Peleti trikovi i saveti

Postavio Pedja Pašćan 06/01/2018 0 Komentara Ribolovački pribor i oprema,

U poslednjih nekoliko godina pelleti su stekli poverenje mnogih ribolovaca i njihovu popularnost danas teško ko može da ospori. Napravljeni su od pažljivo izabranih, kvalitetnih sastojaka a dimenzije im se kreću u intervalu od sićušnih (nekoliko milimetara) do onih skoro “zaštrašujućih” veličina. Pelletima se primamljuju ribe, njima se prihranjuje mesto, njima se i peca. Proizvođači su konačno postigli pun pogodak, lansirajući na tržište proizvod koji podjednako zadovoljava prefi njenije prohteve riba, ali i ribolovaca. Osim već postojećih standardnih metoda mamčenja, proizvođači su smislili razna lukavstva, pa i specijalni dodatni asortiman da bi pecaroši što lakše pričvrstili granulate na udicu. S obzirom da ima i mekših i tvrđih pelleta ta rešenja su vrlo različita.

 

Navlačenje pelletta na udicu

 

Ako je pellett dovoljno elastičan i ako njegova postojanost to omogućuje (nije ni preterano tvrd ni preterano mek), možemo ga prosto nanizati na udicu. Kačenje će nam biti mnogo sigurnije ako pellett navučemo na krak udice, ostavljajući tako i luk i vrh udice slobodnim. Otvorena nam je mogućnost eksperimentisanja sa različitim ukusima tj. stavljanja dva različita pelletta na udicu. Ako pecamo samo na jedan granulat preporučuju se brojevi udica od 12 do 6, a kod dva zrna taj opseg može da varira od broja 6 do 1.

 

Uvlačenje pelletta u silikonsku kariku

 

Za manje pellette valjkastog oblika proizvođači su izumeli silikonski prsten sa produžetkom koji se završava alkicom. Na pellet se prvo navuče silikonski prsten, zatim se kroz alkicu provuče vrh udice. Preostaje još samo da navučemo alkicu u dubinu luka udice i sve je spremno za zabacivanje. Ribama možemo efi kasnije da ponudimo mamac jer se zahvaljajući silikonskoj kariki veličina korišćene udice može smanjiti. Za ovu metodu mamčenja pelleta preporučuju se veličine udica od 12-8.

 

Nizanje pelletta na silikonsku dlaku

 

Pellett mamce počevši od 8 mm pa naviše možemo nanizati i na specijalne silikonske dlake, koje s jedne strane imaju alkicu a na drugom kraju udebljanje tj. stoper. Pomoću ove rastegljive dlake postupak je prost k'o pasulj, i meri se sekundama. Prvo se pellet navuče na boila iglu, zatim se vrh boila igle zakači u alkicu. Sledi navlačenje granulata na silikonsku dlaku. Tad sklonimo boila iglu te provučemo kroz alkicu vrh udice. Preostaje nam još samo da naštelujemo mamac tako da on dođe ispod luka udice. Silikonske dlake se prave u normalnoj i produženoj varijanti. Na duže silikonske dlake možemo nanizati i po dva-tri zrna 16mm-skih pelletta. Ovaj način postavljanja mamca detaljno smo opisali u Revirima Srbije broj 5.

 

Pelletti na šarandžijski način

 

Skoro sve poznate montaže boila možemo prilagoditi i feeder tehnici samo što na dlaku dolazi pellet ili pelleti (od krupnijih sorti). Pošto pelleti počinju da se rastapaju najpre na mestima gde imaju direktan dodir sa vodom, preporučljivo je da umesto boili stopera upotrebimo zrno šećerca ili tehno pufi da bi se fabrički probušeni pelletti duže zadržali na dlaci. Ako se ipak odlučimo za stopper, postoje specijalni tipovi za tu namenu. Preporučuju se udice od broja 12-6.

 

Pelletti na specijalnim udicama

 

Postoje i specijalne udice za pecanje na pellet mamce. Iz ponuđenog asortimana izdvojili bi Haldorádó Pellet Hook koji je namenjen ciljnom lovu šarana, amura, mrene ili linjaka. Kod navedenog modela najlon na vratu udice završava se metalnom karikom. Na tu kariku se uz pomoć silikonskog prstena (baitbands) pričvršćuje pellet. Ovakva montaža pored preciznijeg postavljanja mamca omogućava i sigurnije kačenje ribe. Proizvođač je izabrao model kod koga je dužina kraka usaglašena sa veličinom luka udice. Izvedba je umnogome slična D-rigu, ali ovde je telo udice prilagođeno pellet mamcu. Haldorádó Pellet Hook udica proizvodi se u 6 veličina. Broj 10 je predviđen za pellette od 8 mm i manje. Broj 8 - pelleti od 8 mm, broj 6 - pelletti prečnika 10 mm (ili sendvič od pelletta manjih dimenzija). Pellette od 12 mm sleduje udica broj 4. Na broj 2 stavljaju se oni od 12-15 mm, ili sendvič manjih. I konačno, na broj 1 dolaze mamci dimenzije 16 ili 20 mm. Skoro i da ne postoji proizvođač mamaca koji u svom asortimanu ne nudi po nekoliko porodica pelleta. Iako u njihovim pogonima na usavršavanju mamaca rade na hiljade stručnjaka i tehnologa iz dana u dan, do dan danas nikome nije pošlo za rukom da izumi takav čarobni mamac, koji ima 100 postotni učinak u svim uslovima. To bi uostalom bio i kraj ribolova…

 

Autor teksta: Ištvan Kazi
Objavljeno u ribolovačkom magazinu "Reviri Srbije", broj 22, Januar 2011.

Ostavite komentar