Peleti na bazi boila MIX-a

Postavio Pedja Pašćan 21/11/2017 0 Komentara Ribolovački pribor i oprema,

Za feederaše napomena: ako se ne radi o višednevnom ribolovu, već o prosečnom koji traje svega nekoliko sati vredi pokušati! Upotrebimo li pelete na bazi boila mixa i u prihrani i kao mamac, možemo se prijatno iznenaditi...

Kolege boilaši dobro znaju u kolikoj meri utiče pravilno pripremanje hranilišta na lovnost „čarobne kuglice”. Odnosno, koliko je bitno šta su sve od primame servirali oko boila, jer prava kombinacija pojačava i njihovo međusobno dejstvo, ali i dejstvo mamca na udici. Značajnu ulogu u svemu tome, mogu da odigraju peleti na bazi boila mixa, koji postižu dobre rezultate u praksi i kao primama i kao mamci.

Šarandžije se sve češće opredeljuju za upotrebu granulata zbog efikasnih riboprimamljujućih svojstava ovih proizvoda. No, moramo primetiti da nisu svi peleti podjednako pogodni za ribolov krupnijih šarana s obzirom da je i sastav, ali i vreme rastapanja kod njih vrlo različito. Peleti inače kad se omekšaju najče- šće postaju lak plen za alavu belu ribu. A peleti na bazi kukuruzne klice (CSL) rastope se za najviše tri minuta, halibut peletima treba i nekoliko sati.

Peleti na bazi boila mixa su novijeg datuma. Napravljeni su od pažljivo odabranih osnovnih sastojaka i boila mixeva, no oni se dosta razlikuju od samih boili jer su druga- čijom tehnologijom pravljeni. Ne kuvaju se, niti sadrže sastojke koje mu obezbeđuju čvrstinu (poput jaja) te upravo zbog toga se rastapaju mnogo brže nego boile.

Ovakvi peleti su veoma pogodni za ribolov krupnijih šarana. Pogotovu što su po sastavu veoma slični boilama. Oni čim dospeju u vodu odmah počinju da „rade”, da šire svoje arome, s tim da svoj prvobitni oblik i nakon omekšavanja u vodi mogu da zadrže i do 24 sata, tako da ribe koje naiđu na hranilište još dugo mogu da prebiraju po mirišljavim, velikim, mekanim zalogajima. A ona riba koja ih jednom okusi, skoro je sasvim sigurno da će kasnije bez ikakve sumnjičavosti zagristi i čvršću boilu sa sličnom aromom. Peleti na bazi boila mixa su veoma moć- ni i kao primama, ali sa njima se postižu veoma lepi rezultati i kad se koriste kao mamac.

Nakon ovakve tvrdnje, neko sa pravom bi se mogao zapitati: pa dobro, šta će onda boile, ako sa ovakvim peletima tako uspeš- no mogu da se love šarani?

Već smo napomenuli da se peleti na bazi boila mixa mnogo brže rastapaju nego boile. Omekšani peleti postaju lak plen za alavu belu ribu, pa i za cverglane. Drugim rečima, na višednevnim pecaroškim turama kad bi uporno pecali samo na pelete, oni šarani koji kasnije stižu na hranilište zatekli bi prazno, ali mirišljavo dno. To je razlog upotrebe mnogo čvršće boile.

Za feederaše jedna korisna napomena: ako se ne radi o višednevnom već samo o prosečnom ribolovu koji traje svega nekoliko sati vredi pokušati. Upotrebimo li pelete na bazi boila mixa možemo se prijatno iznenaditi.

Da zavirimo sad malo u izbor peleta koji su pravljeni na bazi boila mixa.

 

Pelzer Matrix+ Chunks

 

2002. godine na tržište je lansiran proizvod pod imenom MATRIX+ koji je brzo postao pojam u ribolovačkom svetu. Znalački i veoma precizno sastavljen mix od ribljeg brašna, algi, džigerice i rakova bio je proizvod koji je mnogo ličio na boilu, ali ipak nije bio to. Poznavaoci prilika lovnost Matrixa+ su objaš- njavali podudarnušću primame sa prirodnom ishranom riba, koja još i poseduje specifičnu harmoniju ukusa čemu krupne ribe teško mogu da odolevaju. Proizvođač „Pelzer” iz tehnologije proizvodnje nije ispustio ni činjenicu da za postizanje istaknutih rezultata nije dovoljno samo primamiti krupne ribe na hranilište, već ih treba tamo i zadržati. Tako da se rastapanje Chunks pellet u zavisnosti od njegove dimenzije i temperature vode kreće u intervalu od 16 do 24 sata. Matrix+ kao primama i mamac u vrućim letnjim danima praktično je nanadma- šan. Proizvodi se u dimenzijama od 15, 21, i 28 mm.

