Umetnost prihranjivanja-III

Postavio Pedja Pašćan 26/06/2018 0 Komentara Ribolovački pribor i oprema,

Danas ćemo vas upoznati sa dve vrste hrane italijanskog proizvođača MILO, namenjene za lov krupne ribe. Započinjemo hranom pod nazivom Grand Prix Lake.

 

MILO GRAND PRIX LAKE

 

Specijalno koncipirana hrana čije komponente privlače krupnu ribu. Pokazala se odličnom za ribolov na stajaćim i sporotekućim vodama: barama, jezerima i kanalima.

Hrana je žuto-braon boje. Odlično privlači sve vrste šaranske ribe a pogotovo babušku i šarana. Takmičari je veoma cene jer kada god idete na vodu na kojoj dominira babuška, ovo je pravi izbor. Najbolje se pokazala pri lovu babuške na jezerima. Ako se vlažnost pravilno dozira, kugle brzo tonu do dna ne privlačeći sitnu belu ribu. Hrana se na dnu brzo otopi, stvarajući svojevrsni tepih hrane, kojem ribe dna teško mogu da odole. Mlevena je srednje krupno pa se daju primetiti komadići prečnika nekoliko milimetara. Među njima dominiraju žuto obojeni komadići nalik prezli sa aromom kukuruza. To su u stvari komadi ekspandiranog kukuruza, koji imaju osobinu da bubre prilikom kvašenja. Iz tog razloga ova hrana se kvasi najmanje dva a po potrebi i tri puta. Naravno, reč je o ponovnom, veoma preciznom dodavanju manje količine vode. Da bi se sve komponente hrane dobro natopile i nabubrile, neophodno ju je pokvasiti barem pola sata do sat vremena pre formiranja kugli i bacanja. Desetak minuta pre nego što planirate da je bacite pokvasite je drugi put, a pred samo bacanje, ako je potrebno, i treći put. Naravno, preporučujem i da je obavezno prosejete, pošto ćete tako razbiti grudvice hrane i učiniti je atraktivnijom. Vodu koju dodajete pažljivo dozirajte. Dodajte tek onoliko koliko je potrebno da formirate kompaktne kugle, koje se neće raspadati u vazduhu prilikom bacanja.

Ovo je hrana veoma jakog mirisa kod koje dominira aroma badema. Zahvaljujući ovome, ova hrana prosto odvoji i privuče krupnu ribu. Na takmičenjima je koristite čistu, bez mešanja sa drugim hranama. Naravno, možete dodati neke komponente koje će je učiniti još atraktivnijom ili boljom, u zavisnosti od uslova ribolova (zemlja, fuji, konoplja, kukuruz šećerac, crvići, seckane gliste i sl…).

Za slobodni ribolov preporučujem njeno razblaživanje, tj. mešanje sa nekom neutralnom hranom ili osnovom. Bitno je da hrana koju dodajete nema neki izraženi miris ili aromu. Odlično se meša sa prezlom u odnosu 1:1 do 1:2. Ovako ćete dobiti na masi hrane, a zahvaljujući njenoj veoma jakoj aromi nećete izgubiti skoro ništa na njenoj efi kasnosti. Mnogi fideraši sa uspehom koriste baš ovu hranu za punjenje hranilica na vodama na kojima preovlađuje babuška.

 

MILO VIP LIGHT

 

Takođe odlična hrana za primamu svih vrsta šaranskih riba. Upotrebljava se isključivo na stajaćim ili sporotekućim vodama. Ovu hranu možemo pripremiti na dva načina. Ukoliko je ovlaš nakvasimo, tek da uspemo da formiramo kugle, dobijamo odličnu prihranu za lov deverike u srednjim slojevima. Ovako napravljena kugla hrane može da podnese bacanje praćkom. U letu se neće raspasti. Prilikom udarca o površinu vode, kugla se raspada na puno sitnijih delova. Ovi nedovoljno pokvašeni komadići sporo tonu, a prilikom tonjenja ostavljaju u vodi svojevrsni oblak koji zadržava deveriku u srednjim slojevima.

Ako se odlučimo za klasičan ribolov na dnu, ovu hranu kvasimo dva puta, da se formirane kugle ne bi krunile na putu do dna. Čim dotakne dno kugla počne da se kruni, raspada i formira veoma bogat tepih.

Prilikom ribolova na dubinama većim od 4-5m, poželjno je u ovu hranu dodati 10-20% prezle ili gline kako bi je učinili malo kompaktnijom i sprečili otapanje kugle u srednjim slojevima.

Ovo je srednje krupno mlevena hrana a među krupnijim komadima dominiraju grudvice crveno i žuto obojene prezle. Izrazito je jakog i sladunjavog mirisa a može se koristiti skoro preko cele godine.

Bez sumnje jedna od najuniverzalnijih hrana koja privlači sve vrste šaranskih riba. Takmičari je vole baš zbog ove univerzalnosti, pogotovo ako se takmiče na vodi koju nedovoljno poznaju.

 

Autor teksta: Nenad Đumić
Objavljeno u ribolovačkom magazinu "Reviri Srbije", broj 28, Jul 2011

Ostavite komentar