Upecaj, slikaj i pusti

Postavio Pedja Pašćan 12/12/2017 0 Komentara Ribolovački tekstovi,

Vest da je naš kolega po štapu Dragan Savić - Vrabac na Moravi upecao i pustio soma od 18 kilograma odjeknula je Pomoravljem poput eksplozije. Naravno, mišljenja su kao po običaju bila oprečna. Dok su mu iskreni sportski ribolovci čestitali na postupku, oni drugi su (naravno iza njegovih leđa) govorili da je „budala jer je mogao da proda soma i uzme lepe pare”. Meni je bilo najdraže. Em više nisam jedini osobenjak i ludak koji vraća ribu u vodu. Jelte, ko to još radi!? Ovo je zemlja Srbija. Em sam imao i čast da ceo tok borbe sa somom i njegovo vraćanje nazad u vodu snimim i sačuvam za večnost...

Pre samo nekoliko meseci grupa nas varaličara iz Ćuprije, pokrenula je sajt www. varalicar.rs sa namerom da popularizuje varaličarenje, kao najdraži nam vid ribolova, reku Moravu kao najlepšu i najveću reku centralne Srbije i ideju ULOVI, SLIKAJ I PUSTI kao smernicu svim iskrenim sportskim ribolovcima u buduć- nosti.

Ova ideja nije nova. I do sada smo većinu upecanih riba vraćali nazad a pogotovo matične primerke. Dogovor je da svaku štuku težu od pet kilograma, svakog smuđa težeg od pet kilograma i svakog soma težeg od deset kilograma odmah vratimo nazad u vodu. Klenove, bucove i ostale grabljivice, kao i mirne ribe ionako smo i pre vraćali.

Trebalo je malo vremena, ali se ovaj trend ULOVI, SLIKAJ I PUSTI polako primio u Pomoravlju. Svakodnevno imamo informacije da je neko od pomoravskih varaličara upecao i vratio u vodu soma, štuku, bucova...

Drago nam je zbog toga što se svest kod ribolovaca menja. Moramo se zapitati. DA LI SMO MI RIBOLOVCI ZAISTA PRAVI SPORTISTI?

Jedna od najvažnijih odlika sportiste je da se prema poraženom protivniku odnosi sa dužnim poštovanjem. Ispoštujmo onda ribe koje su nam priuštile uživanje u borbi sa njima i poklonimo im život. Samo tada moći ćemo reći da smo sportski ribolovci. Najteže je prvi put (sram ga bilo ko pomisli nešto drugo). Kada se prvi put prelomi u glavi i srcu i pokloni ribi život oseti se neizmerna radost i ponos. Verujte na reč. Posle je to samo stvar rutine i svaka sledeća upecana riba automatski se vraća bez razmišljanja o tome. Tehnologija je napredovala i većina ribolovaca nosi fotoaparat, kameru ili mobilni telefon sa kamerom. Mnogo je lepše snimiti trenutak vraćanja upecane ribe nazad u vodu nego je ubiti i odneti kući. Samo tako se ostaje sportista i pobeđuju ona najniža osećanja u nama. Poriv da ubijemo i da se hvalimo. Izgleda da je samo kod nas ubistvo ribe vredno hvale.

Da živimo negde na „trulom i iskvarenom” zapadu ovaj tekst i ne bi morali da pišemo. Tamo je posve normalno da se upecana riba vrati nazad u vodu i niko i ne obraća pažnju na to. Zašto da gledamo reportaže sa Ebra i maštamo o ogromnim somovima i smuđevima kada i mi u Srbiji imamo prelepe reke. Potrebno je samo malo. Promeniti svest i odnositi se prema rekama i živom svetu u njima sa dužnim poštovanjem. Samo u poslednjih nekoliko meseci pustili smo na desetine ulovljenih somova, smuđeva, klenova, bucova... Znam da postoji veliki broj pravih sportskih ribolovaca u Srbiji koji postupaju isto kao i mi. Nadam se da će u skoroj budućnosti, kod nas, takvih sportskih ribolovaca biti još mnogo više a da će se tada oni drugi zapitati ko je tu ustvari u pravu i DA LI SMO MI RIBOLOVCI ZAISTA PRAVI SPORTISTI?

Budimo sportisti! Slobodan Malinić - Brus

 

Autor teksta: Slobodan Malinić
Objavljeno u ribolovačkom magazinu "Reviri Srbije", broj 20, novembar 2010.

Ostavite komentar