Ribolov je moj način života

Postavio sportski ribolov 06/06/2017 0 Komentara Ribolovački tekstovi,

Moja velika ljubav je Dunav, ali podjednako volim da pecam i na svim drugim vodama. Svako novo pecaroško mesto za mene znači novi izazov, jednu novu enigmu koju treba rešiti. Ako hoću na kratkoj pecaroškoj turi da budem uspešan, to rešavam sa jednim dužim i jednim kraćim feeder štapom različitih snaga – priča nam pecaroški as, Döme Gabor, kome je i hobi i zanimanje sportski ribolov.

Na stranicama našeg magazina imali smo prilike da se upoznamo sa feeder praktikama, i avanturama pecaroškog asa Döme Gabora, koji je poodavno stekao i reputaciju vrhunskog majstora ribolova feeder štapovima, pa je red da ga predstavimo našim čitaocima. Posetili smo ga sredinom aprila u malom gradiću Kiškunhalašu (koji se nalazi na jugu Mađarske svega tridesetak kilometara od naše granice), gde on živi sa svojom suprugom i sa šestogodišnjom ćerkom. - Moje glavno zanimanje je sportski ribolov – posle srdačnog dočeka, započeo je priču o sebi raspoloženi Gabor. – Možda u prvi mah to nekom i zvuči pomalo neobično, ali ja ne samo što volim da pecam već i živim od toga. Čitav život mi je ispunjen sportskim ribolovom i poslovima vezanih za njega. Vlasnik sam „Haldorado Centruma”, jedne od najbolje opremljene ribolovačke kuće u južnoj Mađarskoj u kojoj se nalazi blizu 8000 vrsta artikala. Zastupnik sam poznatih proizvođača kao što su „Shimano”, „Spro”, „Tubertini”, „Mosella” i moja firma „Haldorádó Team” d.o.o opskrbljuje preko 70 radnji na teritoriji čitave Mađarske. Pored toga, skoro dvadeset godina se bavim i novinarstvom. Od toga šest godina sam bio stalni član mađarskog magazina „Mađar horgas” (Mađarski ribolovac), a više od deset godina sam urednik rubrike „Takmičarski ribolov i fina oprema” u ribolovačkom magazinu „Športhorgas” (Sportski ribolovac). Naravno, u slobodno vreme pecam. I dok moji poznanci tvrde da to stalno radim, ja imam osećaj da kad bih svih sedam dana u nedelji pecao, i to bi mi bilo nedovoljno.

 

Gabore, kad si počeo da pecaš i šta za tebe znači ribolov?

Ribolovačku karijeru započeo sam sa deset godina. Imao sam tada samo teški bambusov štap. Spletom okolnosti zbog nedovoljnog broja prijavljenih ribolovaca u kategoriji juniora, setili se moji dugari pa me prijavili na takmičenju na Šoš jezeru u Kiškunhalašu. Ispostavilo se na kraju nadmetanja da sam osvojio prvo mesto i tako je započela moja pecaroška sudbina. Ove godine punim tridesetdevetu, i eto ispada da već nekih tridesetak godina jurim ribe. Ribolov mi je posao, posao mi je hobi, a hobi mi je život. Ukratko: ribolov je moj način života!

 

Na kojim vodama i koju vrstu ribe najradije pecaš?

Moja velika ljubav je Dunav, gde sa velikim zadovoljstvom lovim mrene. No, podjednako volim da pecam i sitnu belu ribu, ali i krupne šarane bez obzira da li zabacujem na maloj barici, koja se nalazi tik pored puta, ili pak na više hiljada hektara velikom jezeru. Svaki ribolovački pohod za mene ima svoje čari i lepotu. Svako novo pecaroško mesto znači novi izazov, jednu novu enigmu, koju treba da rešim.

 

Tvoja avantura za pamćenje?

Ima ih puno! Možda, ona koja mi je prva sinula, a friška je. Doživeo sam je u decembru prošle godine na Misli, gde sam samo dan pre nego što se jezero zamrzlo uspeo uloviti sa feeder štapom prelepe divlje šarane od kojih su tri primerka težila preko 10 kilograma. Temperatura vode jedva da je bila dva do tri stepena, ledeni pokrivač delimično je već zahvatio površinu, sneg je vejao... Bilo je fantastično!

 

Tvoji najveći uspesi, nagrade?

Godinama sam član Mađarske plovkaroške reprezentacije, gde su mi najveći uspesi ekipna bronza sa svetskog prvenstva, kao i četvrta mesta sa Evropskih prvenstava. Pored toga, postigao sam značajne uspehe na brojnim takmičenjima tako da po rezultatima u zadnjih pet godina zauzimam četvrto mesto na tabeli najuspešnijih sportskih ribolovaca-takmičara u Mađarskoj. Ponosan sam na blizu stopedeset osvojenih pehara s obzirom da je mali broj takvih takmičara u Mađarskoj, koji se mogu dičiti sa sličnim uspehom.

