Pecati na crviće je jednostavno

Postavio Pedja Pašćan 21/03/2019 0 Komentara Ribolovački pribor i oprema,

Adam Penning će nam pokazati kako da tokom zime uz pomoć jednog jednostavnog riga olakšamo sebi pecanje na crviće...

U toku je zima a to znači – crvići, male udice i monofilamenti. Šaranov metabolizam se tokom hladnijeg vremena značajno uspori. Posledica toga je da šarani ne konzerviraju dovoljno energije i stoga se hrane u kratkim i manje agresivnim intervalima. Uz malo promišljanja i uz promenu taktike, još uvek imate sasvim fine šanse da ulovite zimsku lepoticu. Uspomoć iskustva prikupljenog na nekoliko poslednjih izleta sam došao do zaključka da su crvići pravi izbor, pogotovo na revirima u kojima ima dosta ribe, a, priznajmo sebi, tokom zime će se većina nas koncentrisati baš na takve lokacije.

Temperature su veoma niske a voda je kristalno prozirna, te je imperativ da odaberete što je moguće bolji pristup. Ribe se veoma lokalizovano hrane i morate učiniti sve što je moguće kako biste povećali vaše šanse za ulov. Priča počinje od najlona i ide ka mamcu za udicu. Trudim se da moj najlon bude uvek olabavljen i da „leži“ na dnu, pa trava koja leluja usled vodene struje ne može da mi smeta. Moj rig sa crvićima je veoma suptilan a skrojen je prema rigu koji mi je pokazao James Armstrong nekoliko godina ranije. Iako mi je James pokazao kako se rig pravi, korak po korak, mislim da je rig originalno konstruisan od strane velikog šarandžije Nigel-a Sharp-a. Ne bi me začudilo da je to istina, Nigel je veoma inovativan pecaroš. Da biste napravili ovaj rig morate koristiti mekani i savitljivi Supernatural Braid sa Guru MWG udicom veličine 12. Udica ne sme da ima zaoštrenu bodlju jer ćete njome probušiti crviće. Na ovu malu udicu ćete postaviti zrno plutajućeg kukuruza. Pazite kako stavljate zrno, od toga zavisi kako će se udica zakačiti. Što je manja igla za mamce, to bolje. Za sada, povucite zrno niz predvez ka MWG udici i pritisnite ga. Uzmite 10lb Drag-Line i provucite jedan kraj kroz oko udice. Nemrsivim čvorom vežite monofilament preko Supernatura-a, provucite ga nazad kroz oko udice i obradite završetke. Na kraju, napravite grudvice na struni pomoću otvorenog plamena. Kako bih osigurao da sve lepo legne na dno, ja dodam i sinker i napravim grudvicu od gita. Git obično pozicioniram na oko 2,5cm od udice. Stavljanjem malo više gita ćete osigurati bolje zakačinjanje udice za donju usnu ribe. Ponašaće se kao olovo na veoma kratkim predvezima. Sada možete vezati kraj predveza za sistem.

Sad dolazi deo za koji je potrebno malo veštine. Da biste zakačili crviće, jednostavno sklonite kukuruz sa male udice i počnite da ih ređate jednog po jednog. Ja obično stavim pet ili šest crvića pre nego što vratim kukuruz. Za sve ovo je potrebno svega par minuta, za razliku od konvencionalnog riga, za čije pravljenje su vam potrebni zubni konac i šivaća igla. Ne samo to, već je ovaj rig i veoma uredan i čist. Plastični kukuruz će izbalansirati rig i otežati ribi posao posle zakačinjanja. Određene vode će bolje reagovati na određene boje, pa ja uvek u svom arsenalu imam širok izbor veštačkog kukuruza– u beloj boji, crvenoj, zelenoj i u nekim konvencionalnijim bojama poput žute ili narandžaste. Veoma volim i kukuruz koji svetli u mraku. Taj efekat tokom noći može da bude baš ono što vam nedostaje za hvatanje u hladnoj zimskoj vodi.

Ovaj rig obično ukompletiram sa lead-clip sistemom. Po mom mišljenju, to je najbezbedniji sistem olova koji postoji. Klip takođe dozvoljava brzu zamenu olova, što znači da se možete u roku od nekoliko sekundi prebaciti sa pecanja iz blizine na daljinsko pecanje.

Moj rig sa crvićima je prilično dugačak, idealno oko 10 inča (25,4cm). Posle svega ovoga na red dolazi zakačinjanje PVA vrećice na rig. Pomoću gusto pletenog Micromesha ću napraviti malu loptičastu vrećicu. To radim iz dva razloga. Prvi je taj što tako dobijam „besplatne paketiće“ oko mamca. Drugi razlog se odnosi na sprečavanje zapetljavanja prilikom zabacivanja. Kako bih što preciznije zabacivao na velike distance potrebno je da budu što manji i kompaktniji. Miks imitira spod miks koji koristim. Sastoji se od crvenih crvića, mrvljenih Mainline Cell boila kojima dodam moju tajnu kućnu tečnost... Bailey’s. Ovaj kremasti liker će dodati predivan ukus vašem miksu i odlično će se spojiti sa aromom Mainline Cell-a. Šarani naprosto obožavaju ovaj miks! Bailey’s je takođe odličan dip za boile. U mom rancu se veoma često mogu naći Cell pop up-ovi namočeni u Bailey’s-u. Na taj način sam uhvatio mnoštvo šarana, pogotovo na Chilham-u, gde se i danas nalazimo. Ovaj liker možete dodati i u svoju kafu, što je ustvari odličan zimski savet za održavanje toplote!

Ova jednostavna, ali veoma dopadljiva „naprava” se može koristiti kao spod miks ili u PVA vrećici, jer ne sadrži vodu, koja bi mogla da izazove otapanje. Kao što sam već rekao, trudim se da vrećice budu male i praktične a na kraju ostavim mali „osigurač”, u vidu dodatnog materijala. Vrh udice provučem kroz vrh tog osigurača, dalje od čvora. Kada završim sa zakačinjanjem, obmotam ga oko trupa udice. To će osigurati da dlaka stoji na mestu i sprečiti zapetljavanje prilikom zabacivanja.

Ne morate gomilati crviće kako bi uspeli, bitno je da ih lepo raspodelite i to će biti dovljno da namami zimskog šarana. Pazite samo na smetala poput deverike, linjaka, žutoperke ili jegulje; sve ove ribe vole crviće. Ipak, crvići su odličan mamac i ako su uslovi dobri, možete očekivati dobar ulov, pogotovo ako svi ostali pecaju na boile.

 

Autor teksta: Adam Penning
Objavljeno u ribolovačkom magazinu "Reviri Srbije", broj 35, Februar 2012

Ostavite komentar