Prihranom do uspeha, glavom do pobede

Postavio Pedja Pašćan 08/05/2019 0 Komentara Ribolovački pribor i oprema,

Napredak koji u poslednjih desetak godina beleži takmičarski ribolov, nemoguće je sagledati samo kroz pusto nabrajanje tehničkih inovacija i poboljšanja pribora i opreme.

Klonite se polemika o vrstama materijala od kojih su izrađeni najkvalitetniji štapovi, nanotehnologija i karakteristika HMS karbona, one su ipak primerenije tehnolozima i inženjerima, dok će srž problematike ostati izvan vašeg opažanja.

Dakle, sve moguće inovacije neće rešiti neke od osnovnih dilema tako karakterističnih u takmičarskom ribolovu, a pre svega ne taktiku koju planirate sprovesti. Kada god se nađete na nekoj takmičarskoj stazi, bilo da ste na njoj prvi ili stoti put, uvek u glavi „premotajte“ nekoliko scenarija, oslanjajući se na iskustvo ili instinkt. Nakon određenog vremena shvatićete da mnoge situacije na vodi proističu iz nekih zakonitosti koje su predvidive, ali ćete isto tako shvatiti da ima bezbroj nepredvidivih činilaca koji će vas naterati da činite razne „nelogične“ stvari. Zbog toga je važno uvek prikupiti što više informacija o vodi na kojoj se takmičite. Na taj način ćete znati koja vrsta ribe je dominantna, koja joj je prosečna lovna težina, dubina i protok vode, pa ćete sasvim lako, već unapred, znati koji model udice ćete najverovatnije koristiti, koju vrstu i težinu plovka i koju debljinu elastika. Na prvi pogled reklo bi se da se gotovo sve zna, ali svi smo svesni da to ni približno u praksi nije tako.

Na istoj vodi retko se dešava da dva uzastopna dana donesu potpuno isto pecanje, pa je razumljivo da ključ ne leži u pobrojanim detaljima tehničke prirode, niti će spoznaja o molekularnoj strukturi i vrsti karbona u vašem štapu išta pomoći. Činjenica je da će onu finu, ali ipak na kraju ubedljivu razliku činiti odabrana taktika pecanja i prihrane. Bez obzira što se i ovde manje-više sve zna, ljubitelji debatnih klubova prelaze sa karbona na stimulatore apetita, izgladnjivače i raznotazne „čarobne“ dodatke, valjda na taj način hraneći sopstveno samopouzdanje.

Otkriću vam tajnu! Najveća „hrana“ sopstvenom samopouzdanju je iskustvo i individualna sposobnost svakog od nas da se pravovremeno prilagodimo situaciji na vodi. Hajde da na ovom mestu podvučemo crtu: znate vodu na kojoj pecate, znate šta tamo od ribe sve ima, znate osnovne hidrološke karakteristike vode - unapred ste spremili odgovarajuće sisteme (upotrebljive sisteme za varijantu 1, varijantu 2...), odabrali ste primamu ili kombinaciju u koju imate poverenja, nabavili sve potrebne mamce, i? Verovatno svako od takmičara unapred ima svoj imaginarni scenario kako treba otpecati, nešto kao: „U startu ću baciti toliko i toliko kugli primame rukom, posle 10 minuta ću prihranitikupicom samo larve...’’, i tako da kraja takmičenja. Lepo zvuči ali je retko i ostvarivo. Ono što je najvažnije je da u svom scenariju uvek imate racionalno objašnjenje za sve što planirate da radite. Na primer - bacanje veće količine startne primame nešto bliže od 13 metara mora pratiti logična konstatacija da to radite zbog toga što na toj vodi ima mnogo sitne ribe koju planirate da na taj način držite izvan domašaja pozicije koju izgrađujete za krupnu ribu forsiranjem mamaca na liniju od 13 metara, i tako redom za svaki pojedinačni postupak. Ukoliko na ovaj način raščlanite čitav tok takmičenja i sve situacije koje vam mogu pasti na pamet, već ste za jedan korak bliže uspešnom nastupu. Onaj drugi, „krupni“ korak, mogu napraviti samo vrsni takmičari koji su spremni da u datom trenutku na samoj vodi potpuno zanemare sve dotadašnje scenarije i probaju nešto novo. Mnogi će se zapitati šta to novo može da se preduzme kad je već sve spremno i sve se zna, a moja poruka takvima bi bila da oslobode svoj um i da krenu da istražuju marginalne pretpostavke (okvire) svojih scenarija, samo sa jednim ograničenjem - sve što radite mora u glavi imati logičan odgovor. Ni telo, ni um, ne smeju biti „lenji“. Primer prvi: Na svakom takmičenju obavezno hranim i liniju bolonjeza, iako uopše ne planiram da upotrebljavam tu tehniku.

