Šaranske montaže i prezentacije - Velika zbrka

Postavio sportski ribolov 10/03/2017 0 Komentara Ribolovački pribor i oprema,

Nije lako mladim ribolovcima kad počinju s lovom šarana. Ponekad se ne snalaze u toj šumi različitih proizvoda, kao što su razni modeli udica, olova, upredenica, razne vrste najlona, štopera, kuglica ili nekih specifičnih izrada sistema namenjenih ribolovu…

 

Istina je da su čitave palete gotovih sistema, koje najjači proizvođači ribolovačkog pribora poput Rod Hutchinsona, Kevin Nasha, Foxa, Drennana, Gardnera, Daiwae, Kormorana…, imaju, super kvalitetni proizvodi, koji mogu poprilično olakšati ribolov. Isto tako, gotovi proizvodi su uvek znatno skuplji od onih koje sami napravite. Pa baš zbog toga, za- što kupovati gotove sisteme, kada iste vrlo lako možete napraviti i sami. Potrebno je imati samo malo dobre volje, nešto truda i vremena.

 

U ovoj ću seriji članaka pokušati opisati šta su montaže, od čega se sastoje, kakvih sve ima, i čemu služe. Uz to još, odabrati i opisati samo one jednostavnije, koje su proverene i delotvorne. Takvi sistemi zadovoljavaju veliku većinu uobičajenih ribolovačkih situacija, a mogu se vrlo jednostavno izraditi.

 

Šta je montaža za lov šarana?

Montaža ili sistem je krajnja spona ribolovačkog pribora, koja vam omogućava da nakon uspešnog trzaja, štapom ostanete u kontaktu sa ribom i sigurno je izvučete na obalu. Možete imati najskuplji štap, najbolju mašinicu i najkvalitetniji najlon, ali ako nemate dobar i pouzdan sistem, teško ćete do svog prvog kapitalca.

 

Od čega se ona sastoji?

Ona se sastoji od krajnjeg dela pribora, na koji se nastavlja namamčen predvez. Naime, ove dve komponente, štap i mašinica, čine jednu nerazdvojnu celinu, o kojoj, u drugu ruku, zavisi uspeh vaše borbe s ribom.

 

Šta je krajnji deo pribora?

Krajnji deo pribora se, zavisno od vrste sistema, sastoji od štopera, tubi protiv zapetljavanja, raznih vrsta olova, gumenih ili plastičnih kuglica, kuglica s kopčom, raznih vrsta vrtila (virbla), gotovih kombinacija, alkica, specijalnih spojki s kopčom za olova i sličnih sitnica. Postoji jako velik broj različitih kombinacija, od vrlo jednostavnih do komplikovanih. Za veliku većinu ribolovačkih prilika dovoljno je poznavati osnovne.

 

Šta je predvez?

Predvez se sastoji od vrtilice (virble), bužira za virblu (protiv zapetljavanja), upredenice ili najlona, udice, vratnih bužira za udice (silikonske tube malo veće od udica takođe protiv petljanja), dlaka za mamac, mamca, te kosti (drži mamac na dlaci). Osnovni predvez čini: virbla, upredenica, udica s dlakom i bužir za udicu. Kombinacijom različitih virbli, materijala za predveze, te izborom raznih udica s dlakom, dobijaju se različite vrste predveza, koje se zavisno od situacije i naših potreba, kombinuju i koriste.

 

Montaže za lov šarana, gotovo sigurno, najviše zbunjuju mnoge novo pridošle udičare u ovaj sport. Koji god strani katalog ili časopis uzeli u ruke, već na prvih nekoliko strana bićete bombardovani nizovima manje ili više komplikovanih, specijalizovanih montaža namenjenih samo lovu šarana. Izgleda, da ako u svojoj ribolovačkoj kutiji nemate najnoviju seriju gotovih „trikova” najpoznatijih engleskih firmi, zaista i nemate pravu šansu prevariti kapitalnog šarana. Međutim, ali i na sreću, to baš nije uvek tako. 

 

Mamci u kontekstu montaža

Mamce za šarane, u kontekstu montaža, dele se na dubinske, balansirane i plivajuće. A prema vrsti na boile i na rastresite. Pa dalje, prema njihovom broju na dlaci i načinu prezentacije, na klasični dubinski (npr. jedna boila), dvostruki dubinski (npr. dve dubinske boile ili dva velika zrna kukuruza), trostruki (npr. tri boile ili tigrova oraščića) ili višestruke (npr. celi niz zrna kukuruza na dlaci).

 

Ponekad se može kombinovati dubinska boila s plivajućom (to je poznati trik, sneško), ili jedno ili više zrna kukuruza sa jednom ili više plivajućih sunđerčića žute boje. Broj mogućih kombinacija je neograničen, samo nam je za njih potrebno malo znanja i nešto mašte.

 

Uz pomoć PVA topljivih materijala može se napraviti stinger (nekoliko boili na PVA vrpci zavezanih za udicu) ili za lokalnu prihranu koristiti PVA mrežica, vrećica i slično, no o tome ćemo puno detaljnije kasnije. Za koju ćemo se vrstu prezentacije mamca odlučiti najviše zavisi od prilika na vodi. Kod odabira u razmatranje moramo uzeti veličinu ribe koju očekujemo, doba godine (sezonu), vreme lova, a nekad i du- žinu vremena, kojeg planiramo provesti u ribolovu. Nije svejedno lovimo li početkom zime, proleća ili u kasno leto odnosno po- četkom jeseni. U nekim periodima šarani su jako gladni (leto, jesen), a zimi i u rano proleće malo više izbirljivi. I to su svakako stvari koje treba uvek imati na umu.

 

Mamac, s predvezom i terminalnim delom pribora čini šaransku montažu ili sistem. Broj kombinacija, u njegovoj izradi, je jako velik. Bez obzira na to, ne treba se previše opterećivati najsloženijim varijacijama, niti preterano komplikovati izradu. Najvažnije od svega je da on bude efikasan (kako bi prevario i zakačio ribu) i pouzdan (kako bi je zadržao na udici), te je tako što sigurnije doveo do meredova.

 

Autor teksta: Krešimir Kuri
Objavljeno u ribolovačkom magazinu "Reviri Srbije", broj 11, februar 2010.

Tagovi: šaran montaže

Ostavite komentar