Šaljite nam pozivnice

Postavio Pedja Pašćan 14/01/2019 0 Komentara Ribolovački tekstovi,

Na novosadskoj pisti na kanalu DTD, 23. oktobra na 1. međunarodnom feeder kupu grada Novog Sada, sreli smo se uživo sa Egedi Robertom iz Mađarske, sa dopisnikom i saradnikom našeg magazina. No, ovoga puta Robi nije nosio sa sobom olovku i notes, a nije držao ni fotoaparat u ruci. Bio je „naoružan” feeder opremom, i kao takmičar činio je jednu trećinu učesnika od onog „međunarodnog”. I osvojio je bronzanu medalju u sektoru gde se takmičio i višestruki državni prvak, osvajač svetskih medalja, legenda sportskog ribolova Erdei Atila. Bio je to povod da porazgovaramo s Robertom.

Robert ima 31 godinu, i iz Senteša je. Izučio je ugostiteljski zanat, ali sve vreme, pa i dok se bavio poslastičarstvom, kuvao ručkove, pripremao večere i konobarisao, nije odustao od cilja, da svoju ljubav prema ribolovu kad-tad iskoristi na način da i živi od ribolova. I sada je na pravom putu da to i ostvari. Kad smo ga priupitali čim se on danas bavi odgovorio nam je spartanski: „Pecam!”. Naravno, u praksi je to dosta složenije. Naime, Robi danas piše ribolovačke tekstove za firmu Maroš Mix, testira u praksi njihove proizvode, pored toga puno fotografiše, glavni je urednik dva ribolovačka web sajta...

„Ja sam otvoren čovek i ribolov je moj hobi. Sve me zanima u vezi ribolova. Volim da pecam, volim da fotografišem, a u poslednje vreme zanima me i snimanje i pripremanje video filmova”, kaže Robi.

 

Kad si prvi put zabacio?

 

Prvi put sam se latio ribolovačkog štapa kad sam imao nešto manje od 8 godina. Oprema mi je bila najobičniji bagremov štap, na koji sam vezao najlon, a plovak napravio od plute. No, prvi susret sa pecaroškom vodom i prvu ribolovačku avanturu nikad neću zaboraviti. Jest da sam tada ulovio svega jednog cverglana, međutim i to je bilo sasvim dovoljno da se doživotno zaljubim u pecanje. U početku, ribolov mi je bio razonoda i obalu sam posećivao sa mojim drugarima. No, kasnije, kad sam nabavio ribolovačke štapove, pecanje mi je postalo hobi. A unazad deset godina je i moje zanimanje.

 

Gde obično pecaš?

 

Najviše volim da pecam na rekama. Reka Tisa i reka Körös su izuzetno dobri tereni za ribolov. A što se ribljih vrsta tiče nisam probirljiv. Ako pođem na belu ribu svakako će se naći u mom prtljagu i smuđevska oprema.

 

Tvoja ribolovačka avantura za pamćenje?

 

Imam mnoštvo prelepih dogodovština sa vode, ali zbog nečega u prvi plan mi je iskočilo moje pecanje na moru za vreme mog boravka u Engleskoj. Pecali smo u luci i imali podosta poteza, a nismo upecali dve iste ribe. Sve su bile bodljikave i izgledale drugačije i nijednu od njih nisam smeo uhvatiti golom rukom.

 

Tvoja omiljena ribolovna metoda?

 

Apsolutno feeder tehnika. No, volim da pecam i sa štek štapovima.

 

Takmičarski uspesi, pehari, titule?

 

Podosta pehara i medalja se nalazi u mojoj vitrini a većinu sam osvojio na raznim plovkaroškim takmičanjema. Nažalost, na državnom prvenstvu nisam stigao do pobedničkog postolja, s obzirom da je u Mađarskoj mnogo jaka vodeća elita u takmičarskom ribolovu sa finim priborom. No, verujem da će se to ubrzo dogoditi u feeder ribolovačkom sportu. Što se nadam da ću uskoro i ponosno predstaviti čitaocima magazina „Reviri Srbije” u jednom od narednih tekstova.

Ove godine dospeo si u deset najboljih na generalnoj Feeder rang-listi u Mađarskoj. Plasirao si se na zavidno 6. mesto sa ukupno osvojenih 573 bodova, zaostavši samo za nekoliko bodova iza takvih pecaroških velemajstora kao što su Erdei Attila, Döme Gábor...

Ideja o feeder takmičenjima, na kojima se osvajaju bodovi koji se broje u rangiranju feederaša rodila se umojoj glavi ovog proleća. Rukovodio me tenis, pa sam uz asistenciju forumaša mog web sajta i oživeo sistem feeder takmičenja, koji se odvija po identičnim principima na kojima se zasniva i sistem takmičenja u tenisu. Pošli smo od toga da početkom svake godine utvrdimo listu takmičenja na kojima se peca po pravilniku u državnom prvenstvu, a na kojima se u zavisnosti od ostvarenog plasmana osvajaju bodovi koji se računaju u konačnoj rang listi. Tu rang listu nazvali smo „Horgászklub Feeder Ranglista”. S obzirom da na našem dobro posećenom web sajtu horgaszklub.eu (ribolovački klub) imamo sve uslove da navedena takmičenja publikujemo, i da preko tog sajta razjasnimo sva pitanja i sve sugestije u vezi rang liste i takmičenja, pa i da popularišemo feeder metodu, ideja rangiranja feederaša je postigla veliko interesovanje. Mnogo nam je bitno da prijave na ta takmičanja ostanu uvek otvorene, što znači da se na njih mogu prijaviti svi zainteresovani feederaši, pa i oni iz inostranstva.

