Uradi sam svoju varalicu

Postavio Pedja Pašćan 27/05/2019 0 Komentara Ribolovački pribor i oprema,

Ribolov nas mnogo toga nauči (namuči), od toga kako žive ribe do izbora najboljeg metoda da ih ulovimo, na prirodni ili veštački mamac, u zavisnosti od toga koji će izazvati lovnu reakciju i kakvu. Reakcija može biti potreba za jelom, izazov prisutnosti nekog nepoznatog bića sa željom da jednostavno napadne uljeza koji se tu u njenoj okolini vrzma i samim tim ugrožava njenu teritoriju.

Ako je proizvođač vibracija, pa još deluje kao bolesna riba, neretko se javlja reakcija. Razloga je više. Ako reaguje, može je uloviti kao na tacni, ako nije za jelo, bar će uljezu dati do znanja (nama sebe otkriti) da ne želi sa njim deliti deo svoje teritorije. Ovakvo ponašanje od grabljivica najčešće ima štuka, a zna se da su i bas, som i smuđ čuvari svog životnog prostora.

Protekla 2011. godina ostaće zabeležena kod mnogih smuđaroša kao loša godina na Dunavu. Ja sam od onih koji ne menjaju mnogo mesta za lov, držim se dela Dunava oko Novog Sada jer ne volim da idem tamo gde ne mogu biti svaki dan. Ne želim da ovo bude nešto kao ispovest gubitnika, već da kažem da me upravo takvi momenti pokreću da tragam za novim „varkama“, koje će lepotu prirode i boravak pored vode učiniti lepšim i izazovnijim, a to je potraga za varalicom koja će loviti – naravno, po sistemu „uradi sam“.

Dugi niz godina mi privlače pažnju varalice napravljene od žičanog rama sa 2 kraka (Sl.1), koje na jednom kraku izazivaju burnu vibraciju krilcima koja se okreću kao elise i krilcima kao leptir. Naravno, dolaze nam iz Amerike poznate pod imenom Buzz bajt, Spinner bajt i Jig bajt. Razlike na Buzz bajt-u su što na jednom kraku stoji krilce kao elisa, a na drugom kraku olovna glava povezana sa žicom rama i ukrašena sa kićankom ili suknjicom jarkih boja ili prilagođenom dnevnom ili noćnom ribolovu.

Spinner bajt na gornjem kraku žice, na završetku, ima prikopčano preko vrtilice leptir krilce. Na drugom kraku žica je povezana sa olovnom glavom iz koje izlazi udica okrenuta prema gore, a preko olovne glave ukrašena kićankom. Kićanka je od vlakana gume koja su po sredini pričvršćena uz telo olovne glave koja je obojena. Deo prati pravac udice, a drugi, koji stoji u pravcu vešanja, kod povlačenja se širi i skuplja pri promeni brzine kretanja i ima efekat tihog bića kojem nešto nije dobro (kao strimer). Po meni, kao smuđarošu, interesantniji je Jig bajt, jer nema izlivenu glavu, već je donji deo žice pretvoren u kopču, pa se na njega može kombinovati glava sa odgovarajućom težinom (i oblik krilca Sl.2.), a na njoj gumice u koje imamo poverenje, što daje mogućnost promene - na gornjem kraku možemo menjati veličinu i broj krilaca prema želji, bilo zbog vidljivosti ili frekvencije talasa vibracije. Potrebno je uštimati odnos vibracije, težine i načina povlačenja, kako bi izazvali jednu od gore navedenih reakcija grabljivice – to je naravno u biti varaličarenja. Toliko o tome, pošto je ovo praktična strana, krenimo da radimo.

Za izradu nam je potreban alat (Sl.3.): mala bušilica sa burgijom 1,5mm, makaze za lim, klešta sa ravnim čeljustima za savijanje krilaca, klešta sa okruglim kracima za savijanje žice, igla za obeležavanje, upuštač – burgija za obradu ivica na otvorima.

Krilca (Sl.4.) od različitog metala – lima, u zavisnosti od potrebe ide tamniji ili svetliji metal. Debljina lima je bitna zbog čvrstoće. To posebno važi za aluminijum, debljina 0,5- 0,8mm, zadovoljava svojom čvrstinom, a daje svetlo krilce. Bronzani lim je idealan za tamnu varijantu, ima odličnu čvrstoću, dobro se oblikuje – debljina 0,3-0,6mm. Nerđajući čelik (prohrom) ima idealan svetli sjaj, stabilnost čvrstoće,lepo se oblikuje, ali makaze za sečenje ovog lima moraju biti svarno dobre ili da ostavimo malo mesta za doradu turpijom.

 

 

Željeni oblik prenosimo sa šablona da bi imali simetričnost leve i desne strane krilca, a šablon pravite iz dva zahvata. Potrebno je nacrtati oblik na tvrđoj plastičnoj masi (karton je nepouzdan) i podmetnuti parče lima koji će biti stvarni šablon. Izbušimo rupe koje će služiti posle za prolaz žice kroz oba komada, a zatim ih rastavimo. Na plastici isečemo oblik jedne polovine krilca, vratimo ga na metalni lim i povežemo otvore čivijama odgovarajućeg prečnika. Iglom za obeležavanje precrtamo oblik isečene strane, zatim rastavimo i zarotiramo da bi iscrtali suprotnu stranu na metalu (lim 0,5-1mm). Tako dobijeni šablon koristimo za kopiranje u daljem radu. Postavljamo ga na lim (Sl.4.), bušimo otvore, povezujemo ih čivijama, iglom za obeležavanje prenosimo lik šablone. Sečemo lim makazama i savijamo levo i desno krilce u suprotnu stranu. Ugao savijanja je oko 50-60 stepeni, bitno je da savijamo podjednako. Prava korekcija dolazi u trenutku probe, što će odrediti sam rad krilca ako želimo brže ili sporije prilagođavamo tome ugao. Veći ugao stvara veći zahvat vode, samim tim i brže okretanje. Nakon toga, savijamo mala krilca sa otvorima, pazeći da ugao savijanja bude što bliže ivici otvora, a da ne sputava slobodno okretanje na žici. Gotova krilca doterujemo finom turpijom i šmirglom, da se uklone nabori nastali prilikom sečenja i bušenja.

Savijamo žicu. Žica mora biti od nerđajućeg opružnog čelika, debljine 0,8-1,2mm, u zavisnosti od veličine varalice, odnosno broja krilaca koje želimo ugraditi. Da bi što lakše ušli u fazon savijanja, oni koji nemaju iskustva bolje neka krenu da vežbaju sa bakarnom ili nekom drugom mekšom žicom, naprave par komada, jer nije svejedno odmah ući u koštac sa žilavošću čelične žice. Posle ide lakše kada krenemo. Bitno je znati željenu formu da bi je preneli na finalni oblik (Sl.5.). Na istoj slici se vidi kako izgleda sklop žice krilca, kuglice ili valjčića na koji naleže da bi se slobodno okretalo. Završetak žice je kratko prevrnut, da ne dozvoli da se sklop ne rastavi. Donji i gornji krak žice se u izradi rade paralelno, a na vodi prilikom probnog povlačenja tražimo ugao krakova pod kojim krilce najbolje prima vodu, što isto daje brzinu rotacije. Sa time dajemo željeni ritam vibracije brzinom povlačenja.

U sledećem broju ova tema dobija nastavak.

 

Autor teksta: Danilo Demko Rihter
Objavljeno u ribolovačkom magazinu "Reviri Srbije", broj 36, Mart 2012

Ostavite komentar