Meki džerk

Postavio Pedja Pašćan 29/05/2019 0 Komentara Ribolovački pribor i oprema,

Džerkanje silikoncima je novija tehnika, a zna se da su tipične džerk varalice od plastike i od drveta, te da su masivne varke koje traže i posebni pribor kako bi se moglo izvesti sa njima ono za šta su i namenjeni. Tu ima i mnogo različitih varijacija, a svaka od njih ima i svoj naziv (glajderi, darteri, pulbejti...).

Džerk silikonci daju bogate ulove ako se zna kako ih treba voditi. Mogu se koristiti sa priborom namenjenim isključivo samo za džerk tehniku, i to su štapovi do 2,1 metra, ali mogu se takođe namenski koristiti i sasvim odgovarajući spin štapovi od 2,4-2,7 metara dužine, koji su malo tvrđi i koji se kreću od 50-100gr, jer često ovakvi veliki silikonci imaju svoju težinu, a sa dodatkom odgovarajuće olovne glave ili montaže, to je već solidna težina koju trpi i štap i varaličar kod izbačaja, a treba paziti i na tehniku džerkanja-trzanja, kako bi to i grabljivici upadljivo izgledalo. Na manjim vodama dovoljna je i sama težina silikonaca, i sa njom postiže se odličan efekat rada, ali na velikim šljunkarama treba ipak sve to daleko plasirati. Neki obožavaju multiplikatore, jer je to sinonim kod ove tehnike, ali ja lično radim i sa klasičnim stacionarnim mašinicama, i to je stvar navike. Bez obzira što su neki ovakvi silikonci ogromni, ipak u vodi prave mnogo manji otpor nego recimo veliki leptiri, spinerbejtovi ili super dubokoroneći vobleri. Za trzanje se može upotrebljavati skoro svaki malo veći silikonac, bilo da je to šed, tajler ili twinler – neki manje, neki više dolazi do izražaja kod tehnike trzanja. Neki idu cik-cak, neki pored toga još i trepere repom po vodi, posebno modeli koji imaju dabrov rep ili na površini trepere, što se posebno odnosi na modele koji imaju duple tvister repove – twinleri, što još više izluđuje grabljivice.

Interesantni su i šuplji šedovi, koji veoma prokativno rade dok se cimka sa njima. To su šedovi koji su šuplji kroz celo svoje telo, plivajući su i imaju otvor nazad na repu ili pečurki, i kroz to se može i montirati i jedna troka, koja nam dodatno naoružava ovaj takozvani airbody ili airbelly šed. Oni na dnu, zbog vazduha u sebi, na montiranoj olovnoj glavi uvek stoje bukvalno sa zadnjim delom tela na gore, i prilikom trzanja rade neobične bravure koje ne ostavljajupredatore ravnodušnim. Jedan od boljih je sigurno i Spro Airbody šed iz Henk Simons Signature serije, namenjen džerk trzanju kod lova krupnih štuka. Mogu se nabaviti već od 10 pa do 22cm, a neki modeli i preko toga.

U klasi Twinlera izdvaja se najviše Mann’s Twinler, koji postoji u veličinama od 15 i 20cm. Tu su još i razni Paddle tail silikonci sa dabrovim repom na kraju. Mnogi se teško nabavljaju kod nas, jer je ovo tehnika koja se i po Evropi tek od pre par godina primenjuje, te su ovakvi silikonci em skupi, em se teško nabavljaju.

U jednom od sledećih brojeva sestrinskih novina „Pecaroš” opisaću kako se pravi domaći meki džerk od Orka Oskara sa dodatkom repova od šed tvistera. To je jedan veoma lovni hibrid koji mi je doneo u dve godine korišćenja jako puno grabljivica, i to krupnih štuka.

