Pumpaj pumpaj

Postavio Pedja Pašćan 28/02/2018 0 Komentara Ribolovački pribor i oprema,

Feeder ribolov je u neverovatnoj ekspanziji u celom regionu. Mi imamo tu sreću da sarađujemo sa ozbiljnim feeder takmičarima, koji nam prenose svoja iskustva, koja mi kao šarandžije možemo savršeno da uklopimo u svoj način pecanja. Jedna od stvari koja je našla primenu i kod nas je vakum pumpa za pelete.

Sastoji se od providne posude zapremine nešto manje od litre, poklopca sa indikatorom vakuma i male ručne pumpe, kojom se vazduh izvlači iz rezervoara. Na poklopcu postoji i zaptivna guma, koja traži malo pažnje. Posle svake upotrebe potrebno je istu isprati (ako postoje nečistoće) i prosušiti. Uz ovaj minimalni napor vakum pumpa će Vam trajati dugo. Ozbiljniji modeli (kao što je ovaj na slikama) poseduje i svojevrsni podsetnik. Naime, na poklopcu je smešten “kalendar”. Dva okretna dugmeta, na jednom meseci, na drugom dani. Ovo je predviđeno za neka dugotrajna natapanja. Bolesnik, koji mi je pre par godina prodao ovu foru ima DVADESET u sobi i stalno nešto pumpa, dodaje i oduzima. I svaka mu je puna i obeležena. “Bolesnik” je inače Atila Erdei.

Pumpa je izvorno namenjena za natapanje, aromatizovanje ili bojenje peleta, ali smo mi naravno to sve prilagodili našim potrebama. Nauljivanje, aromatizovanje neutralnih pop-up boili, pravljenje kritično balansirane boile, natapanje šećerca, zaslađivanje... Spisak operacija koje su Vam na raspolaganju je stvarno povelik. Opisaću standardnu proceduru natapanja i aromatizovanja neutralne CSL pelete.

Za slike je uzeta CSL peleta engleske fi rme SBS, a naumili smo da nam miriše na neku voćkicu. Pomogla nam je Liquid Aroma VDE, a može poslužiti i bilo koja aroma, amino sirup - bilo šta u šta imate poverenja.

Da malo razjasnim. Mesto pecanja je tretirano partiklama aromatizovanim sa istim ovim proizvodom. Pre ribolova, bacanjem ovako spremljenih peleta, atakujemo na sva čula ribe. Voda se zamuti, ribe steknu sigurnost, a do šarana dolazi i mirisnoiskustveni signal. Zna taj miris, juče mu je tako nešto bilo servirano. I bilo je super.

 

Posuda se napuni otprilike do pola (ne više) peletama, a zatim se prelije Liquid Aromom, ali tako da ukupna količina u rezervoaru ne pređe 75% zapremine. Vazduh se istisne pumpom, sve dok indikator vakuma ne dođe u donji položaj. Sada vakum utiče na to da se tečnost brže apsorbuje. Za ovakvo brzo natapanje dovoljno je oko 30-60 sekundi. U postupku vakumiranja videćete na vrhu tečnosti izdvojene mehuriće vazduha. Kada je postupak gotov, sve pelete trebaju da su na dnu. Nije nikakva nauka i posle par korišćenja i sami ćete naći mnoštvo primena ove korisne sprave. Fenomenalna je, npr. za osvežavanje boila. Stari, suvi i izlapeli mamci se mogu osvežiti raznim stvarima. Nema kraja kombinovanju. Isto tako, omiljena stvar mnogih takmičara, mesna boila presečena voćnom aromom, uz pomoć ove spravice spremi se na licu mesta za minut.

Za kraj još jedan praktičan savet, iskustvo stečeno na vodi. Pre par godina na vodi bogatoj ribom, nikako nismo mogli da dobijemo bilo šta krupnije. Posle dva dana paćenja sa kilašima, pomogla je velika boila, ali prezentovana krajnje čudno. U PVA kesu smo trpali halibut pelete, ali tretirane u čistom ribljem ulju. Prvo sam mislio da je slučajnost (čitaj: mrzelo me je da opet uljim pelete). Na čiste se ništa nije dešavalo. Čim sam ih napucao masnoćom - udarac. I sve velike ribe. Napominjem da solo ista boila na istom mestu, ništa nije dala. I napominjem da je kasnije bilo koja boila, ovako opkoljena masnoćom, pecala.

Do skora, ovaj jednostavan proizvod smo morali čekati da stigne ko zna odakle. Zahvaljujući razumevanju uvoznika, možete ga naći u svakoj bolje opremljenoj ribolovačkoj radnji i to zaista po ceni mnogo nižoj od one koju smo ranije plaćali. Iskoristite to na najbolji mogući način.

 

Autor teksta: Blagoje Nemčev
Objavljeno u ribolovačkom magazinu "Reviri Srbije", broj 24, Mart 2011

Ostavite komentar