Prohodni ili "In Line" šaranski sistemi

Postavio sportski ribolov 10/05/2017 0 Komentara Ribolovački pribor i oprema,

Ribolov prohodnim sistemima verovatno datira od najranijih ribolovačkih pokušaja i prvih ručno napravljenih prohodnih olova. Iako ih puno ribolovaca danas s podsmehom odbacuje, razne verzije prohodnih montaža još uvek su odlična rešenja u mnogim ribolovnim situacijama. Kod ribolova na reci, kad se jako puno sistema gubi na rečnom dnu, zbog svoje jednostavnosti i ekonomičnosti, ovi sistemi su neretko i nezamenjivi...

Prohodna montaža s pljosnatim „in line” olovom i mekom tubom

Izrada: na glavni najlon navučete mekanu silikonsku tubu, dužine obavezno duže od predveza s kojim nameravate loviti. Zatim gumenu spojnicu za olovo, a na kraju pljosnato „in line” olovo. Za kraj najlona potom zavežete već gotovi predvez, spojite gumenom spojnicom silikonsku tubu s olovom, i montaža je gotova.

Prednosti: vrlo lagana i jednostavna montaža, kao i smanjena mogućnost zapetljavanja. To je vrlo jednostavan i pouzdan sistem prikladan kako za lov na reci (u mirnijoj vodi), tako i na jezeru. Sistem se može koristiti prilikom lova uz travu ili granje, jer tuba do određene mere štiti najlon od habanja, dok prohodno klizno olovo stvara najmanji mogući otpor prilikom zamaranja ribe u vodi punoj različitih prepreka (trave, granja i sl…).

Nedostaci: jedino u ceni. Naime, ovakva su olova uvek nešto skuplja, pogotovo ako su od renomiranih firmi. Ako se ovim sistemom lovi u uslovima otvorene vode, kad udica nema gde da se zakači, problema nema, jer nekoliko takvih sistema može potrajati i celu sezonu. Međutim, ako lovite u granju, ili u jačem kršu, kada svako „prefilavanje” udica ili zamaranje ribe počinje molitvom (samo da ne ostane u granju). Za noć se vrlo lako može potrošiti i preko desetak sistema. A to vam ponekad, morate priznati, može višestruko poskupeti ribolov.

 

Modifikovana „in line” montaža bez tube

Izrada: vrlo jednostavna. Na osnovni najlon navučete „specijalno” prohodno olovo i zavežete predvez. Olovo je aerodinamičnog oblika i pogodno je za dalje zabačaje. Ako ste ljubitelj tuba, možete je dodati. Što je kraći predvez, to su zabačaji dalji, a petljanje sistema manje. Ako želite zabaciti još dalje, smanjite veličinu mamca i udice, i lovite na jedan mamac.

Prednosti: pogodno za sve uslove ribolova. Kako na otvorenoj vodi, tako i u zatravljenim vodama, granju i kršu. Montaža je lagana, a pouzdanost sistema velika.

Nedostaci: u ceni ovakvih olova. Ako lovite u granju ili u kršu, gubitak sistema je nešto sa čime se unapred mora računati. Najbolja mesta za lov šarana neretko su „gutači udica i sistema”, pa ponekad u takvim situacijama treba povesti računa i o ribolovačkom budžetu.

 

Montaža „kameno doba”

Izrada: na osnovni najlon navučete najobičnije pljosnato šestougaono olovo, i zatim na njega zavežete predvez. Ako želite, možete između olova i predveza postaviti jednu gumenu kuglicu, koja štiti čvor od udaranja olova. Usled nedostatka iste, možete se poslužiti malim lukavstvom mog kuma Denisa. Naime, rupu na onom kraju olova koja seda na čvor možete nekim ekserom, iglom ili nečim sličnim dodatno proširiti. Tako, kad olovo prilikom zabacivanja dođe do predveza (virble), čvor ostaje unutra i tako se štiti od oštećenja. Vrlo jednostavno, ali i mudro, zar ne?

