Umetnost prihranjivanja

Postavio Pedja Pašćan 24/04/2018 0 Komentara Ribolovački pribor i oprema,

Do sada je objavljeno mnogo tekstova o hranama za ribu i njihovim kombinacijama. Ova tema ipak je i dalje aktuelna. Stalno ima da se kaže nešto novo, bilo zbog mogućnosti da se neka poznata hrana poboljša, ili da se možda isproba nova aroma. U serijalu koji sledi otkrićemo neke “strogo čuvane” tajne i uputiti vas kako da pravilno prihranjujete ribu.

Baziraćemo se na hranama koje možete kupiti u svakoj bolje snabdevenoj ribolovačkoj radnji. Pošto je voda još uvek relativno hladna, predstavićemo hranu za lov šarana i babuške u ovom vremenskom periodu. Reč je o fi rmi Van Den Eynde i njihovom Fishmeal Supercarp-u, jednoj od najboljih hrana za ciljni lov šarana. U osnovi, ovo je sporootapajući miks koji je napravljen da ribu dugo zadrži u hranjenoj zoni. Vodilo se računa o metabolizmu šarana pa veći deo miksa čine proteini biljnog porekla, koji su ujedno i šaranova prirodna hrana. Zarad veće efikasnosti dodato je i riblje brašno, čineći ovu mešavinu neodoljivom. Fishmeal Supercarp pokazao je i jednu do sada retko viđenu osobinu. Čak i par dana nakon hranjenja riba se zadržava u toj zoni, očekujući novu količinu hrane.

Jedan kilogram hrane sipajte u posudu za mešanje ili praznu kantu. Dodajte pola kilograma TTX-a (fi no mlevenog). TTX je dodatak na bazi kukuruza. Može se naći u dve granulacije: krupna (komadići) ili fino mlevena. Proizvodi ga Van Den Eynde i lako se nalazi po prodavnicama. Nakon toga dodajte 300gr hlebne prezle. Ako ste u mogućnosti, dodajte i 50-70gr kuvanog zrna konoplje. Vodu u kojoj ste obarili (skuvali) konoplju nemojte baciti, iskoristite je za kvašenje hrane. Sve ovo dobro izmešajte bez sipanja vode (na suvo). Hrani sada dodajte 100gr crvića koje ste prethodno prelili kipućom vodom i procedili. Ovo je neophodno, pošto bi živi crvići brzo rasturili kugle hrane a baš ovu krasi velika postojanost u vodi.

Poliveni vrelom vodom crvići trenutno pobele i postanu “gumeni”. Ponovo dobro izmešajte suvu hranu u koju ste dodali obarene crviće. Sada na red dolazi kvašenje. Vodu u kojoj ste skuvali konoplju polako dodajte, neprestano kružno mešajući širom otvorenom šakom. Pošto se radi o maloj zapremini vode (nećete 70gr konoplje kuvati u dva litra vode!), kada je potrošite pređite na dodavanje obične vode. Bitno je da je dodajete polako, neprestano mešajući miks na već opisan način. Hranu ste dovoljno pokvasili kada ona deluje rastresita a ipak je dovoljno vlažna, da je šakom moguće napraviti kompaktnu grudvu. Ostavite tako pokvašenu hranu da odstoji petnaestak minuta. Pošto je ovaj miks dosta “žedan”, biće potrebno dodati još malo vode nakon isteka 15min. Budite oprezni sa dodavanjem vode. Za ovo bi najbolje bilo koristiti pumpicu koja pravi vodenu maglu. Nakon ovoga možete formirati kugle hrane. Na plitkim vodama (bare i jezera do1,5m dubine) savetovao bih da odmah bacite 80% prihrane u vidu kugli veličine pomorandže i da nipošto ne dohranjujete bar nekoliko sati. Svako novo bacanje kugli rezultiraće najmanje polusatnim prekidom aktivnosti ribe. Naravno, i ovde postoje izuzeci, pogotovo ako je voda veće dubine ili ako je puna sitne ribe. Period raspadanja kugli možete bitno produžiti dodavanjem “lake” zemlje koju takođe možete nabaviti u prodavnicama ribolovačke opreme.

Ovo bi bila idealna mešavina za slobodni ribolov, dok takmičarima preporučujem da ne dodaju prezlu i da hrani obavezno dodaju fuji (sitna larva). Naravno, za takmičenja se količina hrane višestruko uvećava a litar fuji-a se dodaje na oko 3-4kg suve mešavine. Pomenutu količinu miksa ćete prvo pažljivo nakvasiti dva a po potrebi i tri puta, zatim prosejati, i na par minuta pre hranjenja dodati fuji i formirati kugle.

Koliko je ovo efi kasan miks uverićete se već prilikom prvog ribolova. Bitno je samo da ispoštujete sve faze pripreme a ritam hranjenja/dohranjivanja je ono što, na osnovu trenutnih uslova na vodi, ribolovac sam određuje.

 

Autor teksta: Nenad Đumić
Objavljeno u ribolovačkom magazinu "Reviri Srbije", broj 26, Maj 2011

Ostavite komentar