 

Šta za tebe znači biti u prvih deset na feeder rang listi?

 

Za mene je postignuti plasman od velikog značaja. Naime, selektor državne feeder reprezentacije Walter Tamás sa posebnom pažnjom prati tu rang listu. O tome da i ne govorim što su feeder takmičenja relativno mlada ribolovna sportska grana u Mađarskoj, pa je od posebnog značaja odmah na početku „pustiti koren” u vodećoj tekmičarskoj eliti.

 

Iz kojih razloga si se odlučio za feeder tehniku?

 

Kad bi mi pre godinu dana postavio isto to pitanje, verujem da bi moj odgovor bio: zato što treba manje opreme. Sada, kada sam se više udubio u feeder tehniku, vidim da mi se lepo proširuje spisak neophodnih stvari, te na vodu nosim sličnu količinu potrepština kao da sam krenuo na plovkaroško takmičenje. Odgovor na postavljeno pitanje sada bi bio da sam se odlučio za feeder tehniku jer je feeder tehnika uspešna i svakome dostupna.

 

Kad si počeo da koristiš feeder tehniku?

 

Od 2003. imam feeder štapove, a dve godine unazad se datira vreme od kada sam ozbiljno počeo da se bavim feeder pecanjem.

 

Tvoje omiljene pecaroške vode?

 

Moja omiljena ribolovačka destinacija je reka Hármas-Körös, i verujem da će to tako i dugo ostati. Moj prijatelj, pecaroški drug, jednom je primetio da kad bi reka Hármas-Körös bila devojka, oženio bih se s njome. I ja tu vodu tako doživljavam. Mnogo volim tu reku. Veoma je lepa, čak čarobna.

 

Koju taktiku rado koristiš?

 

Sa posebnim uživanjem pecam sa feeder štapom, kad zabacujem skroz ispod suprotne obale reke HármasKörös. Tamo je voda dublja. Suština navedene taktike je da koristim osnovni najlon od 0,18mm (maksimalno 0,20mm) jer sa takvim tankim najlonom moguće je zadržati montažu na suprotnoj strani, i postići da jako strujanje vode ne pokupi montažu. S obzirom da je najlon zakačen u klips mašinice, hranilica sa primamom uvek stiže na isto mesto. Sa ovom taktikom ulovio sam mnoštvo jazeva, bele ribe, pa i šarana.

 

Vrste primame, taktika prihranjivanja mesta?

 

S obzirom da sam test ribolovac firme Maroš Mix, sasvim je razumljivo da koristim primame i mamce iz asortimana navedene firme. Pogotovo što su moje kolege Ambruš Tibor i Erdei Atila pomoću tih primama osvojili titule državnih prvaka. O taktici hranjenja bih samo rekao da ne volim da upotrebljavam sijaset različitih vrsta primama. Više pažnje posvećujem samoj postojanosti miksa, a ne kombinovanju raznih vrsta primama.

 

Koje mamce najradije upotrebljavaš?

 

S obzirom da po takmičarskom feeder pravilniku nije dozvoljeno korišćenje nanizanih mamaca na dlaku, koristim isključivo žive mamca. Obično su to larve od komaraca, crvići i kasteri. Pecam li na slobodnom pecanju na krupniju ribu, sa sobom redovno nosim ručno pravljene pellete, koje su veoma lovne. A pravim ih pomoću alatke od pellet praha koji je patentirao Erdei Atila.

 

Korisni saveti federašima početnicima!

 

Da budu uvek otvoreni i da ne komplikuju stvari. Feeder montaža ima mnogo, ali u poslednje vreme pecaroši pribegavaju korišćenju što jednostavnijih. I po mom mišljenju, sa jednostavnom opremom i jadnostavnom montažom i pecanjem na proverene mamce mogu se postići izuzetno dobri rezultati.

 

Tvoji planovi?

 

Želeo bih se zadržati u eliti feederaša u Mađarskoj, i ne krijem da mi je cilj da se izborim za plasman u državnu reprezentaciju i da otpecam Svetsko prvenstvo, koje će se održati 2013. godine u Južnoj Africi.

 

I na kraju, šta poručuješ kolegama feederašima u Srbiji?

 

Da organizuju što više feeder takmičenja, pa i da šalju pozivnice ribolovcima u Mađarskoj. Mnogo volim da pecam u Srbiji. Imate puno lepih terena za pecanje, i uvek ste nas, pecaroše izvan vaših državnih granica, dočekivali veoma gostoljubivo, kao stare prijatelje.

 

Autor teksta: Ištvan Kazi
Objavljeno u ribolovačkom magazinu "Reviri Srbije", broj 33, Decembar 2011

Ostavite komentar