Poljski džig - Kogut

Postavio sportski ribolov 23/03/2021 0 Komentara Ribolovački pribor i oprema,

Sredinom 80-ih godina prošlog veka, u tadasnjoj izmučenoj socijalističkoj Poljskoj nekolicina ribolovaca je imala sreću da od svojih rođaka i prijatelja iz Amerike dobije varalice, tzv. Bucktail jiggs - džigove. Čuli su da su lovne, međutim niko nije znao kako pravilno da ih koristi, a još manje njih je znalo šta je današnje džigovanje u pravom smislu te reči, tehnika varaličarenja bez koje se ne može zamisliti današnji lov grabljivica i koja postaje sve popularnija i rasprostranjenija.

Džig kogut braon

Par upornih Poljaka je imalo sreću da na svojim udicama bucktailova vidi prve smuđeve i štuke i to na poznatom Kozlowa Gora jezeru gde je sve i počelo. Poznato kao izuzetno težak teren, pun panjeva i granja, podvodnog rastinja, siromašnim ribolovcima koji su taman savladali tehniku je uzelo i to malo varalica. Bilo je teško i skupo doći do novih i u tadašnjoj siromašnoj Poljskoj sve osim masti, soli i sećera se smatralo luksuzom. Međutim, domišljati ribolovci su počeli da smišljaju načine da ih naprave sami. Tada bogata priroda i šume pune pernate divljači poput fazana, ali i domaćih petlova, ćurki, paunova, golubova i vuna koju su žene ispredale i od nje plele čarape, džempere, kape i šalove bilo je sve što im je trebalo za prvu imitaciju odn.poljsku varijantu bucktaila, koju su, kako mnoge kolege kažu i nazvali po svojim petlovima - Kogut.

 

Nakon skoro 40 godina od tada, kogut je prošao kroz brojne izmene i varijacije, a tradicionalno se pravio od livene olovne okrugle glave koja je imala kraj za vezivanje osnovnog najlona i drugi kraj prave žice za povezivanje sa trokrakom, dvokrakom ili jednokrakom udicom, šta je ko imao u tom trenutku. Autor teksta ima svoju varijantu Kogut džiga. Trokraku, dvokraku ili jednokraku udicu povezujem sa ruskom čiburaškom koja omogućava zaista laku izmenu otežanja zahvaljujući žičanom umetku koji se lako vadi i vraća iz olova. Pored čiburaške, tu je i popularni fleksi džig, koji postoji u raznim oblicima, klasični okrugli, football jigg oblik itd. Za dodatno povećavanje autonomije i pokretljivosti same varalice možete koristiti split ringove i povezati udicu pomocu njih i to i kod iburaske i kod fleksi glave. Potreban materijal za izradu koguta je dakle : fleksi glava ili iburaska, kvalitetne udice trokrake, dvokrake ili jednokrake poput VMC-ovih, ili Ownerovih, Gamakatsu modela, narocito efikasnog barbarian oblika koji rado koristim i kod montaže klasičnog silikona ili ruskih porolonki, (varalica ribolikog oblika od sunđera). Dalje, potrebno vam je perje, prirodno ili bojeno, konac za pletenje u raznim bojama, pustite mašti na volju, zatim eventualno super lepak i bakarna ili neka druga žica za uvezivanje materijala. Možete koristiti i obojene glave ili ih sami bojiti ili nalepiti 3D oči na njih.

 

Džig kogut beliRibolovačke radnje obiluju materijalima za izradu mušica i strimera i to po veoma povoljnim cenama. Recimo 50 jardi ili 45.5 metara sintetičkog konca tkz. Body (telo) kosta svega 120 dinara, veštačka vuna - konac, za izradu tela u dužini od 5 metara je samo 70 dinara, i postoji kao i gore pomenuti konac u velikom broju boja. Tu su i već gotova isečena krila za mušice, veštačke nožice, lojno pero patke, dabing materijali za vezivanje, zatim upredeni dabing sa bakarnom žicom, razni strimer fiberi i sve to po cenama od 150 do 350 din.u zavisnosti od dužine i brenda. Kogut je tradicionalno dužine između 7 i 12cm, mada možete praviti i duže, do ak 20 ili 25 cm, kakvi bi bili upotrebljivi za štuku na lakšim otežanjima ili na težim i za soma, zašto da ne.

 

Kogut se vodi džigovanjem, klasično, lerovanjem ili pravolinijskim povlačenjem uz povremeni tvič ili "osmice" vrhom štapa, sa ponekom pauzom, koja imitira ranjeni ili bolesni plen koji gubi snagu i propada ka dnu i koji grabljivice najčešće i napadaju. Poljski džig se najbolje pokazao u periodima slabe i smanjene aktivnosti grabljivica koje izgleda ne mogu lako odoleti magiji prirodnih usporenih i valovitih pokreta koguta pod vodom. Prednost koguta je što ga i najslabiji vodeni tok pokreće čak i u mirovanju, kada je na dnu ili u pauzi povlačenja.

 

Bio je dugo godina strogo čuvana tajna a i dan danas čini 70%-80% od ukupnog broja i vrsta varalica u varaličarskim kutijama poljskih ribolovaca i njihov prvi izbor na vodi.

 

Autor teksta: Dragan Milošević
www.sportskiribolov.com

Tagovi: džig ribolov kogut

Ostavite komentar