Ribolov prirodnim

Postavio sportski ribolov 08/12/2016 0 Komentara Ribolovački tekstovi,

Oduvek sam voleo da lovim smuđa, ali kada sam ovladao tehnikom povlačenja mrtvog mamka ili popularno „muvanja”, shvatio sam da je to ono što mi je nedostajalo da se potpuno posvetim ovom načinu ribolova. Prilagodio sam ga lovu svih grabljivica, koje ponuđenog mamka na meniju, nikako ne mogu da odbiju. Tu pre svega mislim na smuđa, štuku, soma i bandara...

Potreban pribor osim štapa i mašinice (može i namotač) su: udica, olovo (po potrebi odaberete odgovarajuću gramažu) i mamak ( ja najčešće koristim kauglera, ali preporučujem da koristite one mamke koji su najzastupljeniji na vodi na kojoj pecate).

 

Pribor

Štap mora biti jači, težine bacanja do 100gr sa što je moguće osetljivijim vrhom. Ne preporučujem mekše štapove iz prostog razloga što slabije detektuju prepreke u vodi i time lakše zakačimo sistem, a i pri kontri riba češće otpadne jer se ne zakači dovoljno dobro.

Mašinica treba da je što manjeg prenosa (što sporija), srednje veličine, sa pouzdanom kočnicom i dovoljno velikim kapacitetom špulne.

Udica na kojoj je izliveno olovo (može da posluži i tvister glava) se montira kao na prikazanim slikama: • SLIKA 1. Provlačimo udicu kroz usni otvor i izlazimo što dublje na grudima • SLIKA 2. Zatim izvlačimo udicu dok olovo ne uđe u usta mamku • SLIKA 3. Zakrećemo vrh udice prema telu i probadamo mamka pored kičmenog stuba. Pritom mamka savijemo da udica može da zategne, a da olovo ne izađe iz usta.

• SLIKA 4. Pritisnemo udicu da se izravna sa linijom tela, dok je vrh u mesu ispod kože. Ako se desi da vrh udici viri iz mamka, veoma lako će te zakačiti sistem, a što je još gore i smuđ će čim oseti špic udice ispljunuti mamka, te od ulova nema ništa.

Veoma je bitno naglasiti da smuđ ne napušta mesto i ne prestaje da uzima mamka (ako se pri tom nije najeo) sve dok ga kontrom u pogrešnom momentu ne uplašimo i trajno za taj dan izgubimo na tom mestu.

U koliko vam smuđ uzme mamac i samo stoji u mestu, možemo ga izazvati tako što polako zatežemo najlon i lagano povlačimo i smuđa, koji revoltiran time počinje da vuče znatno agresivnije pa vas od sigurnog ulova dele samo sekunde.

Osnovno kod ovog sistema povlačenja je ISKUSTVO koje možete da steknete samo ako provedete dovoljno vremena na vodi i pohvatate sve cake, inače svaki ulov smatrajte pukom srećom ili urođenim osećajem za muvanje.

 

Draškovićev sistem

Pored ovog veoma jednostavnog sistema postoje i znatno složeniji sistemi sa trokrakim udicama kod kojih udice kačimo bočno za mamka sa obe strane.

U svetu je najpoznatiji „Drašković” sistem, koji sam imao prilike da dobijem direktno od gospodina Alberta Draškovića, rođenog Beograđanina koji je slavu stekao u Francuskoj, u kojoj se silom prilika nastanio, dok su njegovi roditelji radili u konzulatu Kraljevine Jugoslavije u Parizu za vreme II svetskog rata. 

Draškovićev sistem je veoma lovan, ali da se ne bi kačio i da ga ne bi lako gubio, napravio sam kopiju, koja je vremenom prilagođavana našim uslovima. Ovako modifikovana montaža sada je znatno brža i jednostavnija uz manju mogućnost kačenja mamca. Najviše mi je smetala bakarna žica koju treba provući kroz mamac i namotati je oko njegove glave, te sam zbog toga uvek unapred montirao po nekoliko sistema da ne bih gubio vreme u momentima kada riba radi.

Sistem „dve trokrake na tvister glavi” je jednostavan i lako se montira. (Vidi slike: 5, 6, 7 ). O samoj tehnici „vođenja mamka u lovu” biće više reči u nekom od narednih brojeva.

 

Autor teksta: Danilo Richter
Objavljeno u ribolovačkom magazinu "Reviri Srbije", broj 7, oktobar 2009.

Ostavite komentar