Tip za povećavanje lovnosti Matrix+ Chunks pelleta: stavimo Chunks u poveću vreću i sipamo na njega Pellet Oil (na kilogram oko 60-80 ml). Nakon toga zavrnemo usta vreće tako da u unutrašnjosti jedva ostane vazduha. Posle toga protresemo vreću toliko puta dok sve Chunksove ulje skroz ne pokrije. Sačekamo zatim još 30-ak minuta i tek onda ga koristimo kao mamac ili kao primamu.

 

Pelzer Sushi Chunks

 

Pelzer Sushi Imperial kolekcija je takođe vrlo cenjena u redovima boila pecaroša. Na mnogim pecaroškim turama se već dokazalo da Markus Pelzer ne pridružuje svoje ime bilo kakvim proizvodima. Sushi Imperial familija Pelzerovih proizvoda bazirana je na ribljem brašnu i obogaćena je sa brašnom od školjki i rakova, s tim da zbog pridodatog extra jakog Sushi seruma poseduje i vrlo agresivno primamljujuće dejstvo. Sushi Chunks se proizvodi u dimenzijama od 14 i 20 mm a njegovo vreme rastapanja je minimalno 12 sati (zavisi od veličine peleta i temperature vode). Sushi Chunks inače spada u kategoriju hrane koju ribe u svim godišnjim dobima rado uzimaju. Može se nabaviti u pakovanjima od 1, 3,5 i 12 kg.

Pelzer je u skorije vreme lansirao na tržište i Element Proton Active pellete. Ovi peleti su prečnika 7 mm i brzo se omek- šaju u vodi, ali zato se vrlo sporo rastapaju. Pogotovo su pogodni za prihranjivanje pomoću PVA vreće. Postoje tri varijante ovih peleta. Tip MCS zelene boje je slankastog ukusa i sadr- ži riblje brašno, RRP crvene boje je napravljen sa začinima, a tip TFB žute boje je zaslađen i ima voćni ukus.

 

Trigga i Trigga Ice

 

Pelleti Ime Trigga je više nego uspešno prokrčilo svoj put na evropskom tlu. U ovom proizvodu koji je namenjen šaranima skoro je do savršenstva izbalansirana ona hranljiva vrednost koja je ribljem organizmu potrebna. Trigga boile i Trigga pellet sadrže skoro sve potrebne izvore hrane, a pored toga za šarane su i lako svarljive. Osnovu Trigga proizvoda čini Trigga brašno čiji je sastav strogo čuvana tajna. Na tu osnovu dodato je još i riblje brašno stoprocentne čistoće, zatim nisko uljani proteini morskog porekla, mlečni proteini, vitamini, minerali… Trigga pelleti najbolje ispoljavaju svoja ribo-primamljujuća svojstva u vodi iznad 20°.

Za Trigga ICE u početku su mnogi pomislili da se radi o specijalnom mamcu koji se koristi samo zimi, odnosno u hladnoj vodi. Međutim, praksa je pokazala da i u letnjim mesecima mogu dati dobre rezultate. I to onda kada riba slabo grize. Između Trigge i Trigga Ice postoji značajna razlika. Ice varijantu šarani mogu lako da svare i onda kada je temperatura vode ispod 10°. Naime, u Ice varijanti standardne masnoće, ulja, kao i proteini, zamenjeni su takvim sastojcima koji ne menjaju hranljivost mamca, ali koje riblji organizam i u hladnoj vodi može sa lakoćom da razla- že. Trigga pelleti za prihranu su pravljeni u veličini od 8 mm, dok su Trigga mamci prečnika 15 mm. Vreme rastapanja ovih peleta se kreće od 70 min do šest sati u zavisnosti od temperature vode.

