SPRO Passion 740FD

Postavio Pedja Pašćan 18/01/2018 0 Komentara Ribolovački pribor i oprema,

S obzirom na sve raznovrsniju ponudu, upotreba standardnih mašinica sa metalnim telom, rotorom i prednjom kočnicom odavno ne predstavlja luksuz za mnoge domaće varaličare. Zahvaljujući najezdi jeftinih metalnih mašinica novije generacije sa dalekog Istoka brojni modeli sa grafi tnim telom i rotorom pali su u drugi plan, što je i razumljivo. Konkurencija na tržištu je velika. Savremen pristup lova grabljivica netegljivim upredenim strunama zahteva upotrebu mašinica čvrste konstrukcije i snažnijeg pogonskog sklopa, pa su metalni modeli stekli veliku prevlast. To svakako ne znači da su mašinice sa grafi tnim kućištem i rotorom postale nepraktične, pogotovo ako se radi o proizvodima dominantnijih fi rmi na evropskom tržištu. Jedan od primera uspešnog poslovanja koju krasi dobra reputacija i sve veći udeo na tržištu je holandski SPRO. U poslednjih nekoliko godina SPRO u svojoj ponudi ima sve veći broj proizvoda, pa se slobodno može reći da među ribolovcima uživa i kultni status. Kada govorim o njihovim mašinicama pre svega mislim na veoma popularne i kvalitetno izrađene metalne serije Red i Blue Arc FD, ali i na njihovog prvog pratioca, Passion FD, predstavnika nemetalnih mašinica. Bez obzira što su jeftini, modeli Passion FD svakako ne predstavljaju „šminkerski“ proizvod već naprednu kategoriju koja po ceni pripada osnovnoj ekonomskoj klasi potrošača...

Za varaličare koji se zarad uštede novca i dalje radije odlučuju za kupovinu „običnih“ nemetalnih mašinica, problem oko izbora može nastati u ogromnoj količini dostupnih modela. Ovom prilikom želim da više skrenem pažnju na Passion FD seriju, odnosno na model 740. U različitim intervalima, moj otac i ja ovu mašinicu već pune četiri sezone koristimo za lov grabljivica veštač- kim mamcima na Dunavu. U pozitivnom smislu odavno je premašila naša prvobitna očekivanja. Kao posledicu brojnih izlazaka na vodu 740-ica ima brojna oguljenja po telu i špulni, ali je i dalje u besprekornom stanju. Bez obzira što ne poseduje metalno telo i rotor, japanski konstruktori su se potrudili da ovaj proizvod podignu na viši nivo preciznom konstrukcijom pogonskog mehanizma i upotrebom kvalitetnih materijala. Ukratko rečeno, modeli iz Passion FD serije ne predstavljaju ništa drugo već „preslikane“ modele Blue Arc 7000 FD serije, samo bez metalnog kućišta i rotora. Konstrukcija pogonskog mehanizma im je istovetna a precizna izrada čini ih upotrebljivim za više sezona ribolova!

Serija se sastoji od osam modela. Mašinica koju vam ovoga puta predstavljam namenjena je srednjem vidu varaličarenja. Teška je 303 grama, ima prenosni odnos 5,0:1 i isporučuje se sa osnovnom aluminijumskom špulnom (bez rezervne). Kapacitet špulne iznosi 160 metara najlona 0,33mm. Oblik kućišta i rotora ne donosi ništa što već nije viđeno pošto je mašinica proizvedena u istim kineskim pogonima koji snabdevaju japanski Ryobi. Odatle sličnost Blue Arc-a i Zauber-a sa serijom Passion, i sa još mnogim drugim modelima.

