Tungsten vs olovo

Postavio sportski ribolov 12/04/2021 0 Komentara Ribolovački pribor i oprema,

Na portalu Sportski ribolov, danas govorimo o jednom, u ribolovačkoj industriji, specifičnom metalu koji je pronašao svoju širu upotrebu. Prošlo je poprilično vremena od poslednjih inovacija u svetu bass i walleye (američki brat smuđa) ribolova koje su našle svoj put i do nas i naših ribolovaca i terena.

Wide gap udice, fluorokarboni, silikonci najrazličitijih oblika i sve prateće montaže istih i taman kad se činilo da se ništa novo ne može izmisliti pojavio se tungsten, poznatiji još i kao wolfram.

 

Ipak, upotreba tungstena u ribolovačkoj industriji nije ništa novo i za tungsten sam prvi put čuo čitajući o vođicama najlona još kod starih Dam Quick-ovih mašinica koje i dan danas funkcionišu čak i sa upredenicama. One su bile izrađene od tungsten-carbid-a, u tom trenutku najtvrđeg metala koji je bio dostupan a dovoljno isplativ za ugradnju u mašinice za ribolov (inače tungsten karbid se rangira veoma blizu dijamantu po svojoj tvrdoći i otpornosti). Ipak, najpoznatija upotreba čistog volframa odnosno tungstena je u industriji rasvetnih tela i sijalica kao filament (žareća nit) u sijalicama i kao elektroda u gasnim lampama i elektronskim cevima.

 

Tungsten je metal velike gustine i tvrdoće, i uz to velike težine za svoju zapreminu. U odnosu na olovo, tungsten je oko 40% manjih dimenzija a iste težine. Zato su džig glave i otežanja drugih vrsta od tungstena manjih dimenzija od olovnih. Manja glava pruža manji otpor i brže stiže do dna, ali traži i preciznije podešavanje, jer i mala razlika u težini kod tungstena u stvari znači mnogo, zbog njegovih manjih dimenzija u odnosu na olovo na koje smo navikli.

 

Otežanja od tungstena su glavni izbor ribolovaca bass-a tehnikom zvanom pančing, (eng."punching") gde je nekom od montaža, najčešće texas-om, potrebno probiti gustu vegetaciju gde se najčešće kriju oni najveći primerci. U prednosti je u odnosu na olovo i kod lova štuke u lokvanjima ili smuđa u granju i panjevima nekom od takozvanih skrivenih montaža, poput karolina sistema, opet zbog svojih malih dimenzija u odnosu na težinu.

 

Pored toga, tungsten ima još jednu veoma važnu karakteristiku za varaličare "džigeraše", a to je "tonalitet". Mali eksperiment sa džig glavom od olova i odgovarajućom tungsten glavom to dokazuje. Bacite ih sa neke visine na tvrdu podlogu. Olovo će imati tup zvuk pri padu, i vrlo brzo će se „smiriti“ na podlozi dok će tungsten glava odskočiti uz zvonak ton. Olovo će pri tom dobiti vidljive ožiljke i može se i deformisati jer je mekši metal, dok će tungsten imati jedva primetne ogrebotine.

 

Ko god je probao tungsten potvrdiće vam bolju detekciju dna i veću osetljivost, upravo zbog njegovih osobina kao metala, velike gustine i tvrdoće.

 

Takođe, tungsten nije toksičan kao olovo koje je izuzetno otrovno za sve žive organizme, pa je u i ekološkom smislu njegova upotreba opravdanija. Jedina mana tungstena je cena i kako ga nabaviti kod nas.

 

Međutim, od skoro se može naći na popularnim sajtovima poput aliekspresa i sličnim, ali i na e-bay-u i to po nižim cenama nego ranije, i u najrazličitijim mogućim oblicima i težinama. Cene variraju u zavisnosti od procenta tungstena u otežanjima, koji ide i do 97% kod onih najkvalitetnijih, ali i od proizvođača do proizvođača.

 

Najpovoljnija su, svakako, kineska otežanja od tungstena koja se po komadu kreću od 0.15 USD do 3 USD, dok se recimo "Daiwa" ili "Keitech" prodaju za 4 do 5 USD po pakovanju koje sadrži 3 do 5 komada džig udica ili otežanja poput onih oblika metka, (eng. "bullet") i sličnih.

 

Autor teksta: Dragan Milošević
www.sportskiribolov.com

Ostavite komentar