 

Omiljena ribolovna metoda?

Opsednut sam finom ribolovnom tehnikom. Volim da pecam sa feederom, match i štek štapom.

 

Od kad pecaš sa feeder tehnikom?

Pre dvadeset godina osvojio sam na jednom takmičenju svoj prvi Browning feeder štap. Tada još nisam znao čemu on služi. No ubrzo sam osetio čari ove ribolovne metode i odonda je vrlo uspešno koristim.

 

U ribolovačkim radnjama danas se susrećemo sa feeder štapovima koji su obeleženi s tvojim imenom. Kakve su karakteristike tih štapova?

Pre pet godina su se pojavili prvi feeder štapovi sa mojim imenom, kao rezultat saradnje sa holandskim proizvođačem SPRO. Od tada sam član međunarodnog konsultantskog tela i test ribolovac SPRO-a. U međuvremenu su ugledale svetlost dana tri različite porodice feeder štapova „by Döme Gábor”. Posebnost ovih štapova je što su elastični i velike nosivosti, oni pružaju pravi doživljaj u ciljnom ribolovu šarana, gde su vrlo efikasni. Teško je naći štapove koji su osetljivi, ali i jaki, kao sa mojim imenom označeni Aggressive Carp, Sensitive Carp i Pellet feeder štapovi.

 

Šta od potrepština nosiš na vodu sa sobom?

Ako hoću da budem uspešan na vremenski kratkoj pecaroškoj turi, a pri tom ne želim poneti sa sobom puno potrepština, sve to rešavam sa jednim dužim i jednim kraćim feeder štapom različitih snaga. Moj izbor je 3,90 m dugačak Medium Heavy feeder i jedan Heavy feeder štap od 4,20 metara. Sa dužim štapom i usaglašenom montažom ni zabačaji od 100 metara mi ne predstavljaju nikakav problem.

 

Kakvu primamu koristiš i sa kakvom taktikom prihranjuješ?

Ako mi prilike dozvoljavaju samo kratko pecenje od nekoliko sati, sa sobom nosim svega jedan do dva kilograma primame. U proleće za hladnu vodu pun pogodak je Haldorádó Pelletes Fekete (Haldorado Crna sa Peletima, koja sadrži riblje brašno i ima neprijatan miris) i Ponty Piros (Šaran Crveni sa slatkim ukusom jagode) u koju još umešam i CSL Tuning aromu! Jedna od ove dve primame mi uvek daje ribu, gde god da zabacim!

 

Mamci?

Pored tradicionalnih mamaca (crvići, šećerac, gliste, itd.) sve više pecam i sa različitim peletima. Iznenađujuće je da peleti znaju pre da daju ribu, čak i na takvim mestima gde se s njim prvi put susreću moji krljušasti prijatelji. Mamce najčešće postavljam na dlaku poput kolega boilaša, s tim da koristim lakše i tanje udice od njih. Ovako mo- žemo najuspešnije ponuditi ribama i pelete.

 

Korisni saveti budućim feederašima?

Kao i kod svake tehnike postaće uspešni samo oni koji su dovoljno uporni i odlučni. Ko posustane posle prvog neuspešnog feeder pecanja, taj će zakazati i kod ostalih tehnika. Strpljenje, marljivost i pokornost su najbitnije vrline početnika. Mnogo vežbe i praksa ranije ili kasnije urodiće plodom i to u svim godišnjim dobima.

 

Planovi?

Planovi i novi ciljevi čine čoveka živim, a ja u njima ne oskudevam. Voleo bih postići dobre rezultate na što više takmičenja. Verujem u to da ćemo na kraju 2010. okončati jednu još uspešniju poslovnu godinu. Punom parom radimo na novitetima koje će „Haldorádó” lansirati 2011. godine na tržište, a od kojih mnogo očekujem. I to nije ništa, naspram moje želje, da naše drugo dete, koje će se roditi u oktobru bude jako i zdravo. Hoće li biti muško ili žensko je nebitno!

 

Šta poručuješ sportskim ribolovcima u Srbiji?

Znam da je šarandžijski sport u Srbiji na veoma visokom nivou. Vrlo su uspešni i vaši plovkaroši, ali znam i to da je feeder pecanje još u dečjim cipelama. Siguran sam da će pecaroške kolege i kod vas ubrzo osetiti ukus feeder tehnike, te će uskoro ova ribolovna metoda kod vas, baš kao i u Mađarskoj, imati najdinamičniji razvoj. Zato želim da poručim svim ribolovcima koji imaju volju da eksperimentišu, upornost i strpljivost u korišćenju feeder tehnike, da vredi! Ja to znam!

 

Autor teksta: Ištvan Kazi  
Objavljeno u ribolovačkom magazinu "Reviri Srbije", broj 14, maj 2010.

Tagovi: dome gabor feeder

Ostavite komentar