Rasadnik šarana

Postavio Pedja Pašćan 15/12/2017 0 Komentara Destinacije / Vode,

Poznato je da Čonopljansko jezero, koje se nalazi samo 15 km od Sombora, u svojim dubinama krije velike količine kapitalnih šarana, amura, štuka, somova, smuđeva... Prošle ribolovne sezone, srušena je ona „čarobna granica” u lovu šarana većih od 20 kg. Srušio ju je sportski ribolovac i član USR „Šaran” Čonoplja, Ðuro S. Vukelić. Isti ribolovac je i u ovoj sezoni uspeo da prevari više primeraka šarana, većih od 20 kg. Međutim, prvog juna ove godine, sportski ribolovac iz Beograda, Goran Tošić, postavio je rekord jezera, jer je upecao šarana od 23 kg. To je bio samo početak obaranja rekorda, jer je u drugoj polovini septembra na jezeru boravila šestočlana ekipa sportskih ribolovaca iz Donjeg Vidora kod Paraćina, Saša Petrović, Siniša i Dušan Milosavljević, Bojan Antić, Miroslav Radić i Radiša Milenković, koji su za osam dana uspeli da upecaju 18 kapitalnih šarana, ukupne težine 186 kg. Najveći od njih bio je težak 24,2 kg, što je apsolutni rekord jezera, a upecao ga je devetnaestogodišnji Dušan Milosavljević.

- Presrećan sam, - kaže Dušan, - jer ovo je najveći upecani šaran u mojoj ne baš dugoj karijeri. Nije bilo lako izvući iz vode ovu grdosiju od ribe, ali tu je bio moj otac i drugi članovi ekupe koji su mi pomogli da ga bezbedno izmerimo i vratimo u vodu. Oduševljen sam uslovima za ribolov koje pruža ovo jezero, a siguran sam da ću od sada biti redovan posetilac, - kaže novi rekorder jezera Dušan Milosavljević.

Sa ovom konstatacijom se slažu i ostali članovi ekipe, naročito Saša Petrović, koji živi i radi u Švajcarskoj, pa je deo svog godišnjeg odmora proveo na Čonopljanskom jezeru.

- Bio sam na mnogim jezerima u Evropi i Srbiji, - kaže Saša, - ali ovakav ambijent, gostoprimstvo domaćina, ovakve kapitalce na nekomercijalnoj vodi, nisam nigde ni video, ni hvatao. Ovo jezero je raj na zemlji i šteta bi bila za sve prave ribolovce, posebno šarandžije, da ga ne upoznaju. Mi smo prvi put ovde i presrećni smo ovim što smo videli i doživeli. Sigurno dolazimo i sledeće godine, kako bi pokušali da ulovimo još većeg šarana, jer smo ubeđeni da ga u jezeru ima i preko 25 kg, - rekao je Saša Petrović iz Švajcarske.

Ovogodišnja ribolovna sezona na Čonopljanskom jezeru još nije završena, jer ovo doba godine nudi povoljne vremenske uslove za lov kapitalnih šarana, što se pokazalo i pre godinu dana, kada je ova lukava riba bila aktivna, sve do prvih snegova. Ovo je i preporuka za sportske ribolovce da provere svoje znanje i sreću u lovu kapitalnih šarana, upravo na Čonopljanskom jezeru, gde je izgradnjom asfaltnog puta omogućen pristup tokom cele godine.

 

Autor teksta: Zdravko Panić
Objavljeno u ribolovačkom magazinu "Reviri Srbije", broj 20, novembar 2010.

Ostavite komentar