 

Nutrabaits 3D Pellet

 

Kao rezultat pažljivog eksperimentisanja sa najlovnijim Trigga boilama, i njihovo dodatno obogaćivanje sa prirodnim substancama iz rakova i školjki rezultiralo je 3D boilama. Tome se ravnaju i novi 3D pelleti, koji se jedva razlikuju po sastavu od boila, ali su labavije strukture te se brže rastapaju. 3D pelleti veoma su lako svarljivi i ne izazivaju osećaj zasićenosti kod šarana. Pogodni su i za dopunjavanje boila hranilišta, ali se mogu koristiti i kao samostalna primama. Ako se odlučimo za ovo poslednje, poželjno je pelete pomešati sa kukuruzom. U tom slučaju kao mamac možemo upotrebiti neki Nutrabaitsov mamac, pelet ili kukuruz. Veličina 3D peleta je 8 mm, a vreme rastapanja mu iznosi 2-6 sati u zavisnosti od temperature vode.

 

Martin SB Pelleti

 

U ribolovu na kapitalne šarane Martin SB boile se svrstavaju među najlovnije i rado ih koriste šarandžije u čitavoj Zapadnoj Evropi. Lovnost ovih boili između ostalog se objašnjava činjenicom da one ne sadrže hemijske substance, s obzirom da je proizvođač primenio svoj specijalni postupak za konzervisanje koji se zasniva na isušivanju vazduha. Naravno, kako na boile, isti tehnološki postupak se primenjuje i kod proizvodnje peleta. Martin Sb pelleti se ne preporučuju samo pri pravljenju hranilišta. Oni su i samostalno vrlo lovni mamci, koje u finoj ribolovnoj tehnici sa velikim uspehom koriste specijalisti za krupne ribe. Pogotovo feederaši koji ciljano pecaju kapitalne šarane. Martin Sb peleti prečnika 18 mm se omekšaju za 40-60 min, no oni svoj prvobitni oblik zadržavaju i u narednih 12-16 sati. Dok se pelet potpuno ne rastopi na njegovoj površini formira se pihtijasti sloj čemu teš- ko mogu da odole i najprobirljiviji šarani. Moć primamljivanja ovog peleta još povećavaju i sitni partikli koji su vrlo uočljivi u svakom peletu. Ribe ih s uživanjem krckaju, jer su oni i ukusni i sadržajni zalogaji.

Ako se još usudimo primetiti da ovi peleti imaju amorfni oblik, liče na ćoškasto jastuće, pa znaju da uspavljuju budnost i onih velikih šarana, koji su već uveliko stekli fobiju od „okruglih kuglica” ostaje nam samo da toplo preporučimo njihovu primenu.

 

TOP MIX Magic Pelleti

 

Klasični pelet granulati kad dospeju u vodu za sat-dva se potpuno rastope nudeći se za to vreme kao odlična poslastica i za sitne ribe. No, ovoga puta naš cilj je skroz drugačiji. Želimo sitnije ribe da držimo podalje od našeg hranilišta. Top Mix Magic Pelleti ni za 24 sata se ne rastope, jedino im se omekša spoljna površina. Tako da su šanse vrlo velike da ovi peleti sačekaju da ih krupnija riba zagrize. U boila ribolovu Top Mix Magic Pellett je odličan u pripremanju hranilišta, a feederaši ga rado koriste kao mamac. Proizvodi se u dimenzijama od 6,5, 12 i 16 mm, s tim da feederaši pelete od 6,5 mm na udicu pričvršćuju pomoću Stonfo silikonskih karika, dok one krupnije pelete, koje imaju u sredini probušenu rupu nižu na dlaku. Top Mix Magic Pellet se proizvodi sa ukusom jagode i sa ukusom vanile.

 

Zadravec Baits Fantasy i Carp Dream Pelleti

 

Fantasy i Carp Dream peleti proizvedeni su iz mixeva koji se koriste u istoimenim boilama s tim da prilikom specifične tehnologije pripreme u masi peleta ostaje zatečena i određena količina kiseonika. Prilikom rastapanja navedeni kiseonik ubrzava strujanje vrednih sastojaka iz unutrašnjosti peleta. Dimenzija Fantasy pelleta je 15 mm, a pravi se sa ukusom jagode, šumske jagode, manga, ananasa, džinovskog raka, ribe i octopusa. Optimalno rastapanje Fantasy pelleta u vodi koja ima 18-21° iznosi dva sata. Carp Dream pelleti imaju vreme rastapanja od dva do šest sati u zavisnosti od temperature vode. To su peleti koji se proizvode u veličini od 22 mm. Prave se sa ukusom Fish Steak, Magic Spice, Gamarus i Crazy Fish-a.

 

Autor teksta: I.K.
Objavljeno u ribolovačkom magazinu "Reviri Srbije", broj 19, oktobar 2010.

Ostavite komentar