Reč, dve sa Joce a nije o Joci

Postavio Pedja Pašćan 03/04/2018 0 Komentara Destinacije / Vode,

Dođe i mesec maj i mom prolećnom varaličarenju štuke uskoro je kraj. Uticajem većih temperatura vazduha i vode, vegetacija polako zauzima priobalne delove. Sitna riba se povlači ka dubljim slojevima a za njom, naravno, i štuka. U ovom periodu ona ima hrane u izobilju i sve će slabije uzimati varalice. Ne kažem da se ne može i dalje loviti, ali obično su to sitniji primerci. Pravi nastavak varaličarenja je druga polovina jula pa sve do kasne zime.

U aprilu sam obišao omiljene štučje revire i ostvario uspeh kakav već mnogo godina unazad i postižem. Najviše su mi se javljali sitniji primerci (do 1kg), vidno tanki i izduženi zahvaljujući višemesečnom postu. S obzirom koliko je puno mlađi u vodi, oni će se vrlo brzo oporaviti i ponovo biti gospodar svoga prostora.

Prilikom napada na varalice štuka je bila usporenija nego obično i dosta podozriva, tako da mi je veliki broj otpadao. Kada bi i ostala na varalici, trokraku bih nalazio na ivici usta ili zakačenu spolja. Koristio sam voblere, manje leptire, kašike i silikonce. Već dugo imam moje adute za proleć- ni lov pa uspeh ne može izostati. Moram priznati da sam najviše štuka uhvatio na silikonce, bilo tvistere ili šedove. Lepo se pod rukom oseti da voli prirodniju i mekšu prezentaciju. To potvrđujem činjenicom da je jedino njih gutala dublje i bez promašaja. Gumicu treba vući što sporije, uz blaga cimanja. U periodima kada joj je bio takozvani cug, rado je uzimala manje kašike (od 6-8 gr.). Pošto koristim tanke strune (0,10-0,12 mm) kašike odlete dosta daleko pa bi, prilikom prvih povlačenja, ona jurnula na varalicu. To dovlačenje ribe iz daljine mi pruža posebnu draž i uživanje. Ne mogu a da ne pomenem čuveni Meps Lusox, koji marljivo obrađuje sve slojeve vode i donosi vrhunske rezultate. Njegova trostepena pločica idealno rotira čak i kod najsporijih povlačenja, što je jako bitno u ovom periodu. Desi se da ga nekad i promaši ali u narednim zabačajimane može da mu odoli. Pošto ima tako specifi čan rad, njega koristim samo sa virblom (bez upotrebe sajlice), još mi se nije desilo da ga štuka odnese. Probao sam i sa plivajućim i površinskim voblerima, ali odmah sam shvatio da nije baš raspoložena da ih povija. Pošto njihova prezentacija zahteva brže povlačenje, njih ću maksimalno koristiti u letnjem i jesenjem periodu jer onda i daju maksimalan učinak... Više uspeha imali su pecaroši koji su nudili kedera. Lovili su krupnije primerke a video sam i par dobrih kidanja.

Dosta ulovljenih štuka još se nije izmrestio. Izvukavši na obalu jednu od krupnijih, primetio sam da joj na zadnjem kraju izlazi ikra. Pažljivo sam je oslobodio udice i vratio u vodu. Posle takvih događaja, često se pitam kada je u stvari njen mrest. Sve navedeno odnosi se na stajaće vode. Ne želeći da zapostavim Dunav i Tisu, obišao sam i njihove obale. Zbog promenljivog vremena i hladne vode, rezultati su bili slabi. Par sitnih štuka, dva mala bucova i sve to po sunčanom vremenu i u plićem priobalnom delu. Sumirajući sve ovo, ja sam zadovoljan - srećem se sa svojom omiljenom ribom, obilazim lepe terene i upoznajem dosta novih ljudi. Imam predivne drugare sa kojima idem na pecanje i vrhunsko druženje, bilo ovde ili na Drini, na kojoj ćemo uskoro boraviti. Izlazak na vodu i druženje pored nje, oduvek su bile „+“ i „-“ (plus i minus) kleme koje pune moj životni akumulator.

 

Autor teksta: Jovo Kojić
Objavljeno u ribolovačkom magazinu "Reviri Srbije", broj 26, Maj 2011

Ostavite komentar