Sa hlebom na 90 metara

Postavio Pedja Pašćan 31/08/2018 0 Komentara Ribolovački pribor i oprema,

Kao epilog priče o hlebu kao feeder mamcu ispratićemo utiske Ferenca Vidóa, člana Maroš Mix Feeder Teama, koji je bio uporan u tome da na svojoj pecaroškoj turi koristi samo „boile” od hleba.

U prošlom broju našeg magazina pisali smo o hlebu, o tradicionalnom mamcu koji je ostao i dan danas jedan od najpopularnijih mamaca među ribolovcima. Feeder tehnika jeste savremena i relativno nova ribolovačka metoda, koja ima svoje specifi čnosti, ali dobar stari hleb našao je svoju primenu i u ovoj pecaroškoj disciplini. Tome je, naravno, doprinela i dovitljivost proizvođača hrane i ribolovačke opreme, koji je izumeo specijalnu alatku nazvanu Bread Ball Maker. Naime, sa Bread Ball Makerom mogu se napraviti čvrste kuglice od hleba, koje kad se nanižu na dlaku ili udicu, ni kod zabačaja koja su dugačka do sto metara ne otpadaju. Neki šaljivi pecaroši nadenuli su tim kuglicama naziv „boile” od pekarske kifl e. Iz prostog razloga što se ove kuglice od hleba mogu nanizati na dlaku, što su dovoljno čvrste, a i fi zički liče na prave boile, a mogu još i da se dipuju.

 

PECAROŠKA VODA

 

Kako će proći na vodi feederaš koji je u prodavnici osnovnih životnih namirnica u vidu pekarskih proizvoda (poput običnog hleba, kifl e ili lepinje) za male pare kupio mamac za pecanje želeo je da proveri Ferenc Vidó, član Maroš Mix Feeder Teama. Naime, on je rešio da se na jednoj svojoj pecaroškoj turi skroz posveti ispitivanju lovnosti ovih neobičnih boili. Za takvu avanturu izabrao je veoma pristupačno i pogodno mesto za feeder ribolov, akumulaciono jezero Harsány, koje se nalazi na desetak kilometara od grada Miškolc u Mađarskoj. Ovo jezero je ustvari lanac od tri jezera u nizu, a u njima ima dosta smuđeva, somova, krupnih štuka, pozamašnih srebrnih karaša, deverika k’o pekarska lopata, kao i šarana čija je prosečna težina oko 3 kg. Zbog bogatog ribljeg fonda nije ni čudo što je jezero privlačna destinacija za ribolovce raznih profila. U jezeru broj jedan, veličine oko 20 ha, i prosečne dubine oko 2,5 metara, živi više stotina primeraka šarana i amura od preko 8 kg, i tu skoro uvek ima boila pecaroša. Da bi testirao funkcionisanje boile od hleba i pekarske kifl e, baš se na tom prvom jezeru raspremio Ferenc. Na jezeru gde se šarani hrane pelletima i boilama i gde ribe dobro poznaju udicu, i sa velikom dozom opreza uzimaju u usta hranu, on je rešio da upotrebi nešto novo, i zabacio je na hleb.

 

TAKTIKA

 

Jača feeder oprema, daleko zabacivanje i precizno hranjenje. Kao i na svim ostalim vodama gde žive krupne mirne ribe, bitne elemente uspešnosti čine daleko zabacivanje i precizno hranjenje. Ferenc je ove principe ispoštovao i na ovoj vodi do kraja. Čak je i proverio dužinu zabačenog najlona. Kod tačke zakačivanja u klips mašinice sa špulne je bilo odmotano tačno 90 metara najlona.

Zabacivanje sa feeder štapom na sličnu daljinu zahteva adekvatnu opremu, koja je dovoljno jaka i izdržljiva. Bio je to feeder štap Tubertini Goliath dužine 3,90 m, sa težinom bacanja od 200 grama sa kojim je napunjena method hranilica bez po muke mogla da se dobaci na 90 metara.

 

IDEALNI PEKARSKI PROIZVOD

 

U Ferencovom ruksaku bilo je raznih pekarskih proizvoda, počevši od kifl i i lepinja, pa do različitih tipova hleba od kojih je naš pecaroš pravio na vodi boile. Tek na kraju, došao je do zaključka da su, na ovom pecanju, koje je zahtevalo daleke zabačaje, najbolje rezultate pokazali mamci napravljeni od najobičnijeg domaćeg belog hleba, odnosno od tradicionalnih vekni. I kako je Ferenc još primetio, mamac koji je bio napravljen baš od sredine domaćeg belog hleba najduže se održao na dlaci.

 

NEKE OSOBINE NOVOG MAMCA

 

Kuglice od hleba pravljene sa alatkom za gnječenje hleba dovoljno su čvrste pa se mogu dipovati bez problema

Uz alatku idu tri glave različitih prečnika za formiranje kuglica,tako da je pecaroš u mogućnosti da se po svom ophođenju prilagođava volji riba za uzimanjem mamca. To jest da se kad god želi opredeli za mamac-kuglicu od hleba manjeg ili većeg prečnika.

Na onim vodama gde se uglavnom peca na boile ili na pelete, hleb kao mamac je manje poznat ribama. Kao drugo, na 90 metara udaljenosti od obale teško da je neko zabacivao na hleb, ili na neki drugi pekarski proizvod. Tako da iz ovoga proizilazi da ribe manje oprezno usisavaju u usta mamac od hleba.

Kupimo li pogodni pekarski proizvod, kuglica napravljena od njega zadržaće se satima i satima na udici ili dlaci pod vodom.

 

VEĆE ŠANSE SA DIPOVANJEM

Boila od pekarske kifle, odnosno kuglica od hleba, ponaša se slično kao sunđer. Čim dođe u dodir sa vodom, usisa u sebe vlažnost i nabubri. Dobra je to osobina mamca, jer prilikom dipovanja može usisati više aroma u sebe nego pelleti ili boile. Dok se kod ovih poslednjih dip hvata samo na površini (koji posle dodira sa vodom i relativno brzo isčezne), kod hlebne kuglice dipovanje je dubinsko, pa je mnogo efi kasnije. Ferenc je na ovom svom pecanju potrošio blizu 100 mililitara Maros Mix Halibut Extra Dipa. Stavljao je po tri kuglice od hleba kao mamac. Tako da je za 5 sati pecanja sa dipovanim kuglicama od hleba dopremio dosta aroma na izabrano mesto u vodi. Sa priloženih slika se lepo vidi da je uprkos promenljivom vremenu bilo veliko uživanje pecati feeder tehnikom na hleb i na kraju zabeležiti prelepu količinu ulova.

 

I na kraju da primetimo- feederaši su dobili alatku za pravljenje mamca od pekarskih proizvoda, te oni koji su željni novih iskustva i žele da zabace na hleb, evo im prilike. A ukoliko dodju do novih saznanja mi očekujemo od njih da svoja novostečena iskustva podele s nama, da svoje doživljaje pri korišćenju boile od hleba podele s nama preko foruma našeg i njihovog magazina Reviri Srbije.

Bistro svima!

 

Autor teksta:Ištvan Kazi, Egedi Róbert
Objavljeno u ribolovačkom magazinu "Reviri Srbije", broj 29, Avgust 2011

Ostavite komentar