Šaranski ribolov - Fiksni sistemi II

Postavio sportski ribolov 31/03/2017 0 Komentara Ribolovački pribor i oprema,

Montaže ili sistemi mogu se podeliti na puno načina. Jedan od njih je da ih podelimo prema načinu fiksiranja olova na najlon. To se može učiniti na razne načine, a evo nekoliko najjednostavnijih. Ukoliko je onemogućeno olovu da slobodno klizi po najlonu, takve montaže nazivamo fiksnima. Njihova je glavna karakteristika da su vrlo lovne. Pogotovo u slučajevima kad se koristi vrlo teško olovo. Tada njegova težina nakon što riba pokupi mamac, služi kao glavno sredstvo za samo ubadanje ribe.

 

Fiksna montaža bez tube

Izrada: na glavni najlon navučete specijalnu (već gotovu) kuglicu s kopčom montiranu na kratku cevčicu, potom kratki bužir (kraću mekanu silikonsku tubu), i zavežete gotovi predvez s mamcem. Kako bi olovo fiksirali, dovoljno je samo bužir (meku tubu) navući na virblu i na cevčicu.

 

Prednosti sistema su vrlo jednostavna izrada, niska cena i mala mogućnost zapetljavanja uz pravilno zabacivanje. Kopča omogućuje brzu promenu raznih težina olova, već prema potrebi, ali i skidanje olova pri odlasku u ribolov i iz ribolova kako ona ne bi oštetila osetljive i skupe karbonske štapove.

 

Nedostaci se najpre odnose na nemogućnost upotrebe na zatravljenim vodama, kao i na jezerima i rekama gde se u vodi nalazi puno granja, sajli, lomova ili drugih podvodnih prepreka. Glavni razlog tome je veliki otpor što ga olovo pruža pri drilu ribe, kao i puno veća mogućnost zapetljavanja u razne podvodne prepreke.

 

Fiksna montaža s mekom tubom

Izrada: vrlo jednostavna. Na glavnu nit navučete meku tubu, dužine prema željama ili potrebama, zatim spojku s kopčom za olovo, koja se učvrsti na vrtilo, na koje je zavezan predvez. Plastična spojka fiksira olovo na predvez i zapravo je okosnica ovog fiksnog sistema.

 

Prednosti ove montaže su u smanjenoj mogućnosti zapetljavanja. Takođe, kao i kod prethodne, postoje mogućnosti brze promene raznih vrsta, oblika ili težina olova, već prema ribolovnim prilikama. U nekim slučajevima silikonska tuba može poslužiti kao zaštita terminalnog najlona od habanja na oštro kamenje, školjke i slično. Sistem je vrlo jednostavan za izradu, a opet efikasan.

 

Nedostaci su vrlo slični kao kod prethodnog. Olovo, koje se kopča sa strane, je prilikom drila na podvodnom terenu punom prepreka „adut u šaranovim perajama”. Verujem da nema ozbiljnijeg udičara koji bar jednom u svojoj ribolovnoj praksi nije dobio „rogove” od rečne ili jezerske „lisice”, i umesto ribe, na udici iz vode izvadio granu ili nešto slično.

 

Helikopter

Izrada: na već gotovo teže olovo s ugrađenom žicom navede se perla, zatim virbla s kratkim predvezom, pa druga perla. Na žičani završetak navede se gumeni ili silikonski bužir i zaveže glavna nit. Zavisno od potreba ili želja, može se raditi montaža sa ili bez tube. Isto tako može se na virblu sa strane predveza staviti manji bužir koji sprečava zapetljavanje prilikom zabačaja. Dužina predveza obrnuto je proporcionalna s daljinom lova. Znači, ako lovite i zabacujete dalje, kratite predvez, dok se na manjim daljinama on može i produžiti.

