Sitnice neophodne za meč ribolov

Postavio Pedja Pašćan 19/02/2018 0 Komentara Ribolovački pribor i oprema,

U dosadašnjem serijalu tekstova o meč ribolovu detaljno smo opisali štapove, mašinice, veglere, najlone i sl. Danas ćemo se pozabaviti najsitnijim ali možda i najznačajnijim elementima sistema...

 

Karabinjeri

 

Izuzetno važna komponenta koja je „odgovorna“ za pravilno funkcionisanje sistema. Vegler na sistem možete montirati tako što ćete najlon provući kroz malu rupu na njegovom donjem delu (u nekim slučajevima, žičana alkica). Ovako montiran vegler ne možete skidati sa najlona bez kidanja celokupne montaže.

Ovo je u principu lošija varijanta, jer ukoliko želite da zamenite plovak morate da demontirate celokupan sistem. Isto tako imaćete problema sa transportom, pošto ćete morati posvetiti puno pažnje kako se vegler ne bi oštetio. Mnogo praktičniji i efi kasniji način montiranja veglera je preko karabinjera. On se za glavni najlon vezuje preko virble, čiji je zadatak da eliminiše eventualno uvrtanje najlona. Ovo vam omogućava da na licu mesta izaberete vegler shodno uslovima na vodi.

Ukoliko na sistem montirate karabinjer sa običnom virblom, tanak najlon koji kroz nju prolazi relativno brzo će je zaseći. To će veoma brzo iskrzati najlon pa je njegovo pucanje samo stvar trenutka. Stoga je neophodno nabaviti specijalni karabinjer čija će virbla unutar žičane alke imati ispunu od silicijum-karbida. Ovo najviše lici na mali SIC sprovodnik, čije se dimenzije mere milimetrima. Korišćenjem ovakvog karabinjera eliminisaćete oštećenje najlona usled klizanja virble. Iako su ovakvi karabinjeri prilično skupi (komad košta više od 100 din.), na njima ne možete štedeti. Naravno, i kod ovakvih karabinjera postoje neke razlike. On je odličan što se tiče zaštite najlona od krzanja ali ima dva nedostatka. Prvo, nema vrtilicu pa je moguće uvrtanje najlona, pogotovo ako se koriste vegler plovci sa krilcima. Prilikom privlačenja obali ta krilca mogu rotirati a ukoliko nemamo virblu to će se direktno preneti na najlon. Drugi nedostatak je tip kopče. Radi se o najobičnijoj kopči koja će dobro poslužiti ukoliko lovimo veglerima manje gramaže, bliže obali. Uz teške veglere nosivosti 16, 18 ili više grama postoji realna opasnost da se kopča otvori. Iz tog razloga koristimo karabinjere sa sigurnosnim kopčama . Oblik ove kopče je takav da se ona neće otvoriti ni pri najvećim opterećenjima.

 

Perlice

 

Ako pretpostavimo da smo sve pravilno montirali (pravilno vezali klizeći čvor odgovarajućim koncem i stavili karabinjer sa SIC ispunom), ostala je još jedna sitnica da bi sve savršeno funkcionisalo. To je mala plastična perlica .

Može nam se desiti da ukoliko je čvor premali, jednostavno prođe kroz otvor virble ili da se zaglavi u njenom otvoru. Stoga se između čvora i virble obavezno stavlja mikro perlica od fi ne, mekane plastike. Perlica ima raznih, počev od onih koje se koriste za dečije narukvice pa do onih proizvedenih u kućnoj radinosti. Ja bih Vam preporučio perlice koje proizvodi italijanska fi rma “Stonfo”. Po svom kvalitetu, izdvajaju se od ostalih. Takođe imate i veliki izbor dimenzija perlica, uključujući i one za ultra fi ni ribolov najlonima od 0.10mm.

 

Praćka

 

Njom obavljamo hranjenje na velikim daljinama koje često iznose preko 50m. Prihrana treba da se plasira što preciznije. Idealno bi bilo da kugle prihrane plasirate u krugu prečnika 1,5-2m. Ovo nije lako ali nije ni neizvodljivo.

Na tržištu postoji veliki broj različitih modela. Među sobom se razlikuju kako po veličini tako i po nameni i daljini izbačaja. Daljina izbačaja je direktno proporcionalna sa debljinom gume. Za nas su najinteresantnije one za hranjenje na velikim daljinama. Moraju imati snažnu korpicu koja prima kuglu hrane veličine mandarine. Korpice su najčešće izrađene od pletenog najlona ili perforirane gume. Guma koju razvlačimo mora biti vrhunskog kvaliteta. Može biti izrađena od stoprocentnog kaučuka ili duplog silikona. Dobra praćka baca kuglu prihrane na 60-70m, naravno uz uslov da se kugla hrane ne raspadne u vazduhu.

Uz malo treninga, bacaćete hranu precizno, u tačno određenu zonu, pa će se i riba tu okupljati a vi ćete imati mnogo češće udarce.

 

Autor teksta: Nenad Đumić
Objavljeno u ribolovačkom magazinu "Reviri Srbije", broj 24, Mart 2011

Ostavite komentar