Split Shot Rig

Postavio sportski ribolov 16/04/2021 0 Komentara Ribolovački pribor i oprema,

U masi komplikovanih montaza silikonaca gde sve pršti od split ringova, kopči, virbli, i dodatnih čvorova i time i slabih tačaka i komplikacija prilikom montaže, i gubljenja vremena, pojavio se novi, verovatno najednostavniji sistem koji postoji - Hot Shot ili po olovu koje se koristi još i Split shot rig, odnosno sistem.

Split Shot Rig smuđSplit Shot Rig klen

Pre svega namenjen ultralajt i lajt varaličarenju ovaj sistem odlikuje jedan jedini čvor i to onaj na udici. Dakle, pored jednostavnosti, hot shot odlikuje i snaga odnosno malo slabih tačaka sistema, naravno brzina same montaže i sam sistem je verovatno najeftiniji koji postoji jer nema prateće opreme kao kod drugih montaža : pomenutih kopči, split ringova, virbli itd. Na predvez monofila ili fluorokarbona se najčešće palomar čvorom ili unijem vezuje odgovarajuća udica i na slobodan kraj koji se inače uvek skraćuje, se jednostavno stegne jedno,dva ili tri ili više split shot olova. Slobodan kraj na koji se montira olovo je najčešće dužine između 2 i 4 cm, mada može biti i duži. Naravno, od dužine ovog slobodnog kraja zavisi i udaljenost silikonca od dna i prezentacija koju želimo da postignemo.

split shot rig montažasplit shot rig na štapusplit shot rig probijanje silikonca

Hot shot bi mogli nazvati nekim prelaznim rešenjem između jika riga i drop shota. Podseća na oba, a jednostavniji je od njih i podjednako efikasan ili čak i efikasniji ! Split shot olova ne moraju biti iste težine i oblika a dodatna prednost čitavog sistema je u tome što u slučaju zapinjanja olovo lako sklizne sa najlona i time čuva udicu sa silikoncem. Pored klasičnih okruglih, mogu se koristiti i split shot olova valjkastog oblika što diktira i teren : kamen, pesak, mulj... Negde je pogodniji okrugli oblik a negde valjkasti koji lako propadne u kamenju, ali zato bolje prolazi kroz granje i vodenu vegetaciju. Montaža je odlična i za pančing basa, naročito sa pomenutim valjkastim split otežanjima, gde je potrebno probiti gustu površinsku vegetaciju prilikom zabačaja, zatim za džig bandara i smuđa, štuke, klena itd. Detekcija odlična, zabačaj dalek i precizan jer se kao kod jika riga olovo prvo odvaja u letu od udice, pogotovo kod aerodinamičnog valjkastog split otežanja koje je poput drop shot štapića. Pri tonjenju, olovo prvo propada ostavljajući time udicu sa silikoncem duže u vidokrugu grabljivica što dodatno doprinosi efikasnosti samog sistema. Na ovom sistemu se mogu montirati sve vrste silikonaca : tvisteri, šedovi, basosovske kreature, rakovi, vormovi itd... i naročito je pogodna za skrivene montaže na worm wide gap udicama.

Split Shot Rig pastrmkaSplit Shot Rig bandar

 

Autor teksta: Dragan Milošević
www.sportskiribolov.com

Ostavite komentar