Telo i rotor izrađeni su od laganog grafi ta koji su prema tvrdnjama konstruktora dodatno zaštićeni posebnom gumenom oplatom. Poklopac kućišta čvrsto i precizno naleže na telo. Elegantna mat crna boja, upotpunjena diskretnim zlatnim i srebrnim aplikacijama po telu i rotoru, čini mašinicu veoma dopadljivom. Kvalitet se po pitanju dizajna ne završava ovde, već je glavni naglasak stavljen na konstrukciju pogonskog mehanizma. Korišćena su standardna tehnička rešenja. Pogonski mehanizam čine četiri zupčanika. Glavni „tanjirasti“ je većeg prečnika. Na njegovom produženom vratilu nalazi se pomoćni pužni zupčanik malih dimenzija. Posle četiri sezone korišćenja zubi na oba zupčanika su potpuno zdravi i u besprekornom stanju. Manji pužni zupčanik u sprezi je sa glavnim pužnim zupčanikom koji ima svoje posebno ležište u kućištu. Na ovom zupčaniku izliven je mali trn na koji, svojim šupljim delom, naleže klizač preko koga je metalnim vijkom fi ksirana glavna osovina mašinice. Uloga osovine je da podiže i spušta špulnu pri čemu se formira željena kontura najlona. Standardno jeftina tehnička rešenja ne mogu garantovati savršenu konturu ali je najvažnije da se struna ne mrsi. Četvrti zupčanik je ‘’pinion’’, uparen sa glavnim pogonskim zupčanikom, koji okreće rotor. Preko produžene osovine piniona rotor je za telo mašinice fi ksiran pomoću šestougaone matice.

Mašinica poseduje krajnje jednostavno rešen pogonski mehanizam pod nazivom ‘’S-curve oscillation system’’. Osim što je vrlo precizno konstruisan, krajne je jednostavan za održavanje. Ne treba da imate nikakvih bojazni da ćete pogrešiti prilikom rastavljanja ili sklapanja, nakon što očistite i podmažete pogonske elemente. Mašinica poseduje šest kugličnih i jedan jednosmerni ležaj. Ležajevi su zatvoreni i zaštićeni od uticaja prljavštine i peska. Jednosmerni valjkasti ležaj koji dozvoljava obrtanje rotora samo u jednom smeru nalazi se ispod rotora i spolja je zaštićen malom metalnom pločicom. Ispod nje se nalazi kuglični ležaj sa pinionom i šupljom metalnom čaurom koja naleže na valjčiće jednosmernog ležaja. Uvek vodite računa da su oni čisti i suvi. Ne treba ih podmazivati mašću, kako bi ležaj na pravi način štitio mehanizam od naglih udara koji se prenose putem kontri! Ručica je vrlo elegantna i čvrsta, sa udobnim rukohvatom. Vođica strune je presvučena zaštitnim slojem titanijuma i poseduje lager. Snažna opruga hvatača strune i dalje besprekorno funkcioniše.

Na red je došla upotrebna vrednost. Ovaj model slobodno možete koristiti za lov grabljivica sa obale voblerima i silikonskim varalicama, dok je njena veličina 740 po meri brojnim smuđarošima. Naravno, treba je upotrebljavati shodno njenim osnovnim namenama i ne izlagati je opterećenju za koja nije predviđena. Bez ikakvih problema je koristim kada lovim dubokoronećim voblerima na mestima sa mirnijim i umereno brzim tokom. Isto važi i za razne vrste silikonskih varalica. Najveća prednost: precizna i lako podesiva prednja kočnica koja za ove 4 godine nijednom nije zatajila. To se naročito odnosi na brojne situacije na Dunavu, kada umesto očekivanog smuđa varalicu zgrabi krupan som ili bucov u jakoj vodenoj struji. Još ako se peca štapovima čija težina bacanja ne prelazi 30 ili 40 grama, kao što to moj otac i ja činimo, onda je uživanje u nadmetanju sa krupnom ribom mnogo veće. Da bi oticanje strune sa špulne u toku borbe sa ribom bilo što ravnomernije, unutar nje je postavljen mali ležaj. Rad mašinice je vrlo lagan i ravnomeran, uz mali procenat šuma zupčanika koji je meni apsolutno zanemarljiv. Zasluga fi nom radu mašinice pripada i redovnom servisiranju (kvalitetna plava Mikado mast), koju već godinama koristim zajedno sa specijalizovanim vazelinskim uljem za podmazivanje stomatoloških kompresora za vazduh.

Maloprodajna cena ovog modela iznosi tek nešto više od 40 evra u dinarskoj protivvrednosti. Ako zanemarimo nedostatak rezervne špulne, mašinici ovako niske cene ne može se ništa prigovoriti, pa je ‘’muzike’’ mnogo više od vrednosti uloženog novca!

 

Autor teksta: Saša Paulić - Sale
Objavljeno u ribolovačkom magazinu "Reviri Srbije", broj 23, Februar 2011.

Ostavite komentar