veličina im je od 8 do 22cm, dobijao sam i manje ribe, jer za štuku od 1,5kg nijedna od ovih nije velika. Mnogi manje iskusni ribolovci na vodi se koncentrišu na to da zabace na odabranomesto i da vuku varalicu zamišljenom putanjom, pa ni ne stižu da razmišljaju o tome kako je tačno vode. Ja za svaku svoju varku imam i neko posebno vođenje ili tehniku trzanja koja mi donosi ribu+! Mada, sve su one lovne i kad se povlače na sasvim standardan način, ravnomerno i polako, a i ne traže ni neki poseban pribor. U kutiji sa leptirima obavezno nosim dosta velikih tandema – dublova, od kojih neke možete videti i na fotkama, od kojih izdvajam: Tandem Mepps Aglia 4+5, Mepps Comet 4+5; 3+4, Mepps Lusoks 2+3. Svi oni u vodi proizvode snažnu vibraciju, otprilike kao babuška ili deverika od nekih 100-150gr. Pored toga, krilca se provokativno okreću, kao da jedno juri drugo, što mora da zainteresuje svaku štuku pored koje ovakav tandem prođe. Lusoks tandemi su i kraljevi sporog povlačenja, što je itekako značajno u jesenjem i zimskom lovu krupne štuke. Kod tandema Comet oblik krilaca je malo izduženiji, ali je rad nešto širi nego kod Aglie. A to malo nekad može biti itekako presudno.

Osim tandema, koristim i solo verzije leptira od broja 5 do 7 po veličini, koji pružaju veliki otpor kroz vodu dok ih vučem, ali su itekako dobri za pretraživanje različitih slojeva vode, različitih dubina, ali jedno pravilo važi, posebno u hladnoj vodi – treba ih voditi lagano i postoje dobre šanse da na njih dobijemo krupne štuke. Na mnogim vodama velike kašike su varka broj 1 za velike mame. Njima treba udahnuti život provokativnim vođenjem, kombinacijom ravnomernog povlačenja i nejednakog cimkanja, što kod štuka koje prate ovakvu varku dok izazovno lelujavo propada momentalno aktivira senzor za atakovanje na istu! Mada volim da bacam stare legende, koje me nikada nisu izneverile u lovu krupnih štuka, kao što su D.A.M Effcetke, Abu Tobi i Atom, u raznim dekorima, a tokom poslednjih godina forsiram Idrine miševe i Lav MD kašike, posebno Ratlin Spon, popularno zvonce sa plastičnim okom u sredini i super kašike Kombo, koje su jedne od najboljih kod nas za krupnu grabljivicu, ali i inače! Sa ovim kašikama džigujem najviše, odnosno vodim kašiku tako da naizmenično podižem i propadam sa njima, a u tom radu one još beže i levo i desno. Kako bi imale još atraktivniji lelujavi rad dodajem na njih i duge zonkere od 15cm, posebno u drečavim bojama u kombinaciji materijala: zec, srna, marabu, koji pulsiraju u vodi i koji su sa krupnim ludim očima, tako da privlače pažnju čak i letargičnim i sitim ribama koje nisu navikle na tako nešto. Od silikonaca najviše forsiram veličinu od 10 do 22cm i tu, kao što na fotkama možete videti, ima i Šedova i Oskara, Sirena, Feniksa, Žaba, Šed tvistera. Najviše zabacujem Orkine, zato što su mi dostupne svuda, kvalitetne su i lovne.

Meni, kao fanatiku koji lovi u kršu i nemilice i kida i troši silikonce, je to potrošna roba i samim tim je i najviše važno. Montiram ih klasično sa džig glavom sa dodatkom stringer trokrake u produžetku, ako bacam velike silikonce, i to pošto sam lijem glave na malim težinama na što većim udicama od 4/O – 7/O u zavisnosti od vrste silikonca i nudim ih kapitalkama i na Flexi montažama i raznim varijacijama tog sistema, koje uključuje labavu vezu između otežanja i varalice. Na ovakvim montažama nudim štukama i žabu i mog omiljenog Oskara, kojeg još nudim i bočno na džig glavi, jer tu dolazi do izražaja taj njegov drhtajući-umirujući izazovni rad dok ga sitno cimkam u propadanju. Da moram samo za jedan model silikonca da se odlučim njega bih sigurno stavio na prvo mesto, jer mi je do sada, tokom svog kratkog staža, doneo jako puno krupnih riba i to više vrsta grabljivica!!!

