Promišljanje mamaca

Postavio Pedja Pašćan 13/11/2018 0 Komentara Ribolovački tekstovi,

DA LI JE FORMA OKRUGLOG MAMCA NAJBOLJA?

 

Razvoj opreme svakoga dana sve više i više napreduje, i to je dobra stvar. Dobra je, jer naš protivnik, šaran, zna kako da se izbori sa većinom današnjih prezentacija. S toga, mi pecaroši moramo stalno razmišljati o tome kako da ga nadmudrimo. Ne znam kako to vi, čitaoci, radite ali smatram da je veoma važno da uvek sami držite sve konce u svojim rukama i da se nikad ne oslonite u potpunosti na sreću. Iz tog razloga ću, kad god je to moguće, uraditi sve i iskoristiti svaku, i najmanju mogućnost, koja može uticati da steknem prednost u odnosu na šarana. U ovom članku ću vam pokazati kako da funkcionalnost vaše opreme okrenete u vašu korist, razmatrajući korišćenje mamca za udicu. Razmotrićemo kako pozicija boile na dlaci utiče na zakačinjanje, ali takođe i kako možemo sami uticati, prezentujući naš mamac na dno na mnogo efektivniji način.

 

UTICAJ BOILE NA ZAKAČINJANJE

 

U situacijama kada šaran zagrize, veliki uticaj na poziciju udice imaju boile. Konstruktori gotovo svih oprema ovu činjenicu uzimaju u obzir veoma malo, ili čak ne uopšte, a po mom mišljenju, to je propuštena prilika za značajno poboljšavanje efektivnosti. Boila na dlaci, usled svog okruglog oblika, može na dno pasti na bilo koju stranu. S toga okrugli oblik može prouzrokovati lošu prezentaciju, pogotovo ako, prilikom zabacivanja, mamac padne ukoso a olovo ostane da leži u dubljem delu. Rezultat možete naslutiti i sami - okrugla boila će se otkotrljati prema olovu u dublji deo vode. To za posledicu može imati zapetljavanje prezentacije. Takođe, neke druge vrste riba mogu jednostavno pomeriti mamac i posledice će biti iste. Ako razmislite o svemu navedenom, brzo ćete doći do zaključka da naša prezentacija mora da bude odlično nameštena. Ako, poput mene, volite da koristitie podvodnu kameru, ili možda volite da ronite oko mesta zabacivanja, uvidećete da mi pecaroši mnogo toga prepuštamo slučaju. Kada sam to shvatio, počeo sam da eksperimentišem sa različitim načinima prezentacije mamaca, sa željom da ih pozicioniram na dnu baš onako kako sam ja to zamislio. Ideja vodilja je maksimalna mogućnost uticanja na način na koji će se udica zakačiti za šaranova usta, sa željom da što više smanjim mogućnost otkačinjanja i gubitka ribe. Takođe, želja mi je bila da na mestima na kojima šaran opustoši svu prihranu, ali mamac ostane netaknut, poboljšam šanse za ulov. Drugi pecaroši koji su koristili moje observacije su takođe hvatali značajnije veći broj riba. Napominjem da sad pričamo isključivo o prilagođavanju opreme/prezentacije mamaca. Što se mene tiče, ovi nalazi su razlog više da nastavim sa eksperimentom.Uvek sam od drugih pecaroša učio kako neke stvari treba raditi. Takođe, i kako neke ne treba, ali o tome drugom prilikom, to je potpuno druga priča. Prvu opremu koju sam napravio vođen ovim mislima je poli-oprema. Koristio sam mali 8mm pop-up na trupu udice. Pop-up se stavlja na dlaku i zatim namešta na trup udice. Ideja je da pop-up, korišćen na ovaj način, podiže udicu sa dna, nameštajući je tako da postane još agresivnija. U ovom članku ću vam objasniti kako se pravi takva oprema. „Poli-oprema.“ Ova oprema predstavlja začetak moje ideje o tome kako ništa ne treba prepuštati slučaju.

 

OBLIK MAMCA UTIČE NA NAČIN ZAKAČINJANJA

 

Kada pecate na neravnim podlogama morate prilagoditi oblik mamca. To je princip po kojem pecam na velikim rekama, gde se mamac lako pomera ili se počne okretati, usled vodene struje. Da bi se napravio mamac koji ostaje čvrsto na dnu, najbolje je izmrviti boile a zatim ih tretirati parom ili ih držati u ključaloj vodi. Ti procesi će dati mamcima oblik nalik hamburgeru, te će mamci ostati osigurani na dnu, uprkos svim gore navedenim uslovima. Ono što me je privuklo ovakvom mamcu je njegov pljosnati oblik, usled kojeg može da padne samo na dve strane. Koristeći drugačiju formu, sada mogu odabrati kako će moj mamac pasti na dno, za razliku od okruglog oblika. Zahvaljujući zaobljenosti mamca, udica se može lako zamaskirati i dlaka se može provući sa bilo koje strane. Moguće je da efekat zakačinjanja može biti smanjen usled pozicije boile u odnosu na udicu. Koristeći oblik ili efekat podizanja pop-upa, možemo prilagoditi početnu tačku dlake. Ali to nije sve, oblik, takođe, određuje kako se čestice hrane ponašaju u šaranovim ustima. Čak i sam čin ulova može biti određen oblikom ili disbalansom mamca. Setite se „sneško belić opreme“ (oprema sa neutralnom plovnosti, na kojoj udica leži na dnu dok se boila uzdiže i pospešuje uočljivost). Kada koristite ovakvu opremu, početna pozicija dlake je uvek ista, a usled sile koja vuče naviše, dlaka će tek dodirivati dno, što znači da će dlaka i udica uvek biti u istoj poziciji.

