Umetnost prihranjivanja-II

Postavio Pedja Pašćan 30/05/2018 0 Komentara Ribolovački pribor i oprema,

Deverika je, nažalost, riba koja polako nestaje sa naših prostora. Ako se ipak zadesite na vodi koja krije krupne komade, pokušajte da ulovite neku. Pomoći ćemo vam...

Danas predstavljamo jednu od najboljih prihrana za lov deverike, bilo na takmičenju ili slobodnom ribolovu. Nije reč o jednoj prihrani, već o kombinaciji hrana i pojedinih dodataka. U osnovi, uzećete “Special Breme” renomiranog italijanskog proizvođača MILO (pakovanje od 2,5kg). Potrebna je još i MILO-va “Ballabeni Explosive” u pakovanju od 1,8kg. Obe kese otvorite, izručite u suvu, veću posudu i dobro ih pome- šajte kružnim pokretima.

MILO Special Breme je veoma slatka hrana, sa puno komadića zeleno obojene prezle. Kada se pokvasi, dominira žuto-zelena boja i jak, slatkast miris koji podseća na dečije Kolynos žvake. Namenjena je ciljnom pecanju krupne ribe dna, pogotovo deverike, po skoro svim vremenskim uslovima i godiš- njim dobima.

Ballabeni Explosive je hrana prodornog mirisa u kome preovladavaju rogač i keks. U mokrom stanju je žuto-sive boje. Namenjena je za lov babuške i bodorke, ali zbog jake arome i izazivača gladi deluje neodoljivo na sve ribe dna.

Ove dve hrane se izvanredno slažu, čineći dobitnu kombinaciju za deveriku. Mešanje hrane je najbolje da uradite kod kuće. Pakovanja su veoma velika: neće biti potrebna tolika količina za jedno pecanje (sem za takmičenje). Kada ste hrane dobro pomešali u suvom obliku, podelite ukupnu masu na 3-4 dela. Upakujte u dobro zatvorene kese, da ne vetri. Pošto se dobija 4,3kg suve prihrane, to će bitidovoljno za tri-četiri izlaska na stajaću vodu ili za dva prosečna pecanja na tekućoj.

 

 

 

SPREMANJE HRANE

 

 

Ako idete u slobodni ribolov, hrani dodajte oko 30-35% prezle i to dobro pomešajte na suvo. Ukoliko se takmičite, prezlu izostavite. Ovaj miks hrane upija dosta vode. Hranu izručite u okruglu posudu za mešanje i malopo-malo dodajte vode, uz neprestano kružno mešanje. Kada hrana postane rastresita a od nje (kada je stegnete šakom) ostane kugla - prekinite sa dodavanjem vode. Pustite je da odstoji 15 minuta. Nakon tog vremena, prskalicom (u obliku magle) dodajte još malo vode uz neprestano snažno mešanje kružnim pokretima. Pustite par minuta da odstoji. Za to vreme, pripremite sito srednjeg otvora i dobro prosejte miks. Ovim eliminišete prekrupno samlevene sastojke (ako ih ima) i ujednačavate vlagu u mešavini.

Ako pecate na mirnoj vodi, prosejanoj mešavini možete dodati kuvanu konoplju, kukuruz šećerac ili šaku-dve crvića. Takmičari dodaju fuji (sitnu larvu), koju su prethodno “razbili” prahom za larvu. Fuji dodajte neposredno pre pravljenja kugli i hranjenja, da kiselina koju hrana stvara ne ubije nežne larve.

Ukoliko pecate na tekućoj vodi, obavezno je dodavanje teške zemlje. Moguće ju je kupiti u bolje snabdevenim ribolovačkim radnjama. Poslužiće i zemlja iz krtičnjaka, prethodno dva puta prosejana. Dodavanje ostalih komponenti je isto kao i za stajaću vodu, s time što bi crviće, pre stavljanja u hranu, trebalo popariti vrelom vodom. U suprotnom će svojim “radom” razbijati kompaktnost kugli.

Tempo hranjenja vam određuju uslovi na vodi i iskustvo. Na početku ribolova treba baciti nekoliko kugli veličine pomorandže, a kasnije manjim kuglama održavati ribu na hranjenom mestu.

 

Autor teksta: Nenad Đumić
Objavljeno u ribolovačkom magazinu "Reviri Srbije", broj 27, Jun 2011

Ostavite komentar