Pecaroška voda ranog proleća

Postavio sportski ribolov 10/05/2017 0 Komentara Destinacije / Vode,

Približavanjem toplijih dana i kalendarskog proleća, pecaroši iz okoline Zrenjanina ne moraju da razmišljaju o tome gde prvo da zabace. Imaju svoju ribolovačku vodu ranog proleća, svoj mali, ali raskošan ribolovački raj, gde se retko desi da im čuvarka ostane suva. Meštani su ga iz milošte još onomad nazvali Traktor-barom zbog buldožera koji je sedamdesetih godina prošlog veka, prilikom čišćenja mulja, potonuo u blato i od onda se još uvek nalazi negde duboku na dnu...

Okolina drevne varoši Zrenjanina obiluje prelepim izletištima i izazovnim ribolovačkim destinacijama. Tamošnjim pecarošima na dohvat ruku je panonska lepotica, reka Tisa, zatim Tamiš, Brzava, Jegrička, Dunav-TisaDunav kanal, Begej, jezero „Joca”, Čepel, mrtvaje... Međutim, jedan mali, ali rasko- šan izletnički i ribolovački revir zbog svoje lepote i čari sa posebnom toplinom ispunjava njihova srca. Čak sa velikom dozom sigurnosti možemo tvrditi, da i verovatno ne postoji danas u zrenjaninskoj opštini takav iskusni ribolovac - koji u svom životu nije bar jednom zabacio na ovoj vodi. To je Traktor-bara, koja se nalazi na samom obodu Specijalnog zaštićenog rezervata prirode „Stari Begej – Carska bara”.

 

Ovde je priroda gospodar

Ova pecaroška voda – koja je dugačka svega nekih kilometar i po i široka oko 150 metara - privlači veliki broj posetilaca iz mnogo razloga. Kao prvo ona je prebogata ribom, a nalazi se u prekrasnom ambijentu koji je karakterističan za netaknute regije banatske tepsije. Tu se komeša i šumska vegetacije sa sivilom slatinastih predela, kao i zelenilo livade sa tamom močvara. Da je ovde još uvek priroda gospodar vidi se i po osušenim i oronulim krošnjama stabala koja na nekim mestima visoko izranjaju iz priobalnog gustog šaša. Na to ukazuju i bujni slojevi trščanog zida kojim je veći deo revira okovan, a koji svoj izgled nije puno promenio odonda kad su se još u njima skrivali bećari. No, sam prirodni raspored kontrastnih površina, pa i staze koje vode između njih, kad se još i dopune sa činjenicom da se do ove destinacije lako stiže asfaltnim putem, Traktor-baru čini vrlo pitomom.

 

U stvari, kanalski deo bare se izležava sa strane asfaltnog puta, dok se jezerski deo skriva iza nekoliko metara širokog spruda na kom se uzdižu stasite vrbe, jasenovi i velike topole. Inače taj sprud koji se nalazi negde na sredini vodene površine je poluostrvo, koje deli Traktor-baru na dva asimetrična dela. Jedini spoj između njih je kanalić sa suprotne strane od Begeja. Kanalski deo Traktor-bare povezan je sa Begejom, i širok je oko 35 metara, a prosečna dubina mu je oko 2,5 metara. Jezerski deo je ovalnog oblika, njegova najveća širina je oko 55 m, a prosečna dubina mu je oko jednog metra, iako ponegde ima dubinu i od 4 m.

 

Traktor-bara je od pamtiveka šaranska oaza

Na ovom prelepom, trskom okovanom reviru već početkom proleća zna da bude gužve, jer plitka voda bare prvo se zagreje, te uspavane ribe, pa i šarani ovde se najpre probude. Dovoljno im je samo nekoliko toplijih sunčanih dana pa da krenu u potragu za hranom i tu riba već počinje dobro da radi. Sve to deluje kao magnet za ljubitelje prirode i ribolova koji od ranog proleća pristižu i iz bliže okoline, ali i iz udaljenijih mesta poput Novog Sada, Leskovca, Vranja, Niša, pa i sa čitave teritorije bivše SFRJ.

 

Od Borivoja Ugrinova, ribočuvara i vodiča na brodu koji plovi u rezervaru „stari Begej – Carska bara” smo saznali zašto je ova voda toliko popularna za mnoge ribolovce.

 

Traktor-bara je od pamtiveka šaranska oaza. Naime, iz Begeja i kanalskog dela ribe dolaze u jezerski deo na mrest i ostaju ovde do negde sredine maja. Radi se o divljim i snažnim ribama, koje su od bogatstva prirodne hrane u Traktor-bari u punoj kondiciji, te je pravi izazov pecati ih u podnožju trske, boriti se sa njima na teškom terenu gde se kači, gde su im i lokvanji, drezga, vodeni orašak i trska saveznici. Naravno da je plitka voda prirodno mrestilište i prirodni špajz sa poslasticama i za druge riblje vrste.

 

Peca se svim tehnikama

Uspešno se lovi ovde i bela riba, ali i stasitija plemenita riba. Zabacuju ovde pecaroši svih uzrasta. Počevši od dece koja dolaze u pratnji roditelja, pa sve do ozbiljnih šarandžija. Crvenperki, bodorki u Traktor-bari ima u izobilju. Tako i karaša od onih malih, pa do težine od jednog kilograma. Ovde retko kad se desi da nekom ostane suva čuvarka. A koriste se sve tehnike koje su poznate u sportskom ribolovu, počevši od pribora sa guščijim perom, preko match tehnike sa wagler plovcima pa sve do parabolik štapova.

