Svet partikli deo II

Postavio Pedja Pašćan 21/11/2017 0 Komentara Ribolovački pribor i oprema,

Jeftine za kupiti, lake za pripremiti, a povrh svega hvataju mnoštvo ribe!

Crveni kukuruz

 

Ova sorta kukuruza se obično gaji u zemljama Istočne Evrope. Posebno bih izdvojio kuvane crvene kukuruze iz ponude Zorana Melega, mog dobrog prijatelja iz Srbije. Pigmentacija je generična i ovaj kukuruz sadrži viši prirodni nivo šećera i od francuskog. Proteinski sadržaj iznosi 8-12%, karbohidrata 95%, ulja 12% a zna- čajan je izvor prirodnih šećera, minerala i vitamina. Polaskan sam time da sam 2003. na proputovanju uspeo da kod Zorana u Srbiji vidim njihov način uzgoja kukuruza. Znanje i nivo generičkog uzgoja je zapanjujuće. Proteinska vrednost dostiže 20-25%, čime postaje bitan izvor hrane i u životinjskoj i u ljudskoj ishrani.

 

Pripremanje

 

Za pripremu samo pratite recept koji sam vam dao za dogtooth kukuruz. No, ovaj kukuruz prilikom fermentacije postaje veoma lepljiv, slično kao i tigrovi oraščići. Ipak, to je odličan mamac i na vodama na kojima se često koriste žuti i slatki kukuruz može biti sjajan mamac za uhvatiti mnoštvo ribe.

 

Prihvatljivost

 

Zajedno sa dogtooth-om, crveni kukuruz će preporoditi vode koje su pretrpane žutim kukuruzom a koji je već počeo da plaši ribe. Ja sam na ovaj mamac hvatao zapanjujuće velike primerke.

 

Taktičko prihranjivanje

 

Crveni kukuruz iz MKM–a se dokazao veoma uspešnim u prethodnih par godina, hvatajući ribe čak i kada kuvani mamci zakazuju. Strategije koje koristim su iste kao one sa dogtooth-om. Nikada nisam imao razloga da menjam taktiku, što ćete primetiti kada odete na vode koje su zasipane žutim i slatkim kukuruzom i ostvarite dobre rezultate. Bolje se fermentiše od žutog i ta slatka lepljiva tečnost čini idealni dodatak metodskim mešavinama ili PVA kesicama. Ovo je uistinu izuzetan mamac.

 

Kokičarski kukuruz

 

Ovaj kukuruz sam koristio u nekoliko prilika i uvideo da deluje agresivnije nego dogtooth maize, ali zahteva veoma brižljivu pripremu, kako bi se iz njega izvuklo ono najbolje.

 

Priprema

 

Oprati 5 kg kukuruza a zatim ga natapati četiri dana. Ja uvek dodam 250 g fruktoze, voćnog šećera, odličnog prirodnog zaslađivača. Fruktoza se može kupiti u većini apoteka a primetio sam da je ima i u nekim supermarketima. Najbolji način za pripremu je pomoću ekspres lonca. Kuvajte kukuruz u njegovom sopstvenom soku oko 30 min. Po završetku osetićete miris od koga će vam zasigurno poći voda na usta. Kukuruz će početi blago da se razdvaja, ali će zadržati okrugli oblik. Tada ga vratite u lonac i prelite vodom. Nije neophodno stavljati aditive, ali ja dodam 250 ml MKM Baits koncentrovane natopljene kukuruzne tečnosti i jednu malu kašiku soli na jedan kilogram mešavine i dobro promešam. Ostavite to 2-3 dana kako bi započela fermentacija, a zatim koristite ili stavite u zamrzivač za kasniju upotrebu.

Vrhunski savet!

Kada natapate partikle dodajte malu kašičicu sode bikarbone na kilogram suve mešavine. To pomaže omekšavanju jezgra i smanjuje vreme kuvanja.

 

Slatki kukuruz

 

Razorno učinkovit sa sjajnim ukusom i teksturom, bez sumnje je kralj partikli. Sredinom 70-ih godina prošlog veka ve- ćina pecaroša u Velikoj Britaniji je krila ovo „zlatno zrnevlje” od ljubopitljivih očiju drugih, ali nije prošlo mnogo i po- čela je zlatna groznica. Gotovo da nije bilo vode u celoj zemlji na kojoj pecaroši nisu isprobali dobri stari slatki kukuruz. Nažalost, izgleda da i sve druge vrste riba prosto obožavaju ovaj mamac, što ga čini sjajnim hvatačem a poseduje i veliku prednost - ne zahteva bilo kakvu pripremu. Koristi se direktno po vađenju iz ambalaže.

 

 

 

 

 

 

 

Prihvatljivost

 

Trenutna. Ama baš nikad se nije dogodilo da pecam na slatki kukuruz i da ništa ne uhvatim. Zbog svoje popularnosti i velike količine koja se upotrebljava, neki će reći da ima ograničen uspeh, ali ja se neću složiti. Neke od najvećih upecanih riba u zemlji su upecane na njega. Kada malo razmislite, videćete da još ima života za ovaj ubitačni mamac.

