Power Gum u službi fideraša

Postavio sportski ribolov 08/05/2017 2 Komentara Ribolovački tekstovi,

Power gum je veliki prijatelj feeder montaže, i jedna je od nužnih potrepština, koja ne bi trebala da izostane iz pribora feederaša. Kako da vežemo montažu sa upotrebom power guma, a da ona bude sigurna pokazuje nam Gabor Döme...

Kao što je to slučaj i sa velikim brojem drugih ribolovačkih potrepština i Power Gum vuče svoje korene iz Engleske. Za ovaj izum dovitljivih ostrvljana, bez da puno preteramo, možemo reći da je otkriće revolucionarnih razmera s obzirom da je otvorio nove dimenzije u finim ribolovnim tehnikama.

 

Kolege plovkaroši za razliku od ranijeg perioda zahvaljujući power gumu sada mogu sa velikim šansama loviti i krupne ribe. I to ne samo sa match tehnikom već i sa štek štapom gde nema mašinice. I feederaši sve češće posežu za power gumom (ili za feeder gumom za koje proizvođači tvrde da su prilagođeni feeder tehnici), jer zahvaljujući ovoj elastičnoj gumi kad god zatreba mogu profiniti ili fino naštelovati montažu.

 

Naime, ona omogućuje korišćenje i takvog finog predveza kojeg inače ne bi imalo smisla vezati, kao na primer predvez debljine 0,10 ili 0,08 mm. Ili da na deblji osnovni najlon vežemo nesrazmerno tanji predvez. Na primer, ako nam je na špulni osnovni najlon 0,20 pomoću power guma možemo vezati na njega i predvez debljine 0,14 mm bez bojazni da će se taj predvez lako pokidati. Power Gum je prijatelj feeder montaže jer daje garanciju od kidanja. Kod iznenadnog bega ribe on će da amortizuje udarac i na taj način će uveliko da smanji verovatnoću pucanja predveza! Koristimo li power gum najlon će nam uvek biti zategnut posle kačenja čak i u situacijama kad prefrigane krupne ribe zatresu glavom da bi se oslobodile udice. Budemo li se odlučili za upotrebu power guma dobro je da znamo da će nam biti potrebno nešto vremena, dok „osetimo” ponašanje našeg štapa, pa i celokupne opreme. Pre svega se to odnosi na daljinu i preciznost zabačaja, a trebaće nam i nešto prakse zbog usporenosti kontre, koju prouzrokuje rastegljiva guma.

 

Feeder gum, kao i power gum je specijalni, elastični materijal, čija mekoća i rastegljivost zavise od tipa, a rastegljivost može biti višestruka od osnovne dužine. Neki proizvođači, poput Trabucco-a već nude fabričko pripremljene gotove feeder montaže, koje se mogu kupiti u bolje opskrbljenim prodavnicama ribolovačke opreme. Međutim, ako sami želimo da vežemo montažu, ne smemo ispustiti iz vida da se ne radi o običnom pecaroškom najlonu, niti o struni. Način kako da vežemo sigurnu montažu sa upotrebom power guma, a da se čvorovi ne razvežu, pokazuje nam kroz konkretan primer naš stari prijatelj, feeder specijalista Gabor Döme.

 

Autor teksta: Ištvan Kazi
Objavljeno u ribolovačkom magazinu "Reviri Srbije", broj 13, april 2010.

2 Komentara

aleksa_vzd:
17/10/2017, 01:53:20 PM
Odgovori

Upotreba power/feeder gume, čini mi se, nije tako saživjela kako se to isprva činilo. U takmičarskom feeder ribolovu njena upotreba nije ni dozvoljena. Treba imati na umu da monofil bez obzira koliko velik promjer(debljinu)imao, ima neku "iztezljivost", dok upredenica, bez obzira koliko tanka bila..nema nikakvu.Upotreba gume mi se čini logičnom kod onih fideraša koji koriste upredenicu i kao osnovnu nit i kao predvez. U tom slučaju bi(kod kontre) bez gume vjerovatno došlo do toga da bi udica "pocijepala" ribi usta.Posebno ako se lovi na većim daljinama. U ovom textu g.Ištvana Kazi-ja iz 2010god. navodi se primjer sa monofilima(najlon) od 0,20mm kao osnovnog/nosećeg najlona i 0,14mm kao predveza. Upotreba tih dviju "debljina" nije nikakav nesrazmjer. Lovio sam sa predvezom 0,14mm i na deblji osnovni najlon od 0,20mm pa nije dolazilo do pucanja.

miko:
27/06/2019, 08:14:13 PM
Odgovori

znate sta da vam kazem ta pover gumica nije nizasta kaze da ima prednost kod istezanja da nemoze riba da se otkaci prvenstveno kaze ybog spadanja ribe sa udice da riba se ne otkacuje ljudi od 10 riba meni se na fider otkacilo 4 i to sve vece ribe sto je paradoks jel kazu ta guma to sprecava ali kad sam stavio cist predvez ma nijedna se nije otkacila jer kad riba dodje do obale pocinje jaca borba ona zateze tu gumicu i popusta i u tom popustanju ona se otkaci znaci Power gum je kerova k**a i nista vise ocvikao sam je i bacio..

Ostavite komentar