Kada se sa silikoncima krene na krupnu štuku treba zapamtiti da od vas zavisi kako oni rade tamo dole po dnu ili dok propadaju, vi sa motanjem i cimkanjem vrha štapa oživljavate njihov izazovni rad.Ako nije odrađeno kako treba, ni najbolja varka neće isprovocirati grabljivicu na atak.

Na fotki vidite i izuzetno velike silikonce od 18 i 22 cm pored 15cm koje držim na dlanu - ne treba se plašiti ovakvih velikih silikonaca jer to uopšte nije ništa veliko ni za štuku od 1,5kg, posebno sada u zimskom periodu. Pošto imaju svoju težinu dovoljno ih je otežati sa malecnom gramažom kako bi dobili taj umirući rad dok lagano propadaju. Udarci su izuzetno jaki i krupne štuke ponesu silikonac i do 2-3 metra u stranu i zastanu da umrtve zalogaj koliko ih taj rad isprovocira na napad. Prosto im ne praštaju!

U predstavljanju voblera rekao bih da je na fotkama samo jedan deo arsenala koji koristim u lovu velikih štuka i ovo su neki bez kojih takav lov ne mogu ni da zamislim. Veličine su od 7 do 18cm a ima tu i plitkoronaca i srednjeronaca i dubokoronaca i suspending modela, sa zvečkama i bez njih, to jestmutavih. Ima i jednodelnih i dvodelnih i trodelnih i četvorodelnih i naravno i džerkova ali i ručnih radova i to realističnih, napravljenih od strane mojih drugara od kojih sam tražio određene modele koji mi trebaju za neke posebne situacije na vodama. Ima onih sa sitnim radom, ali najviše njih su sa zmijastim krupnim vrckajućim radom koji deluje neodoljivo na štuku. Pomenuću samo pojedine modele koji su prave poslastice za kapitalne štuke:

 

 

Legendarni Fat Rap u omiljenoj CW boji - ovaj mali debeljko valjda liči na miša i obožavaju ga krupne štuke.

Shad Rap deep runer od 9cm - ovaj vobler izuzetno radi i lovan je u svim uslovima, naročito zimi i na dubljim vodama.

Tu su još i Super Shad Rap i Original - ovi vobleri su od 14 i 18cm i i prava su mera za provociranje kapitalki na plićim vodama. Savršeno rade pri svim brzinama povlačenja, a možda je jedini problem kada duva jak vetar u lice dok se baca Original, jer je lagan spram njegove veličine, 18cm-21gr. 

Moj ljubimac među voblerima za velike štuke je plivajući Rapala Magnum od 14cm u Rh dekoru (red hed). Provereno je lovan i ja ga malo prepravljam, skidam velike alkice i teške pocinkovane bele trokrake, pa stavljam manje alkice i crne vanadijumske Ownerke. Tako vobler postaje neznatno lakši ali nešto živahnije radi, što se pokazalo kao jako dobro! Magnum brzo zaranja i izazovno se gega dok se povlači.

Na fotkama su još i vobleri Jo-Zuri, Bomberi, Rapala Huski Jerk, Nils Master, Aleks, Ružno Pače, VB voblerimajstor Boška, Prologic, i ručni radovi mojih drugara Tomice i Ace! Treba imati u vidu da se na našim posnim vodama velike štuke ne love svaki dan (ovde ne računam komercijalne revire koji su sasvim druga stvar), i da se do trofejnih ulova ne stiže ni slučajno tako što se nakupuju velike varalice, po ma čijoj preporuci, pa se onda tu i tamo okupaju na vodi. Veliki veštački mamci i krupne grabljivice iziskuju znatno veći napor da bi se došlo do ulova nego što treba napora za lov manjim varalicama kojima se lovi sitnija riba. Svaka varalica treba da se provokativno vodi, i kad se to nauči i kad se do detalja upozna voda na kojoj lovimo, kao i same navike u pogledu kretanja i ishrane ribe koju nastojimo da prevarimo, dolazimo do uspeha...

A do velikih se stiže samo uz mnogo truda, odricanja i upornosti, a to se postiže sa mnogo izlazaka na vodu. Puštajte i poštujte lovostaj, jer samo tako možemo dati svakoj jedinki šansu da se dobro izmresti i tako ostavi puno potomaka, koji će za nekoliko sezona biti dostojan protivnik svakom od vas koji lovite štuke!

Vidimo se na vodi!

 

Autor teksta: Tibor Mesaroš - Toblerone
Objavljeno u ribolovačkom magazinu "Reviri Srbije", broj 33, Decembar 2011

Ostavite komentar