Peleti i feeder

Postavio Pedja Pašćan 21/09/2017 0 Komentara Ribolovački pribor i oprema,

U ribolovačkim radnjama iz dana u dan raste ponuda peleta. Oni su različitih veličina, boja i sastava. Neki od njih su za primamu, drugi su mamci, a treći su i primama i mamac. Mnogi ribolovci, pogotovu feederaši se opredeljuju sve češće za korišćenje ovakvih alternativnih rešenja. Pitanje je samo, kako se snaći u prevelikoj ponudi...

U feeder tehnici mogu se koristiti najrazličitije vrste mamaca, počevši od crvića, glisti, preko svežeg hleba do raznih partikala, sira, mesnog nareska i tako dalje. Za koju kombinaciju i vrstu mamca će se ribolovac odlučiti i kako će ga postaviti na predvez, zavisi samo od njegove dovitljivosti, umeća i fantazije. U zadnje vreme police ribolovačkih radnji preplavljene su peletima raznih veličina, boja i sastava. Neki od njih su za primamu, drugi su mamci, a treći su i primama i mamac. A na radost ribolovaca, oni ne samo što funkcionišu, već znaju da budu i udarni. No, za mnoge nove kolege velika je nepoznanica, kako se snaći u njima.

 

Šta je ustvari pellet?

Možda bi bilo najbolje da krenemo od toga da je reč pellet engleskog porekla i naravno za njegovo nastajanje, kao uostalom i za mnoštvo drugih korisnih pecaroških potrepština, krivicu snose ribolovci sa Velikog Ostrva. U stručnim časopisima mogu se pronaći pisani tragovi o tome da su ostrvljani spominjali pellete za hranjenje riba još pre više od dvadesetak godina. U bukvalnom prevodu reč pellet znači kuglicu, granulat, ali i presovanu hranu za životinje. Dok su onomad po savetu naših tehnologa u našim ribnjacima ribe bile prihranjivane sa lomljenim zrnima žita i kukuruzom, Englezi su svojim šaranima davali kompleksnu riblju hranu u obliku peleta. I naravno da su njihovi šarani bolje napredovali. No, za nas pecaroše je mnogo značajnije šta se dalje dešavalo. Englezi su naravno i svoje divlje vode poribljavali sa šaranima koji su stasavali na peletima. I samo je bilo pitanje kad će se njihovi pecaroši setiti, da i oni nabave pelete da bi s njima na divljim vodama počeli primamljivati šarane. Ko je bio taj engleski gospodin koji se prvi latio peleta na svojoj pecaroškoj turi ostala je tajna. Sudeći po tome da su komponente koje se koriste pri pravljenju umnogome slične onima sa kojim se prave današnje boile bio je to najverovatnije neki prašarandžija.

No kod šarandžija u šarandžijskom sportu peleti se prvenstveno koriste za pripremu hranilišta. Ti granulati su uglavnom bili manjih dimenzija, brzo su se topili, njihova intenzivna aroma za tili čas se raširila na celom hranilištu, tako da su za kratko vreme uspevali da privuku pažnju radoznalih riba, koje su se približile namamčenoj udici. Funkcionisali su drugačije od tradicionalnih primama poput mlevenog i kuvanog zrnevlja koje su sitne ribice za tili čas potamanile. U većini slučajeva oni su bili obogaćeni i ribljim brašnom koje bele ribe baš i ne obožavaju. To naravno ne znači da sa korišćenjem peleta se mogu skroz eliminisati napadi bele ribe ali nije zanemarljiva činjenica da one baš i nisu oduševljene sa sličnom poslasticom. Međutim, krupnije ribe, pa i šarane takvi mamci tj. granulati koji sadrže sastojke životinjskog porekla itekako privlače. Razlog tome je što su stasitijim šaranima potrebne i belančevine životinjskog porekla. Može to da bude rak, školjka, puž, riblja mlađ, i slično. Kako je šaran veći raste mu i količinska potreba za belančevinama životinjskog porekla.

Proizvođači peleta i boila itekako su se rukovodili ovim činjenicama.

Kako je vreme prolazilo korišćenje peleta polako je prestala da bude privilegija boila pecaroša. Čak šta više. U poslednje vreme ljubitelji finog ribolova sve intenzivnije koriste prednosti ovog alternativnog rešenja pa se može reći da u pecaroškim pohodima upotrebljavaju mnogo više peleta od kolega boilaša.

