Prezentacija mamca

Postavio Pedja Pašćan 30/07/2018 0 Komentara Ribolovački pribor i oprema,

Pošto smo našli idealno mesto za ribolov i pravilno ga prihranili, još jedna stavka je veoma bitna, predvez tj. način na koji je udica vezana i sistem koji smo odabrali. Najvažniji deo našeg alata za ribolov je taj deo na kraju, sve ostalo je manje bitno. Štap može biti paraboličan ili oštar pa se tome i prilagođavamo, ali za uspešan ulazak ribe u meredov ipak je najvažnije kako je udica ubola.

Da bi predvez bio uspešan, potrebno je mnogo truda i eksperimentisanja. Preneću neka svoja iskustva na tu temu. Koliko puta vam se desilo da sve uradite kako treba što se tiče odabira mesta i prihrane a rezultat je mršav? Tek poneki udarac, usput se riba i otkači prilikom izvlačenja? To je, maltene sigurno, loša prezentacija. Na mnogo podvodnih snimaka sa interneta videćete kako šaran bezbroj puta usisa i ispljune loše prezentovan mamac, a na indikatoru se ništa ne vidi. Zamislite ribolovca koji se nervira jer misli da riba tog dana neće da jede. Da bi ovo izbegli morate posvetiti veliku pažnju ovom delu opreme i dovesti ga maltene do savršenstva.

Ako pecate na muljevitom terenu, tvrdom dnu ili na mestu koje obiluje vodenom vegetacijom svoj sistem ćete prilagoditi tim uslovima. Takođe je bitno i godišnje doba, temperatura i dubina vode, njena prozirnost. Izgleda dosta komplikovano, ali to je čar ovog sporta, pa ko hoće da bude uspešan mora da se prilagodi. Kod svakog sistema je polazna osnova da je olovo to koje kači udicu, sem kod klizećeg sistema (tzv. running rig-a) kod kojeg je potrebno dati blagu kontru da se udica zakači. Kod polufi ksnih sistema koje uglavnom koristimo, kontra je nepoželjna jer nam nanosi više štete nego koristi. Dakle, olovo kači udicu. Odabirom dobro izbalansiranog olova stičemo preduslov da udica na predvezu obavi posao na pravi način. Težina olova treba da bude skoncentrisana u jednoj tački što je, iz mog iskustva, najbolje korišćenjem safety rig-a.

Postoji dodatno olovo koje se koristi za poleganje osnovnog najlona po dnu (fl ying back leads), koje daje odlične rezultate na dosta voda. Montira se na sistem tako što prvo njega navučemo na osnovni najlon pa onda sve ostalo. Sada dolazimo do predveza koji je i najvažniji deo sistema. Izbor predveza je ogroman da bi posvetili pažnju svakom ponaosob. Koristim par onih u koje imam neograničeno poverenje: Blow back rig, u svim stuacijama i uslovima, D rig za plivajuće boile. Dužinu dlake prilagođavate mamcu i vrsti ribe koja se lovi. Iskustvo mi govori da za šarana odmaknem mamac od udice (duža dlaka) dok za amura mamac treba da bude tik uz udicu (kraća dlaka). Za hladne dane najlonski predvez na klizećem sistemu, standardno struna za predvez sa izolacijom, razni kombo linkovi ali na polufi ksnom sistemu. Kombinacija na stotine a treba izabrati onu pravu, onu koja će dati naj- rezultat. Na tri štapa montirate različite sistemepredveze pa pratite koji daje najviše uboda. Naravno, često im menjate mesta da bi bili sigurni da nije tačka uzimanja u pitanju. Uložićete dosta truda i vremena u sve ovo. Na kraju ćete biti prezadovoljni kada na nekoj vodi svi u čudu gledaju kako hvatate ribu a taj dan “ne radi baš dobro”.

Udica mora biti čvrsta, oštra (jako bitno je često proveravati oštrinu - čim primetite da ju je izgubila, zamenite je), i oblika koji odgovara predvezu koji pravite. Udica vezana na jedan od načina koji ne daje dobar rezultat? Ovo ne mora da znači da ona ne valja. Da bi sud bio konačan, treba probati više načina vezivanja (sinkovati je termo bužirom, menjati dužinu dlake…). Ako predvez funkcioniše kako treba, udica se zabada dublje u donju usnu, koja je najtvrđa a to obezbeđuje sigurnost u vađenju. Svako kačenje u stranu nosi rizik da se riba otkači i pritom grozno povredi cepanjem usta. To se, nažalost, može videti na nekim komercijalnim vodama gde ribe imaju unakažena usta. Takođe treba izbegavati udice koje “prošivaju” na više mesta pa prilikom vađenja nanosimo teške povrede našem drugaru šaranu.

Odabir sistema tj. predveza za ribolov uslovljava situacija na terenu. Posmatranjem vode možete izvesti gomilu korisnih zaključaka. Ako je riba na površini, što je jako čest slučaj na vodama bogatim planktonom, prilagodite se korišćenjem sistema za podizanje mamca blizu površine (zig rig, dobar i za zatravljene terene). Ako je u nekim srednjim slojevima, opet reagujete podizanjem mamca. Ako je na dnu - kakvo je dno? Ako ima mulja, blago podignut mamac, ako je tvrdo: tonući mamac. Dakle, puno rada i neprekidnog eksperimentisanja da bi došli do ulova a ne dremanje uz promenu mamca svaka dva sata… A ribe ni od korova. Danas nam internet daje mnogo prostora da učimo o ovoj temi, koristite ga maksimalno. Naučeno proverite na vodi i eto prilike da poboljšate uspeh u ribolovu.

 

Autor teksta: Nenad Milanović
Objavljeno u ribolovačkom magazinu "Reviri Srbije", broj 28, Jul 2011

Ostavite komentar