Ribolov na moru

Postavio Pedja Pašćan 17/10/2018 0 Komentara Destinacije / Vode,

Leto je u punom jeku, a velike vrućine baš i ne pogoduju nekom ozbiljnom ribolovu. U ovakvim uslovima većina ribolovaca pribegava više „rekreativnom“ pristupu, koji podrazumeva više uživanja (hladno pivo, hladovina, štap na čeku...), a manje jurenja za nekim kapitalnim ulovima. Mnogi od nas godišnje odmore provode na moru, pa bih iskoristio priliku da kažem par reči i o ribolovu na crnogorskom primorju, pošto tamo i letujem.

Ovom prilikom bih govorio o opuštenijoj varijanti (jer letujem sa porodicom), koja podrazumeva ribolov sa obale ili manjim čamcem u blizini obale. Za ozbiljan ribolov, dalje od obale i na otvorenom moru, potrebno je i vreme i solidan čamac ili još bolje - neka jahtica. Najbolje je da poznajete nekoga ko živi na moru i bavi se sportskim ribolovom, pa da vas povede sa sobom. Pošto većina naših ribolovaca boravi kratko na moru uglavnom se odlučuju za opušteniju varijantu ribolova sa obale i pretežno na žive mamce. Varaličarenje tokom vrelih letnjih meseci je dosta komplikovano, jer treba ići daleko od obale ili pecati na većoj dubini u ranim jutarnjim časovima.

Dakle, najčešće se lovi na plovak ili dubinskom metodom, što zavisi od vrste ribe koju lovimo, kao i terena na kome lovimo (u zavisnosti da li se radi o peščanoj plaži ili sedrama i grebenima). Na plovak se najčešće love cipli, bukve, šparovi i druga riba koja je uz obalu. Za ciple je naravno najbolji mamac hleb i tu najbolje prolaze naši skobaljaši, jer je ovaj ribolov dosta sličan rečnom ribolovu skobalja, što podrazumeva fi ni i kvalitetan pribor i dosta majstorstva kod vađenja ribe, jer sve ribe iz mora su žestoki borci i sa svakim komadom težim od 500 grama imaćete dosta muke da ulov izvučete iz vode. Za kantore, bukve, perke, kanjce, gujoče, šparove, arbune, škarmove, sarage i mnoge druge vrste, najbolji su mamci iz samog mora i to: razni račići, gambori (kozice), morski pužići, parčići od ribe, meso školjki i naravno kraci lignje, koje su svakako najčešće upotrebljavani i najuniverzalniji mamac na moru. Pojedine ribe su i opasne i ne treba ih dirati rukama ukoliko se nađu na udici, a tu pre svega mislim na škarpinu, kako običnu tako i crvenu, koje imaju sa strane tri bodlje i treba ih pažljivo skidati sa udice da vas neubodu, a postoje i još neke veoma opasne životinje poput morskog pauka, pa doza opreznosti nije na odmet, pogotovo za one koji prvi put love na moru.

Svakako jedan od najvećih boraca i po mnogima i najlepša riba na Jadranu je orada, a mnogi je nazivaju i „nevjestom Jadrana“. Hrani se uglavnom školjkama i rakovima, čije oklope sa lakoćom lomi svojim izuzetno snažnim čeljustima. Zato su najbolja mesta za lov orade uz nasade školjki. Ja sam ih lovio uglavnom dubinskom metodom, ali dok pecate sitniju ribu na teleskop „petljaš“ može da zaluta orada i ako je krupnija priča kratko traje i naravno vi je gubite, a ako je do pola kilograma onda sledi „vesela“ borba uz pištanje tankog najlona. Kraba je jedan od najboljih mamaca za oradu, a ni meso školjke „kamenice“ nije loš mamac. Ova izuzetno snažna riba mamac uzima silovito i ukoliko niste u blizini štapa, krupnija riba će ga sa lakoćom odvući u more. Borba sa ovom ribom je pravo uživanje i ne treba žuriti sa izvlačenjem, jer se sporo zamara, a pomoć kolege sa meredovom pri vađenju krupnijih komada je uvek poželjna.

Ribolov na plovak je dosta zanimljiv i uz stenovitu obalu, ili kako to primorci kažu „uz seke“, može se uloviti dosta perki (koje dosta liče na naše bandare samo su drugačije boje), saraga, knezova i šparova .

Što se tiče varaličarenja, letnji period nije baš najpogodnije doba za ovu tehniku, naročito ako lovite blizu obale, ali uvek treba probati jer se može prevariti neka palamida ili škarm. Brancina može da lovi samo neko ko dobro poznaje more, a treba pokušati kada je vreme oblačno, ukoliko bude imao „sreće“ da bude takvih dana (ostatak porodice je više za kupanje i sunčanje, pa ne priželjkuje takve dane).

Možete se oprobati u lovu na lignje varalicom „pesca fondo“, što bi kad se prevede sa italijanskog jezika značilo ribolov na dnu (primorci te varalice nazivaju „pušće“). Ovaj vid ribolova se uglavnom praktikuje noću i tehnika ribolova je krajnje jednostavana. Varalica („pušća“) se spusti na samo dno i rukom se lagano podiže i spušta na dno kao neka vrsta džigovanja. Lignja je po prirodi grabljivica i zaleće se na varalicu i kači se svojim pipcima za „iglice“ (vrsta udice) na varalici, a vi imate imate osećaj na ruci kao da je neko uhvatio varalicu i povukao na dole. Tada polako rukama izvučete varalicu i skinete lignju sa udice, vodeći računa da vas ne poprska vodom koju snažno izbacuje prilikom izvlačenja na površinu.

Kao što je gore već pomenuto, u uslovima letnjeg ribolova treba koristiti opuštene i rekreacione metode. Znači polako u hladovini uz ’ladno pivo odaberite tehniku ribolova za taj dan, pa ako to ne bude dalo rezultate onda probajte drugom tehnikom, a ako i to ne upali, gledajte kuda plivaju delfi ni, jer u moru boljih ribolovaca od njih nema i oni uvek znaju gde je riba. Na moru imate dosta mogućnosti da isprobate razne tehnike ribolova pa izaberite šta vam najviše odgovara, a lepih uspomena će sigurno biti i zato – opu- šteno i uživajte.

 

Autor teksta:  Zoran Pantović - Kosta
Objavljeno u ribolovačkom magazinu "Reviri Srbije", broj 30, Septembar 2011

Ostavite komentar