Ryobi Arctica 4000 – Laka a jaka

Postavio sportski ribolov 17/04/2014 0 Komentara Ribolovački pribor i oprema,

Početkom leta domaćim varaličarima je predstavljena nova serija metalnih Ryobi mašinica sa prednjom kočnicom: Arctica. Prethodne serije Zauber i Applause odavno su stekle reputaciju pouzdanih metalnih mašinica, tako da je teren već bio pripremljen da novi model spremno uskoči u igru! Ako tome dodamo i podatak da su im cene sasvim realne, eto još jednog razloga da obratimo pažnju na ovu mašinicu.

Od trenutka kada je predstavljena, Arctica privlači pažnju varaličara prvenstveno zbog svog izuzetno lepog dizajna, ali i zbog skladne i jednostavne konstrukcije pogonsko-prenosnog mehanizma. To je, uostalom, standardni davno promovisani Ryobi koncept, istovremeno vrlo precizan i upotrebljiv za višesezonski ribolov grabljivica raznim vrstama veštačkih mamaca. Arctica po svojim karakteristikama pripada samom vrhu aktuelne ponude ovog proizvođača na našem tržištu. Zahvaljujući dizajnu, metalik crnoj boji kućišta i rotora, kao i futurističkom izgledu, ovo je svojevrsna Dart Vejder verzija mašinice na Ryobi način!

Za test model izabrana je veličina 4000, koja je prema svojim performansama i najviše interesantna brojnim domaćim varaličarima, pre svih smuđarošima. Ryobi Arctica 4000 ima težinu od 315 g, prenosni odnos u razmeri 5:1, uz kapacitet špulne koji iznosi 0,33 mm/170 m, odnosno 0,37 mm/140 m.

Ryobi Arctica 4000Između Arctice i njenih prethodnika novije generacije nema nekih većih razlika po pitanju oblika kućišta, rotora, ručice, rolera… Kućište je kompletno izrađeno od aluminijuma, sa posebnim ojačanjima ležišta za ručicu, i to sa obe strane, s obzirom na to da je ručicu moguće postaviti i sa desne strane (za ribolovce koji levom rukom drže štap). Ručica je istovetna kao kod Zaubera, aluminijumska i snažna, sa udobnim rukohvatom “T“ oblika. Ono po čemu se ova mašinica izdvaja kao novitet jeste primena karbonskih vlakana u kombinaciji sa metalnim delovima. Svojevrstan kockasto-mrežasti omotač zlatno-crne boje na rotoru i špulni pleni pažnju i vizuelno ipak odudara od ranijih Ryobi modela. Naočigled je sličan kevlarskom omotaču na štapovima iz Sportexove Kev Spin serije ili na Daiwinim Powermash serijama. Ovde je, zapravo, reč o umetnutim karbonskim vlaknima, tako da je rotor izrađen kombinacijom aluminijuma (osnova rotora i rotorska viljuška) i karbona. Svrha ovakvog načina izrade jeste da se rotor olakša radi još lakšeg i prijatnijeg rada mašinice i da se, srazmerno tome, poveća snaga, a ujedno dobije i dobar balans rotora i opšta stabilnost u radu. I zaista je tako: balans je odličan, nema neprirodnog pomeranja i klackanja u stranu, okretanje je ravnomerno i sasvim lagano.

Ryobi Arctica 4000Isti princip olakšanja primenjen je i na metalnoj špulni, čiji je obod stilski izbušen u dva reda. Kako špulna ne bi izgledala isuviše bušno, već atraktivno i sa pojačanom čvrstinom, donji red je ispunjen karbonskom mrežom istovetnom kao i na rotoru.

Konstrukcija pogonskog mehanizma u principu ne predstavlja ništa što već nije viđeno na Ryobi modelima u standardnoj ili uprošćenoj verziji. Arctica serija ne poseduje sistem za slaganje strune sa beskrajnim vijkom, već je to sistem sa dva pužna zupčanika, od kojih se manji nalazi na produženom vratilu glavnog tanjirastog zupčanika. Na većem pužnom zupčaniku, koji ima svoje posebno ležište u kućištu, nalazi se trn, na koji naleže klizač i na kome je fiksirana osovina. Ovaj sistem nazvan je “New Rotary flat oscilation“.