Na fotkama možete videti neke koje sam napravio. Lako se zabacuju i koristite se kako u površinskom trzanju, tako i kod sporog propadanja i trzanja po srednjem sloju. Telo i rep Oskara rade i pri sporom propadanju, dok tvister kraci trepere pri sitnom trzanju na površini, a lelujaju pri bržem povlačenju i trzanju. Na jezeru Joca, ovaj moj mešanac meki džerk, doneo je meni i mojim drugarima jako puno štuka od 3 do 9kg, dok sam ja na divljim vodama i jezerima imao puno štuka od 4 do 8kg.

Najefikasnija prezentacija, brzo povlačenje po površini, prilikom trzanja dodatni kraci ostavljaju uočljiv trag, koji je karakterističan kod svih ovakvih original ili hibrid Twinler modela mekih džerkova. Ovo su poveliki silikonci, jer neki imaju i po 20 i kusur centimetra i često ne stoje kako treba na olovnim glavama koje koristimo na plitikim vodama. Težina varira od 8 do 15gr kod otvorenih i dubljih voda, do 30gr, kako bi neki meki džerkovi mogli da odrade to za šta su i namenjeni. Da bi bolje stojali na olovnoj glavi, treba uvek kanuti malo super lepka na vrh silikonca i tako ga prisloniti uz telo olovne glave, a u ovom slučaju najbolji model je sigurno Erie iliti papuča olovna glava, kako je kod nas zovu. Udice sa dužim vratom bolje drže silikonac a sa dodatnom trokom kod repa imamo solidno naoružanimeki džerk. Pošto su ovo mekani mamci, koji u vodi prave neobične bravure prilikom trzanja, nemojte ih ubiti time što im dodajete dve ili tri trokrake. Nema potrebe za time, jedan meki džerk sa jednom jednokrakom, i kod repa sa jednom trokrakom, je sasvim dovoljno naoružan silikonac koji može da nam omogući odličan lov krupne grabljivice, bez da razmišljamo o tome.

„Joj, malo ima na njoj udica, spašće mi predator ako lošije udari...” Ne brinite, ovo su takvi silikonci koji ne ostavljaju grabljivice ranodušnim i udarci su fantastični i retko kada ima spadanja, jer se grabljivica dobro uhvati. I zadnja troka efikasno završava posao. Ovakvi twinleri i hibrid Oskari su se odlično pokazali na plitkim vodama na kojima ima puno guste vegetacije. Takve su mnoge obrasle stajaćice, mrtvaje i zapuštene ciglane, koje štukama posebno pogoduju, jer ima gde da se skriva i da u zasedi čeka svoj plen. Na ovakvim terenima, na mekane džerkove, dužine od 15 do 20cm, treba montirati manje olovne glave do plafon 15gr, ali često i duplo manje odgovara za lagano trzanje po samoj površini ili tik ispod nje. Trokraka treba da ide u leđa, i to tako da druga dva kraka gledaju na gore. Pošto imaju veliko mekano telo, oni sa njim i naležu na travu i prosto proklizavaju, surfuju iznad nje dok krakovi lepršaju i mame štuku na atakovanje. Kratki trzajevi su najefikasniji kod ovako obraslih voda. Udarci su jaki i energični, i često se može videti kako štuka kreće prema našem džerku i iznenadno napada. Uvek sačekati udarac, pa tek onda kontrirati, da ne bi preuranili stvar.

Na fotkama vidite neke od ovih mekih džerkova, a postoji još jako puno raznih čuda namenjenih za ovu tehniku ribolova, ali kao što sam i napomenuo, svaki malo veći silikonac je podoban za ovaj vid ribolova. Zato vam i preporučujem da se posle lovostaja na našu slatkovodnu ajkulu – štuku, oprobate u lovu mekanim džerkovima. A ni som ni smuđ nisu imuni na njih i bićete veoma iznenađeni koliko ova tehnika može da bude efikasna!

 

Autor teksta: Tibor Mesaroš - Toblerone
Objavljeno u ribolovačkom magazinu "Reviri Srbije", broj 37, April 2012

Ostavite komentar