Ogromna prednost je što za kratko vreme mogu da ispolje svoja riboprimamljujuća svojstva. Tako da su od ogromne pomoći na kratkim pecaroškim turama jer uspevaju da primame zavidnu količinu ribe za svega par sati među kojima se nađu i ribe iznena- đujućih veličina. Zato danas skoro i da nema proizvođača u čijoj lepezi ponude primama i mamaca se nisu našli i peleti.

Ima ih raznih. Manjih, većih, mekših, tvrđih, u raznim bojama, sa različitim sastojcima, od tonućih pa do plutajućih. Zato je pitanje koje muči većinu novopečenih pecaroša itekako opravdano: kako se snaći u ogromnoj ponudi?

Uzimajući u obzir bitnije karakterisike peleta i situaciju na trži- štu bolji poznavaoci ih dele u pet osnovnih grupa.

Peleti za prihranjivanje

Ovi peleti čim dođu u dodir sa vodom imaju svojstva da se za veoma kratko vreme razlažu ispoljavajući sva svoja primamljujuća svojstva. Njihova upotreba ima svoju opravdanost na pecaroškim mestima na kojima obilato ima sitne bele ribe. Uspešno se primenjuju i na plitkim potezima, gde omogućavaju relativno koncentrisano hranjenje pecaroškog mesta. Slični pelet pogotovo ima veliku tradiciju u Italiji. Naprimer „Tubertini” je proizvođač koji sve klasične primame priprema i u obliku granulata.

 

Peleti biljnog porekla

Mnogi proizvođači prave pelete koji imaju isključivo biljnu osnovu. Među najpoznatije spadaju Nutrabaitsov Total Hemp (konoplja) koji se u vodi rastapa za desetak minuta, kao i CSL (kukuruzna klica) pellet koji ima vreme rastapanja od nekih pet minuta. To su primame koje dobro rade i u periodima kad ribe opreznije grizu, no sa njim se podstiču uspesi i pri ribolovu na šarana dok ih i amuri rado uzimaju. Za amure možemo naći i pelete koji su stoprocentno napravljeni na bazi divlje dateline. CSL pelleti naročito su delotvorni u letnjim mesecima. U našoj zemlji Meleg Bait proizvodi Memp pellet kao i CSL Betain pellete. Sastav Melegovog CSL pelleta ojačan je betainom (podstrekivačom apetita riba) zato je i dobio takav naziv. CSL Betain pelleti se rastapaju posle samo 60 sekundi u vodi kad sastojci počnu da se kreću (liftiraju) gore-dole u vodenom stubu.

 

Peleti na bazi ribljeg brašna

Ovi spadaju u najlovnije, a zahvaljujući visokoj koncentraciji ribljeg brašna u sebi čak deluju selektivno na riblji fond. Pripremaju se kao natur ali i sa raznim dodatnim aromama. Jedan od poznatijih proizvođača peleta na bazi ribljeg brašna je firma Van Den Eynde.

 

Peleti na bazi boila mixa

To su peleti novijeg datuma, koji se prave od boila mixeva, ali sa drugačijom tehnologijom. Nisu kuvane, niti sadrže sastojke za očvršćivanje poput jaja. Kao primer možemo navesti Spro Martin SB pellete.

 

Peleti mamci

U principu sve pelete, ako se ne rastapaju prebrzo, možemo upotrebiti kao mamac. Naravno pomoću malih trikova ili odgovarajućih pomoćnih potrepština. Pelet mamci nisu osetljivi na skladištenje niti zahtevaju nikakve posebne mere čuvanja pa su praktični, ali i efikasni. A što se proizvođača tiče potrudili su se da opskrbe tržište sa peletima mamcima, tako da danas na policama pecaroških radnji možemo birati iz arsenala specijalno pripremljenih mekših, tvrđih, plutajućih, ili tonućih peleta raznih veličina i sastava koji su stopostotno spremni za zabacivanje. Iz mnoštva peleta mamaca izdvojio bih Van Den Eynde-ov Master Pellet, koji se pravi i u 16 mm-skoj verziji, a sa kojom sam imao prelepe uspehe u ribolovu šarana.

U sledećem broju više o peletima sa biljnom osnovom.

 

Autor teksta: I.K. 
Objavljeno u ribolovačkom magazinu "Reviri Srbije", broj 16, jul 2010.

Ostavite komentar