Mašinicu nisam hteo da otvaram, pošto je mast u sasvim ispravnom stanju pa nema potrebe da je menjam, niti mi je otvaranje bilo neophodno da bih se uverio u naznačeni novitet u konstrukciji mehanizma. Gledajući rastavljeni mehanizam Arctice na tehničkoj šemi koja ide uz mašinicu, uverio sam se da je on gotovo istovetan sa pogonskim mehanizmom Vertiga, čiju smo unutrašnjost detaljnije predstavili fotografijom u broju 8. To što serija Arctica ne poseduje beskrajni vijak nije nikakav nedostatak, jer mašinica vrlo lepo slaže strunu i za vreme dvomesečnog testiranja nije mi se nijedanput desilo da se struna (Tuf Line XP nosivosti 17 kg i debljine 0,20 mm, kojom sam izuzetno zadovoljan) umrsila na bilo koji način, čak i prilikom zabacivanja najlakših voblera, težine svega 5 g. Ovako primenjen sistem pogonskog mehanizma pri tom omogućuje krajnje jednostavno održavanje i rastavljanje, znatno lakše nego kod Zaubera.

Mašinica ima pet kugličnih ležajeva plus jednosmerni nepovratni valjkasti ležaj u glavi rotora, što je sasvim dovoljno. Vođica strune je klasična, baš onakva kakva treba, pošto mi se onako „nabudžene“ kao kod Zaubera baš i ne sviđaju. Ova je krajnje jednostavno osmišljena, lako se demontira i čisti. Kada sam već pomenuo čišćenje, vođica strune na Arctici (kao i kod gotovo svih modela Ryobi mašinica koje sam koristio) prva se “oglasi“, što je znak da je (fabrička) mast u njoj presušila ili dotrajala. Kada čujete da počinje da šušti, to je pouzdan znak da treba da je rastavite, očistite i podmažete.

Ryobi Arctica 4000Kompletan sklop se posle dva meseca ponaša istovetno kao i pre prvog izlaska na vodu. Sve je dobro utegnuto i čvrsto, rad mašinice je tih i lagan. Ciljna grabljivica u ribolovu Arcticom bio mi je smuđ, kojeg sam lovio na dva meni omiljena terena: na keju pored hotela “Đerdap“ i na delu keja nizvodno od hidroelektrane “Đerdap 1“. Ova mesta se smatraju vrlo zahtevnim za lov „staklenookog“ i testiranje pribora zbog velike dubine te mnogobrojnih virova i limana, koji iziskuju upotrebu težih džigova, dubokoronećih plivajućih i tonućih voblera. Nadao sam se i nekom većem somu tokom testiranja; doduše, ta želja mi je delimično i ispunjena, pošto je jedne večeri na đerdapskom keju glavinjaru tešku 25 g zgrabila brkata ala, ali posle snažnog i furioznog dri(b)lovanja koje mi je priredila jedino što mi je (pre)ostalo za uspomenu bile su ispravljene Gamakatsu trokrake.

Za ciljani lov smuđa ova mašinica je odličan izbor. Bilo da pecate džigovima ili lovite voblerima, Arctica je siguran igrač u vašim rukama. U tandemu sa štapom Robinson Diaflex Classic (i vizuelno i radno su skladan par), Arcticom sam smuđeve najviše lovio na glavinjare i dubokoroneće voblere, mada je, naravno, bilo i odstupanja u vidu voblerčića i sasvim laganih džigova. Kod ribolova glavinjarama u dužinama od 6 do 8 cm i težinama od 15-30 grama, kao i kod lova dubokoronećim voblerima tipa Rapala Shad Rap Deep Runner 7, Alex Costa DR 8, Monarch Nemo 10 DR ili dvodelnih voblera težine od 15 do 20 grama namenjenih za ciljni lov soma na mestima sa bržim strujanjem vode, mašinica nikako nije preslaba niti dolazi u iskušenje da se “muči“ i koči prilikom pravilnog načina povlačenja. Sve je u najboljem redu, sve se okreće lako i tiho. Kod većih opterećenja dril je moguće sasvim lagano i precizno podesiti, pošto mašinica ima odličnu mikro podesivu kočnicu sa velikim brojem radnih položaja.

Kao što smo već i navikli kada je Ryobi u pitanju, uz mašinicu se ne isporučuje rezervna špulna. Bez obzira na manjak špulne, Arctica će svakako zainteresovati mnoge varaličare. Za potrebe srednjeg i srednjelakog varaličarenja, poput lova smuđa na Dunavu, Savi i većim jezerima, njena upotrebna vrednost neće dolaziti u pitanje.

 

Tekst i foto: Saša Paulić – Sale
Objavljeno u magazinu „Spin & Fly“.

Ostavite komentar