 

EFEKAT PODIZANJA BOILA

 

Ovaj efekat je prvi put svesno upotrebljivan kod mugga-opreme. Ja sam takođe koristio taj princip, ali ne sa plutom, jer ona značajno utiče na dugotrajnost mamca. Više volim da iskoristim pop-upove ili specijalno oblikovane mamce koji su napravljeni od polovine pop-upa i polovine tonuće boile. Ako ste poput mene i volite da pecate na ranije prihranjivanom mestu, korišćenje pop-upova nije uvek najbolje rešenje. Ribe su tada fokusirane na mamce koji se nalaze na dnu i popup prezentacije će, u većini slučajeva, najverovatnije biti ignorisane. Međutim, kada se koristi otežana popup prezentacija, sa kuglicom kao boila stoperom, može se profi tirati i sa mesta koja su ranije prihranjivana. To se događa usled toga što se trup udice podiže sa dna usled plovnosti pop-upa. Ako tačno odredite dužinu dlake, vrh udice će uvek biti okrenut na dole, u poziciji za napad. Kada šaran usisa prezentaciju, udica će se naći u odličnoj poziciji za zakačinjanje. Čim se riba pomeri, udica će se čvrsto zakačiti za unutrašnju stanu šaranovih usta. Veoma je važno da, pri pravljenju ovakve opreme, koristite mekane niti. Kao dodatno otežanje, u vidu sinkera, možete koristiti git, na nekih 1-3cm od udice. To će obezbediti poboljšan efekat okretanja udice i osigurati dobro kačenje. Postoji mnogo varijacija pri podizanju udice i nameštanju vrha udice. Kada koristite „obrnutog sneška belića“, prvo postavljate pop-up a onda tonuću boilu, ovaj efekat je veoma lako napraviti. Ja takođe pecam sa tzv. teškim mamcima. Koristeći veću kuglicu kao stoper za boile, možete postići efekat podizanja na normalnim tonućim boilama, mada ne u istoj meri kao sa popup boilama.Veoma je bitno da dužina dlake ne bude prekratka. Nešto duža dlaka daje bolje rezultate. To je zbog toga što, ako je dlaka prekratka, boila ne daje udici dovoljno prostora za dobro zakačinjanje. Za ovaj sistem, smatram da najbolja dužina iznosi najmanje centimetar između boile i okuke udice (kada koristite 20mm boile i udicu veličine 8). Udica mora doći ispod boile, kako bi se dobro zakačila za usta ribe.

 

HRANJENJE ŠARANA

 

Sada možda mislite - ako je šaran usisao mamac, mamac će se ponašati drugačije nego što mi to imamo na umu. Slažem se sa vama da je praksa često drugačija od teorije, i da su mnoge promenljive uključene u celu priču, ali ja sam ustanovio neke činjenice koje želim da podelimsa vama. Tokom probnog izleta, moj prijatelj je pecao sa konvencionalnim sistemom a ja sam radio sa specijalnim mamcima i olovnom kuglicom iza bodlje (na udici). Tokom izleta, broj riba na mojoj strani je prevagnuo. Takođe, broj ulovljenih deverika i linjaka je pokazao da je moja oprema bila efi kasna. Očigledno je da će, kada riba zagrize, udica biti u takvoj poziciji da se lakše probije kroz riblja usta. Kada sam gledao mesta na kojima se udica zakačila, primetio sam da je to tačno ispod usne, za razliku od ostalih sistema, kod kojih bi se udica najčešće zakačinjala u uglu usta. To me je ubedilo u to da sistem izrazito utiče na to kako će se riba zakačiti. Ako mene pitate, samo obratite pažnju na to kako šaran obično usisava hranu i videćete da to nije slučajnost. Ubacivanje boila partikli se primenjuje zato što ih vakum uvlači u usnu duplju. Voda koja je uvučena odlazi kroz usnu duplju i napušta je kroz škrge. To omogućava šaranu da na veoma poseban način usisava hranu. Konkretno, to znači da snažan mlaz vode usisava mamac. Ja ne mislim, kao što se često napominje, da se u šaranovim ustima nalazi mnoštvo vrtloga, koji utiču na efektivnost naše opreme. Kako voda prolazi kroz usta, usnu duplju a zatim izlazi kroz škrge, ovaj sled je veoma buran i brz. Postoji još jedan način izbacivanja vode, a to je pljuvanjem, direktno kroz usta. Ovo takođe objašnjava zašto je ova oprema tako efektivna. Veličina boile osigurava da mlaz vode ima kontrolu nad sledom događaja, a veličina udice je zanemarljiva, pogotovo kada se kombinuje sa težinom olovne kuglice koja se nalazi iza bodlje. To osigurava da će se udica čvrsto pozicionirati u donji deo usta, sa dobro okrenutim šiljkom.

 

DUŽINA OPREME

 

Zahvaljujući ekstremno agresivnoj poziciji koju udica zauzima kada riba zagrize, moguće je pecati na malim udaljenostima. Ja koristim helikopter sistem i opremu dugačku između 2,5 i 7,5cm. Želim da se udica zakači tačno u momentu kada šaran zatvara svoja usta. Kada je oprema predugačka, ostavljate šaranu priliku da „istražuje“ opremu i tako nađe način da ispljune udicu. Za hvatanje stidljivih riba, ovaj faktor iznenađenja je možda najvažnije oružje koje imate u arsenalu.

 

Autor teksta: Ernesto Kamminga
Objavljeno u ribolovačkom magazinu "Reviri Srbije", broj 31, Oktobar 2011

Ostavite komentar