Logika br. 1: Ukoliko bacim primamu na nekih 25-30 metara, znači izvan domašaja šteka, ipak ću na tu poziciju privući u startu neke ribe koje će kasnije doći na najbližu hranjenu liniju šteka, znači kod mene. Logično? Primer drugi: Kada se već lovi bolonjezima ili mečom, uvek se trudim da linija hranjena bude dalja od susednih takmičara, osim ako ne postoji neki veliki razlog da to bude bliže (pojas trave ili neka podvodna prepreka).

Logika br. 2: Na taj način ću privući više ribe na svoju hranjenu poziciju, a bogato iskustvo sa Drine vezano za tehniku ekstremno dugih zabačaja, doneće mi prednost i u tehničkom smislu. Logično? Nabrajanje primera bi moglo potrajati, pa da pređem na poentu - iskoristite svoje prednosti! Ukoliko ste dobri sa sitnom ribom, gledajte da vam to bude prioritet, znači obilna i ritmična prihrana. Pravilo je da što bolje riba radi, to više i češće dohranjujte, cilj vam je da što više ribe imate ispred sebe. I kad mislite da je ima dovoljno, kada vam najbolje ide, tada najviše dohranjujte, jer vam je cilj da ne dozvolite da ta riba ode kod nekog drugog. Ukoliko svoje prednosti vidiš u lovu krupne ribe, taktiku prilagodi tome. Sitnu ribu držite podalje od pozicije na kojoj lovite bonus ribe, prihranjujte mamcima što više. Koristite kupicu, ni prečesto ni preretko. Morate „osetiti“ vodu na kojoj pecate. Naravno, pribor prilagoditi lovu krupne ribe, ne libeći se da stavite ekstremne veličine, bilo udice ili elastika. Na brzim vodama obavezno upotrebljavajte lepljene crve, ali oprez! Tu u tehnološkom smislu ne sme biti ni najmanjih grešaka. Kugla lepljenih crva i rizle mora biti čvrsta i kompaktna, kako bi se postigao željni efekat. Na mnogo važnih međunarodnih takmičenja prevagu smo pravili ovom taktikom. Teška zemlja, malo hrane i obilje mamaca, gde preovlađuju seckane gliste, davljeni crvi i kasteri, uz udicu veličine 12, namamčenu dusom glista ili kombinacijom crva, kaster, larva, ukoliko se očekuje deverika, ili lepljni crvi po nekoliko kugla, pa 10-15 minuta „provera“, pa sve tako dok se ne pojave mrene. Udica veličine 10 namamčena dusom crvića. Sistem mora biti ekstremno jak, na primer osnovni najlon 0,25, podvez 0,20 i najdeblji elastik (1,6-1,8mm), i to puni. Takvim priborom sam u Slovačkoj lagano izvadio mrenu odpreko 3 kilograma, a u Italiji šarana od 7 kilograma. Shodno priči o „premotavanju“ raznih scenarija, u Italiji sam pred drugi krug pecanja kupio najveći meredov i najdeblju šuplju gumu i spremio sistem za kapitalne šarane, pa se ulovljeni šaran (7kg) nikako ne može pripisati slučajnosti, jer je to u tom trenutku bio moj jedini izbor na veoma lošoj poziciji gde jednostavno nije bilo druge ribe. U Slovačkoj sam oba takmičarska dana lovio isključivo mrene, pa otuda krenu i nadimak Barblman.

Na izbornim takmičenjima na stazi u Srpskom Miletiću sam u tri kruga pravio vrhunske rezultate, iako sam u prvom satu bio po pravilu među poslednjima.

Dobar takmičarski pribor može kupiti svako, ostaje vam samo da radite na iskustvu i samopouzdanju. Morate verovati u ono što zamislite, jer samo tako ćete i sprovesti u delo. Razmišljajte i analizirajte, sve što radite mora imati svrhu. Takmičenje traje 4 sata, kao dobra partija šaha ili preferansa, pa iskoristite sve karte su na stolu!

 

Autor teksta: Goran Radović - Gica
Objavljeno u ribolovačkom magazinu "Reviri Srbije", broj 36, Mart 2012

Ostavite komentar