Stari i novi DAM Quick

Postavio sportski ribolov 26/06/2017 0 Komentara Ribolovački pribor i oprema,

Osnovna karakteristika starog modela, pužni prenos, je zaživela ponovo. Novi Quick 2000 FD je stariji od magazina „Reviri“, pa zato i kasni jedno ovakvo poređenje. Na naše tržište je nedavno ušao i izazvao prilično interesovanje, naročito kod simpatizera starog DAM-a, a to sam i ja bio.

 

Bio sam njihov ovlašćeni serviser, imao sam certifikat g-dina Helmuta Kunzea, (naslednika Ota Kunzea, osnovača firme DAM pre 135 godina). Poslednjih 10 godina nisu bili popularni, ali konačno vidimo da se sa novim modelom Quick 2000 FD vraća interesovanje, i da može da privuče nove i povrati stare simpatizere.

 

Quick 1202 nije morao da nosi oznaku FD, jer kada su njegovi prethodni modeli startovali nije bilo mašinica sa zadnjom kočnicom. FD obeležava front disk – prednju kočnicu na špulni.

 

Krenimo sa poređenjem: Sl. br. 1, 2, 3 - špulna (kalem) na starom modelu je bila od grafitnog polimera, a nova je od aluminijuma. Uvek je bilo više poverenja u metalne, ali prethodna nije imala problema sa materijalom. Problem kočnice špulne na novom modelu je sigurno otklonjen sistemom koji u sebi sadrži osam lamelnih platni u odnosu na tri u špulni Quick 1202. Nova ima plići, a duži kalem, što daje bolje slaganje, lakše oslobađanje i dalji izbačaj strune. Prednji rub kalema je preliven gold keramikom, koja je glatka i ne kači izletanje strune. Ravan strune se reguliše kao i na staroj, zaokretanjem krilca na osovini koja upadaju u zareze, a oni dubinom odre- đuju visinu špulne. Zaključujem da je nova špulna pouzdanija – bolja kočnica, bolje složena struna ima lakši izbačaj.

Pužni prenos karakteriše direktan prenos okretaja ručke na zupčanik. Zupčanik je oslonjen na dva kuglična ležaja, pripojena na osovinu. Stari nije imao ležaje, već se poluosovinom oslanjao sa jedne strane u kliznom ležaju. Kvalitet materijala je garantovao trajnost, ali ne i veću stabilnost u odnosu na spoj zupčanika od bronze. Može se zaključiti da je kod modela Quick 1202 osovina čelična, ali sa osloncem na dva kuglična ležaja, dok 2000 FD dobija glatkiji i stabilniji pritisak na zube centralnog zupčanika – piniona.

 

Pinion od mesinga ili slične legure, zadnjim delom prolazi kroz klizni ležaj, a prednji oslonjen na kuglični, tu je još i povratni ležaj koji sprečava direktno opterećenje zuba kada je pod kočnicom. Zaključujem da je kod modela Quick 1202 pinion od čelika jači, ali uskočna kočnica nije bila bešumna, a ni trajna. Kada bi Quick 2000 FD imao čelični pinion, ulivao bi veće poverenje.

 

Kroz pinion prolazi osovina špulne i spaja podizač. Izveden je u DAM „S“ sistemu, ukošen da bi se dobilo oscilatorno produženo pomeranje osovine. Leži na zupčaniku sa ekscentrom. Sistem leži na kugličnom ležaju koji daje odlično slaganje strune. Zaključujem da Quick 1202 nije imao dobro slaganje strune. Slaganje je više u prednjem delu namotaja i struna bi se pod opterećenjem uvlačila na rubovima. Quick 2000 FD rešava ovaj nedostatak starijeg modela. Preklopnik strune na 2000 FD je moderan, usaglašen sa savremenim potrebama. Vođica garantuje da neće doći do uvrtanja strune. Može se zaključiti da je preklopnik na modelu Quick 1202 dobro radio, ali vođica nije garantovala da se struna neće uvrtati.

 

Cena Quick-a 1202 je bila oko 150 DEM, a novi model je oko 150€ i s obzirom na vreme, jeftiniji je. Kvalitet materijala je na strani Quick 1202, ali brojni nedostaci su ispravljeni na novom modelu. Dizajn 2000 FD vuče ka tradicionalnom Quick i pored mnogih tehničkih izmena. Ako se model održava, može dugo trajati. Samo otvaranje mašinice je komplikovanije nego kod starih modela i nije preporuč- ljivo da je ribolovci sami otvaraju.

 

Pisanje ovog teksta me je nateralo da „prebolim“ prošli model i prihvatim prednosti novog Quick-a. Upravo na tim izmenama sam u svakoj poseti DAM fabrici u Nemačkoj insistirao, ali očito nisu imali snage da to naprave, jer su u to vreme već bili pred stečajem. Dobro je da te promene nosi Quick 2000 FD (slika br. 5).

 

Autor teksta: Danilo Demko Richter, fotografija: Aleksandar Gajić
Objavljeno u ribolovačkom magazinu "Reviri Srbije", broj 14, maj 2010.

Ostavite komentar