 

Tuba ima funkciju sprečavanja petljanja, međutim kod izvedbi ovog istog sistema korištenjem težih olova (od 100 do 120 g) napinje se glavni najlon i tako dobija efekat sličan kao da je tuba na niti. Ista se stvar postiže ako na klasični helikopter sistem svežete stinger od četiri ili pet mamaca i sve zajedno tako zabacite u vodu. Jasno je da se ovakve kombinacije koriste samo na srednjim i kraćim daljinama, ili prilikom lova na daleko, uz uvek da lovite na manje boile. Glavna prednost helikoptera je relativno sigurna mogućnost daljih zabačaja. Kako mu i samo ime kaže, kraći predvez s manjom boilom se rotira oko žičane osovine i pada u vodu, ako je sve dobro složeno i pravilno zabačeno, bez zapetljavanja.

 

Druga je prednost ovog sistema u njegovoj snazi. Bez obzira što se to možda nekom činilo, ali ova je montaža vrlo pouzdana i jaka. Vrtilo se s predvezom nalazi direktno na žici, što zapravo daje kompaktnost čitavom sistemu. Ako lovite na mestu bez podvodnih prepreka (šljunčare), helikopter je dobar i vrlo pouzdan izbor.

 

Tek kad su sistemi dobro odabrani i štapovi zabačeni, mogu se opustiti i uživati u ribolovu i u miru promatrati izlazak sunca u rano jutro na vodi

 

 

Težina olova

Vrlo važna stavka u ribolovu, kako ovim, tako i svim ostalim fiksnim sistemima je težina olova. Važno je napomenuti kako se maksimalni učinci postižu korištenjem te- žih olova (npr. od 100 i više grama). Naime, glavna funkcija teških olova kod fiksnih montaža je da se riba sama, usled njihove težine, ubode na udicu. Što je olovo teže, ubod će biti jači, i ribolovcu je u tom slučaju dosta samo umerenom kontrom potvrditi ulov.

 

Boja olova

Na mnogim jezerima početkom sezone treba voditi računa da je voda još uvek hladna i bistra. Šarani dobro vide i nikada ne podcenjujte njihove oči. Pogotovo ako je dobro poznata i naučno potvrđena činjenica da su barem pet puta osetljivije od ljudskih. Kamufliranje celog sistema: tube, leadcorea, odabir komponenti što sličnije boje dnu jezera, neretko može biti baš onaj detalj koji vam može neuspešni ribolov pretvoriti u uspešni. Udice presvučene teflonom prilikom dnevnog ribolova u bistrim vodama mogu učiniti čuda. Jednako kao i što finiji i sitniji pribor. Budite uvek skloni eksperimentisanju, fleksibilni i pokušajte razmišljati kao riba. Što više truda i detalja unesete u izradu svog sistema, imaćete više šansi za ulov dobre ribe, bez obzira pod kojim uslovima je lovili, danju, noću, u proleće, leti, u bistroj ili u mutnoj vodi…

 

Specijalni uslovi na vodi

Prilikom ribolova u travi ili na vodama s puno podvodnih prepreka ovaj se sistem može modifikovati. Ukoliko koristite safety bolt sisteme s tubama ili s leadcoreom, spojku na koju se pričvršćuje olovo možete malo kleštima skratiti. Tada ćete dobiti situaciju da kad vam riba zgrabi mamac, i vi je kontriranjem potvrdite, olovo će zbog skraćene plastične kukice (kopče) brzo spasti, i neće vam smetati prilikom nastavka zamaranja ribe. Nedostatak ovog sistema je vrlo česti gubitak olova, i trajno zagađenje jezera u kojem lovite vašim olovima. S jedne strane to je i financijski gubitak i ekološki neprihvatljivo ponašanje. Međutim, ovu taktiku je dobro imati u rukavu kao adut u nekim posebnim ribolovnim situacijama, kad vam loš ili nikakav ribolov lako može preokrenuti u vrlo uspešan.

 

Međutim, ako u vodi na kojoj lovite ima različitih prepreka, granja i trave, a vi ne volite „rizično” ponašanje, neka ove fiksne montaže radije ostanu u kutiji s vašim ribolovnim priborom, a na štap montirajte neki od prohodnih ili „in line” sistema, ali o tome ćemo nešto više u sledećem broju.

 

Autor teksta: Krešimir Kuri 
Objavljeno u ribolovačkom magazinu "Reviri Srbije", broj 12, mart 2010.

Ostavite komentar