Znam kako će se mnogi podrugljivo nasmejati ovom arhaizmu, ali postoji razlog zašto sam ga odlučio spomenuti. Ovako je, pre popriličnog broja godina počeo moj ozbiljni lov na šarana i amura. Sistem je radio onda, a verujte radi još uvek i danas.

Prednosti: prvenstveno jednostavnost izrade i minimalna cena koštanja. Sećam se jednog ribolova na Kupi kad smo kum i ja za jednu noć potrošili svaki po desetak raznoraznih sistema. Voda je bila malo „napeta”, udice su zapinjale i ostajale u kamenju i ugljenim stenama, ali šarani su grizli. Kako smo za kratko vreme potrošili skoro sve što je bilo na repertoaru od sistema, počeli smo silom prilika loviti na ono što smo našli u kutiji. Tada se pokazalo da stari dobri, pljosnati, šestougaoni još uvek nisu za penziju! Kako smo mi to u našim glavama već odavno odlučili, i šaka tih olova spasila je ribolov odradivši posao do kraja. Tu smo noć ulovili 5 šarana težine oko 10 kg, naučili da se više nikad ničemu ne treba rugati, niti stare proverene sisteme bez razloga otpisivati. Čovek nikad ne zna šta ga u ribolovu sve može snaći. Od tada, ma šta ko o tome mislio, ja redovno u svojoj ribarskoj kutiji čuvam nekoliko 100-gramskih pljosnatih, današnjim modernim ribolovcima već pomalo smeš- nih i zaboravljenih, olova, zlu ne trebalo.

Ovaj se sistem može koristiti kako na reci, tako i na jezeru, ali ipak najčešće kao zlatna rezerva u vašoj kutiji za pribor.

Nedostaci: nema smisla nabrajati nedostatke, kada se zna da su moderna aerodinamična olova bolja za dalje zabačaje, kamuflažna olova manje uočljiva na dnu, da se montaže s tubama ređe mrse...

 

Ribolov amura prohodnim sistemima

Amuri su vrlo neobične ribe i njihovi „udarci” variraju od umerenih trzaja, blagog povlačenja, pa sve do naglog otpu- štanja najlona kad riba pokupi mamac i krene ka obali. Ukoliko lovite na klasični prohodni sistem, a amur je uzeo mamac i krenuo prema obali, vrlo su velike šanse da vam duboko proguta i ždrelnim zubima pregrize predvez. Jedan od načina da tome doskočite je upotreba štopera u ribolovu. Naime, dovoljno je na osnovni najlon, pre nego što na njega navučete olovo, montirati štoper. Tako kad amur pokupi mamac s udicom i krene ka obali, udarcem štopera u olovo udica se sama zabija ribi u usta. U tom slučaju dovoljno je blagim zatezanjem štapa samo „potvrditi” ribu.

Ipak, bilo bi fer napomenuti i sam način kontriranja u takvim slučajevima. Ako se najlon naglo opusti, i ako odmah zategnete, u većini slučajeva nećete uloviti ništa. Puno je bolja ideja samo u ruke uzeti štap, i kako riba prilazi obali, blago namotavati špulnu. Kada amur stane, počne da se okreće od ribolovca, treba na prstu čekati da se najlon blago zategne, a tek onda snažno kontrirati. Veliki su amuri vrlo lukave ribe i ponekad, ako ih ne poznate, mogu se vrlo neprijatno poigravati sa vama i va- šim živcima.

 

Dobro je poznavati što više sistema, i svaki od njih upotrebiti prema vlastitoj proceni baš tamo gde je najkorisniji. Danas postoji veliki broj različitih razrađenih lovnih kombinacija sistema, ne morate ih samo slepo kopirati. Ponekad pokušajte napraviti vlastitu modifikaciju nekog već postojećeg, prilagoditi je uslovima na vodi. Možda vas rezultati ribolova iznenade.

 

Autor teksta: Krešimir Kuri
Objavljeno u ribolovačkom magazinu "Reviri Srbije", broj 13, april 2010.

Ostavite komentar