Ribnjak Basiana

Postavio sportski ribolov 20/10/2016 0 Komentara Destinacije / Vode,

Revitalizovani stari rimski kop danas je ponos Sremskog okuga i jedan od revira sa najvećim potencijalom. Po rečima vlasnika Miroslava Sokolovića, za ovo mesto će se tek čuti jer predstoje velika ulaganja, kako bi revir mogao da pruži maksimalnu ponudu ribolovcima, ali i izletnicima...

Ribnjak Basiana je biser u nizu sremskih jezera, na kojima svaki ribolovac može da pronađe avanturu, odmor i dobar ulov. Ovo čuveno podneblje iznedrilo je jezera koja pružaju idealne uslove za šaranski ribolov. O tome svedoči i podatak da se u rimsko doba, na mestu današnjih Donjih Petrovaca, nalazilo naselje pod imenom Basine, te da su još njegovi stanovnici na ovim prostorima podigli prve ribnjake. Basiana je tada bio jedan od važnijih gradova rimske provincije Panonia, pa se na lokalitetu Grad kod Donjih Petrovaca, i danas nalaze ostaci rimskog naselja. Revitalizovani stari ribnjak danas služi za ponos Sremskog okuga i jedan od revira sa najvećim potencijalom. Po rečima vlasnika Miroslava Sokolovića, za ovo mesto će se tek čuti jer predstoje velika ulaganja, kako bi revir mogao da pruži maksimalnu ponudu ribolovcima raznih afiniteta, ali i izletnicima.

 

Stari iskopi

Na putu Ruma - Stara Pazova, doslovce na pola puta između Beograda i Novog Sada, nalazi se mesto Donji Petrovci. Ovo mesto je, očigledno, odavnina bilo vrlo atraktivno, kako zbog idealne nadmorske visine, tako i zbog pitome prirode. - Na mestu današnjeg ribnjaka nalaze se rimske iskopine. To su jako stari iskopi u kojima i danas možete da pronađete rimske novčiće, grnčarije i razne druge predmete koji svedoče o tome da je ovde uvek bilo vrlo prometno – priča Sokolović i u šali kaže da njegov stari ribnjak pored „žive” vrednosti, koja se izražava količinom ribe, takođe ima i „muzejsku” vrednost u rimskim iskopinama. Kao ribnjak „Basiana” je počela da se koristi pre 20 godina. Nakon kraćeg perioda, kada je bilo napušteno, jezero je pravi procvat doživelo pre četiri godine, kada je o njemu brigu preuzeo Miroslav Sokolović. Po njegovim rečima, priprema se novi ribnjak, koji je već iskopan, ali će tek na proleće da zasija u punom sjaju. U njegovoj neposrednoj blizini biće podignuti prateći objekti sa mobilijarom za decu, što će privući ne samo ribolovce, nego i izletnike. Cilj je da se ovaj revir promoviše kao jedinstveno prirodno dobro, idealno za ribolov, rekreaciju i odmor.

 

Idealno za ribolovce

Površina vodenog ogledala „Basiane” je 260 metara sa 80 do 130 metara. Jezero je u proseku duboko oko 1,5 metara, a najveća dubina, kod izlovnog kanala, iznosi oko tri metra. Dno je pretežno muljevito, ali ima i čistih regija sa tvrdim dnom, koje su nastale zahvaljujući neumornom radu „velikog brke”. Jezersko dno je dobro proučeno i mapirano, tako da postoje preporuke za svako ribolovno mesto. Na obalama, sa zapadne strane revira, nalazi se 14 pozicija za pecanje. Sve pozicije su dobro uređene, prostrane i odvojene trskom i vrbama. Hranilice su postavljene na daljini od oko 80 metara. Glavni aduti ovog jezera su krupni primerci amura, šarana, babuške i smuđa. Riba je u odličnoj kondiciji u šta su mogli da se uvere i učesnici Carp šampionata „Reviri Srbije”. Za sada je najveći zabele- žen ulov na jezeru šaran od 18kg. Jezero je za sportske ribolovce otvoreno tokom cele godine, a radno vreme je od 6 do 21 sata. Za sada još uvek nije predviđeno noćno pecanje.

 

Autor teksta: Ivan Ubiparip
Objavljeno u ribolovačkom magazinu "Reviri Srbije", broj 7, oktobar 2009.

Tagovi: destinacije

Ostavite komentar