 

Taktičko prihranjivanje

 

Kao što rekoh, učinak je razoran. Kori- šćenjem sa metod fiderom hvata mnogo ribe a sa mnogobrojnim veštačkim kukuruzima i kukuruznim pop up-ovima koji su na raspolaganju, imate izbor da koristite ili kukuruz i penu, ili nekoliko imitacijskih zrnevlja. Njime možete pecati na single ili double udicama, i na muljevitim mestima on će dati izvanredne rezultate pogotovo tokom jesenjih i zimskih meseci. Ovaj kukuruz je veoma svestran i hvata mnoštvo ribe. Nikad ne odlazim od kuće nemajući ga u svojim kolima ili čamcu.

 

Arome i dodate atrakcije

 

Dodavanje arome i bojenje u različite boje je veoma jednostavno. Crvena boja je definitivno favorit, ali mesta za eksperimentisanje svakako ima. Tutti-frutti i bilo koja druga boja iz voćnog ranga su uvek najbolje.

SBS za savršen kukuruz:

1. Prespite veliku konzervu kukuruza u plastičnu vrećicu za zamrzivač.

2. Dodajte malu kašičicu šaranske boje u prahu - ovo je najbolje da radite dok ste još kod kuće.

3. U vreću dodajte 5 ml izabrane arome. Naduvajte vrećicu kao balon i zavežite tako da unutra ostane vazduha a zatim je tresite 1 min.

4. Kukuruz je sad spreman za upotrebu, savetovao bih da ga zamrznete i koristite kasnije, jer zamrzivanjem se ukusi i boja bolje upijaju.

5. Možete dodati u vrećicu MKM zasla- đivač, kao dodatni ukus.

6. Možete koristiti i tečnu hranu - MKM natopljenu kukuruznu tečnost, MKM melasu ili MKM jetreni amino koncentrat. Dodajte to u razmeri od 25 ml po konzervi, sa ili bez arome, a zatim zamrznite kako bi došlo do prodiranja u kukuruz. Kukuruz će postati tamniji, ali i znatno učinkovitiji.

Vrhunski savet!

Još jedan jednostavan savet je da stavite kukuruz u seckalicu za hranu a zatim ga dodate u metodsku mešavinu. Tako ćete dobiti onaj specifičan mlečni ukus koji će napraviti oblak u vodi i zasigurno privući šarana. Ne zaboravite da dodate kašiku morske ili kamene soli na 1 kg mešavine.

 

Seckani kukuruz

 

Ovaj kukurz koristim kada taktički pecam na male semenke. Seckani kukuruz je u stvari dogtooth kukuruz samo iseckan ili samleven na komadiće veličine veće konoplje. Odlično se kombinuje sa svim manjim semenima - prosom, konopljom, repicom, lanenim semenom..., ili se može koristiti samostalno.

 

Priprema

 

Seckani kukuruz se lako priprema. Jezgro je već otvoreno i tečnost će veoma lako upiti. Ovako ja pripremam seckani kukuruz:

1. Operite 5 kg seckanog kukuruza u toploj vodi a zatim osušite.

2. Stavite u posudu i dodajte 250 ml MKM koncentrovane natopljene kukuruzne tečnosti i 250 g sirovog demerara šećera (tamni šećer koji je naziv dobio po koloniji Demerara u Gvajani, odakle vodi poreklo), dobro promešajte, prelite vodom i ostavite tako tri dana radi natapanja, povremeno samo promućkajte kako biste podstakli fermentaciju. Ako je potrebno dodajte kasnije još vode.

3. Stavite kukuruz sa vodom u kojoj se natapao u šerpu, ostavite da proključa, sklonite šerpu sa izvora toplote, pustite da se sadržaj ohladi i zatim ga premestite u neku drugu posudu. Kada se ohladi može se koristiti ili zamrznuti za kasnije.

Savet - nemojte ostaviti sadržaj da dugo ključa jer će tekstura biti kao kod lepka.

 

Prihvatljivost

 

Šaran će brzo navaliti na ovu hranu, kao i na većinu drugih kukuruznih proizvoda. Zbog svoje veličine može obezbediti produženu aktivnost hranjenja.

 

Taktičko prihranjivanje

 

Hvatao sam šarane i na samo kukuruzno zrnevlje, ali i na mešavine. Kao što ranije rekoh, seckani kukuruz čini izvrstan dodatak kombinaciji malih semena. Još jedan savet je da ih pripremate odvojeno a zatim ih po potrebi i želji dodajete me- šavini semenki.

I poslednje, ali ne i najmanje bitno, a svakako ne nešto što se sme zaboraviti...

 

Plastični kukuruz i slatki kukuruz

 

Ovo je ono što svaki pecaroš mora da poseduje u svojom priboru. Dostupni su kao mamci za dno i kao pop up-ovi u žutoj i u svim drugim svetlim bojama. Ovde u Ujedinjenom Kraljevstvu hvataju mnoštvo ribe i mogu biti veoma uspešni i kao vizuelni atraktori i kao deo mamca.

Vrhunski savet!

Natapajte ih u posudi sa aromom ili sa kombinacijom tečne hrane. Rezultati vas mogu prijatno iznenaditi.

Činjenica - oni sadrže riblju emulziju, verovatno su zato tako uspešni.

 

Bistro i pozdrav do sledećeg meseca!

 

Autor teksta: Tony Mills
Objavljeno u ribolovačkom magazinu "Reviri Srbije", broj 19, oktobar 2010.

Ostavite komentar