 

Čak i neki Tiski vukovi, pa i vrsni plovkaroši-takmičari znaju da započnu pecarošku sezonu na ovoj bari.

- Hvatani su tu bandari do 300-400 grama, smuđevi od 5-6 kilograma, tolstolobici od 10-15 kilograma, amuri do 7 kilograma, šarani od 8-10 kilograma – ređao nam je ulove za koje zna Čordić Branislav, predsednik udruženje USR „Zrenjanin”, legenda našeg plovkaroškog sporta.

Saznali smo takođe i za uspehe tridesetpetogodišnjaka Igora Saboa iz Belog Blata. On čitavu pecarošku sezonu provodi na Traktor-bari i prošle godine upecao je više šarana divljaka od 3-6 kg. Njegovi najkrupniji ulovi težili su 8,5 i 9,5 kg.

 

Da se podsetimo, nakon niza pravnih rešenja, te saglasnosti Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo protekle godine proširene su granice specijalnog rezervata prirode „Stari Begej – Carska bara”. Tako da je Traktorbaru i kanal Begej kod Perleza preuzelo Ribarsko gazdinstvo „Ečka”. Od Nenada Radulovića, direktora gazdinstva smo saznali da je ono donelo odluku da ove vodene površine budu namenjene rekreativnim ribolovcima. U odluci stoji i to da je odsad zbirni naziv za Traktor-baru i kanal Begej kod Perleza ribolovno područje „Mali Begej”.

 

- Celo ribarsko područje „Mali Begej”, podleže javnim površinama i ZASAD na ovim vodama se može slobodno pecati sa novom ribolovnom dozvolom. I to će ostati na snazi sve do ozvaničenja kategorizacije voda – saopštio nam je direktor Nenad Radulović.

 

I za kraj da citiramo reči Sanje Milojević, ekologa u rezervatu „Stari Begej – Carska Bara”: - Koristimo priliku da preko „Revira Srbije” prenesemo poruku svim ljubiteljima prirode, da mi želimo da sačuvamo prirodu i naše ribolovne revire i zato očekujemo i saradnju sa svim pecarošima. Molimo ih da ne ostavljaju iza sebe otpatke na obali, i da budu pravi prijatelji, a ne neprijatelji vode. A zauzvrat ono što mi nameravamo da uradimo je da postavimo tronožne kontejnere za otpatke na obali Traktor-bare, kao i da uređujemo njenu obalu da bi se još lepše osećali u prirodi.

 

Kako do tamo? Traktor-bara je od Zrenjanina udaljena nekih dvanaestak kilometara. Do nje stižemo uzanim asfaltnim putem koji sa magistralnog puta Zrenjanin-Beograd kod restorana „Trofej” skreće prema Carskoj bari. Od te raskrsnice pošteno se ni ne udaljimo, naći ćemo se na mostu na Begeju, odakle se već vidi kanalski deo Traktor-bare koji utrčava u Begej. Čim prođemo most možemo polako vrebati slobodna mesta u trščanim otvorima na obali kanalskog dela. Želimo li da pecamo na sprudu ili na udaljenijoj strani jezerskog dela, moraćemo se kolima odvesti do malog parkinga ispred rampe koja se nalazi prekoputa motela „Sibila”, odakle se peške nastavlja put. Ili preko drvenog mostića preko kanalića na sprud ili bentom do druge strane jezerskog dela. Šta se i kako peca? U Traktor-bari u izobilju ima i bele ribe, kao i ribljih vrsta koje se mogu naći u Begeju počevši od gaovice, krupatice, crnooke deverike, bodorke, crvenperke, preko srebrnih karaša, bucova, šarana, protfiša, bandara, pa sve do amura, belog tolstolobika, štuke... U močvarnim delovima je našao svoj životni prostor čak i čikov. Na ovoj vodi uspešno se koriste sve tehnike koje su poznate u sportskom ribolovu, počevši od pribora sa guščijim perom, preko match tehnike sa wagler plovcima pa sve do parabolik štapova. Pecanje iz čamca nije dozvoljeno. Dodatna ponuda? Ukoliko ste se napecali i željni ste dodatnih avantura ili specijaliteta ovog kraja, na svega stotinak metara od Traktor bare nalazi se Carsko selo odakle u sezoni polazi u turistički foto safari Carski brod Starim Begejom kroz Specijalni rezervat prirode „Stari Begej – Carska bara”. Ako ste ogladneli možete se vratiti do restorana „Trofej”, koji je okićen lovačkim trofejima, u čijoj bašti stoje etno-kućica, vetrenjača, mali zabavni park, pa čak i mali zoološki vrt za najmlađe sa srnama, divljim guskama i plovkama, paunovima, zečevima i jednim pravim mrkim medvedom. Opet, od tog prijatnog mesta samo na kilometar je udaljeno naselje Ečka, sa dvorcem zvani „Kaštel”, nekadašnje sedište vlastelinstva grofova Lazar, gde je onomad na klaviru svirao i devetogodišnji Franc List, muzički vunderkind. Ko ne želi mnogo da se udaljava od svog pecaroškog mesta dovoljno je da jednostavno pređe bent i već će se naći u motelu „Sibila” gde može uživati u najrazličitijim vrstama jela, od kojih izdvajamo specijalitete od ribe i divljači.

 

Autor teksta: I. K.
Objavljeno u ribolovačkom magazinu "Reviri Srbije", broj 13, april 2010.

Ostavite komentar