Plovak III-deo

Postavio Pedja Pašćan 21/06/2018 0 Komentara Ribolovački pribor i oprema,

Najzad smo došli do samogradnje bolonjeza. U trgovini ste našli pecaljku koja vam odgovara i na koju ćete namotati sprovodnike. Naravno, detaljno ćete je pregledati tako što ćete odviti donji čep štapa i svaki deo ponaosob prekontrolisati.

Sada je veoma lako proveriti koliko je preklapanje segmenata. Ako se bilo koja dva dela isuviše malo preklapaju, odustanite od kupovine. Isto tako, lako se uočavaju eventualne greške u izradi blanka (debljina i mekoća zidova i sl.). Dešava se da je štap oštećen baš na delu koji ne izlazi prilikom rasklapanja. To možete uočiti samo kod teleskopa bez sprovodnika. Kada se na takav štap montiraju sprovodnici, nemoguće je uočiti to oštećenje. Kada birate teleskop koji ćete pretvoriti u bolonjez, vodite računa da će sprovodnici, konac i smola dodatno otežati štap a njegovu oštrinu umanjiti za 20-30%. Prevedeno na naš jezik, štap će postati za oko četvrtinu mekši nego što je bio bez sprovodnika. Ovo je bitno imati na umu, da se ne bi razočarali novom akcijom štapa, mekšom od prvobitne.

Na red dolazi odabir sprovodnika. Pored boje, dužine vrata i oblika, možemo birati i kvalitet. Dubina našeg džepa je direktno proporcionalna kvalitetu sprovodnika. Najvažnije je da sprovodnici budu jednostopalni i srednjeg do dugog vrata. Materijal od koga su izrađeni može biti različit. U principu, i oni jeftiji (izrađeni od silicijum-nitridaili alkonita) odlično će vas služiti dugi niz godina. Ukoliko se odlučite na skuplju varijantu pa izaberete one od silicijum-karbida, titanijuma ili gold-kermeta, znajte da ste izabrali sprovodnike koji će nadživeti i sam štap. Ovakvo zadovoljstvo nije jeftino: cena samo jednog sprovodnika se kreće između pet i deset evra, pa i više.

Sledeće što morate odabrati je držač mašinice. Na žalost, na našem tržištu izbor je prilično oskudan, pa se treba dobro pomučiti nebi li se našlo nešto kvalitetnije. U svakom slučaju, odaberite makar onaj model koji na i u sebi ima meku gumu. Ona obezbeđuje kako bolje naleganje na štap, tako i bolje naleganje mašinice. Ako ste u mogućnosti da nabavite karbonski držač mašinice, slobodno se odlučite za tu kupovinu. Prednosti karbonskog haltera su manja težina i prijatnije držanje, naročito po temperaturama oko nule.

Kada ste izabrali odgovarajuće sprovodnike i držač mašinice, potražite majstora koji će vam ih ugraditi. I ovde imate više mogućnosti. Na prvom mestu, izabraćete visinu na kojoj ćete montirati držač mašinice. To u svakom slučaju zavisi od vaše navike i dužine ruke. Moj vam je savet da visina haltera bude takva da, kada mašinicu uzmete u ruku, drška štapa prelazi dužinu lakta barem za 5cm (tri debljine prsta). Taj položaj držača mašinice obezbeđuje jednostavnije baratanje štapom i lakše držanje, pošto je težište bliže ruci. Samim tim i kontriranje će biti lakše.

Sada na red dolazi vizuelni deo. Neretko ste u prilici da nabavite štap koji vam u svemu odgovara sem u boji konca kojim su sprovodnici namotani. Ta vas boja nervira, stalno mislite kako bi štap izgledao da je namotan drugom bojom konca i sl. Ovako, u konsultaciji sa majstorom, odabraćete i boju konca koja vam se sviđa, kao i boju ukrasne bordure (ukoliko je planirano da je namotaj ima).

Za svaki slučaj skrenite majstoru pažnju da motanje sprovodnika ne završi prekrivanjem stope sprovodnika već da nastave sa motanjem, tj. da barem tri-četiri namotaja leže na samom blanku štapa. Na ovaj način dobijamo čvršće i sigurnije vezivanje. Ovo onemogućava ispadanje sprovodnika čak i ako, tokom dužeg vremenskog perioda, epoksidna smola ispuca.

Dobar majstor će naći i nešto što se zove “kičma” štapa. Naime, prilikom izrade štapa najčešće postoji deo blanka na kome se karbonsko platno preklapa, čineći taj deo debljim a samim tim i krućim. U masovnoj proizvodnji o ovome se apsolutno ne vodi računa, već se sprovodnici po obodu blanka vezuju nasumice. Pravilnim nalaženjem “kičme” i dovođenjem blanka u osu dobijamo znatno jači i oštriji štap nego da smo sprovodnike nasumično vezivali na blank. Ovo je sasvim sigurno i najveća prednost pravljenja bolonjeza u sopstvenoj režiji.

Na kraju možete uraditi sledeću stvar, koja će znatno olakšati višesatno držanje štapa. Možete izliti olovni cilindar koji ćete ubaciti u dršku štapa, odvijanjem donjeg čepa. On će se ponašati kao svojevrsni kontra-teg, približiće nam težište ruci i omogućiti mnogo lakše baratanje štapom. Težina tega zavisi od dužine i težine štapa, kao i težine mašinice. Kod štapova veće dužine može iznositi i više od 100g. Prečnik cilindra treba da je za oko 1mm manji od prečnika štapa u dršci. Cilindar obmotajte sa desetak namotaja tefl on trake koja se upotrebljava u vodovodu. On mora tesno da uđe u blank, kako bi se onemogućilo kretanje kontra-tega unutar drške prilikom ribolova.

Sada vam ostaje samo da pronađete dobrog majstora, koji će sve vaše zamisli sprovesti u delo.

 

Autor teksta: Nenad Đumić
Objavljeno u ribolovačkom magazinu "Reviri Srbije", broj 28, Jul 2011

Ostavite komentar